Τετάρτη, Μαΐου 22, 2024

Στις κάλπες η Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Σούνακ ΒΙΝΤΕΟ





Ο ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε σήμερα το απόγευμα πρόωρες εκλογές για την 4η Ιουλίου, σε ανακοίνωσή του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης, που φέρνει νωρίτερα μια εκλογική αναμέτρηση που αναμενόταν αργότερα μέσα στο έτος.


Ο Σούνακ ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε τη διάλυση του κοινοβουλίου και οι εκλογές θα γίνουν στις 4 Ιουλίου και πως «έφτασε η ώρα για τους Βρετανούς να αποφασίσουν για το μέλλον τους».



Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησής του, τόνισε πως «αντιμετωπίσαμε τον πληθωρισμό, ελέγξαμε το χρέος, μειώσαμε τους φόρους των εργαζομένων και αυξήσαμε την κρατική σύνταξη κατά 900 λίρες. Μειώσαμε τους φόρους στις επενδύσεις και εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες του Brexit για να καταστήσουμε αυτήν την χώρα, την καλύτερη στον κόσμο για ανάπτυξη μιας επιχείρησης, σπάσαμε ρεκόρ χρηματοδότησης στο σύστημα Υγείας».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από την προγραμματική του επίσκεψη στα Τίρανα, ενώ ο Τζέρεμι Χαντ ακύρωσε εμφάνιση στο ITV απόψε.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί διατηρούν μεγάλο προβάδισμα, περίπου 20 μονάδων, και φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer μίλησε για «αλλαγή».

Από νωρίς σήμερα το πρωί φήμες και δημοσιεύματα μιλούσαν για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αφού υπουργοί της κυβέρνησης ακύρωσαν εκδηλώσεις, ανέβαλαν ταξίδια τους στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε μια κυβερνητική συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου