Eurokinissi | Γιώργος Κονταρίνης
Τη δική του απάντηση έδωσε, την Τρίτη (21/05), ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, σχετικά με το πότε θα εκδοθούν τα αποτελέσματα του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανέφερε: «Η έκδοση αυτών των αποτελεσμάτων αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας» και αναφέρει ότι εντός του Ιουνίου θα εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα των ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να εκδοθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου τα προσωρινά των ΠΕ (Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης)».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Από πλευράς όγκου εργασίας, σημειώνω ότι στην τετραετία 2020-2023 εκδόθηκαν προκηρύξεις για 4.487 θέσεις ΠΕ και 4.479 θέσεις ΤΕ (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις ΤΕ νοσηλευτών της 7κ/2022). Συνεπώς, για να εκδοθούν τα αποτελέσματα των προκηρύξεων του γραπτού διαγωνισμού ελέγχονται τα δικαιολογητικά και εξετάζονται ενστάσεις για περισσότερες θέσεις από ό,τι οι θέσεις της περασμένης τετραετίας».
Η ανακοίνωση του προέδρου του ΑΣΕΠ για τα αποτελέσματα
«Είναι εύλογη η αγωνία όσων υποψηφίων πέρασαν τη βάση του γραπτού διαγωνισμού για τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων των σχετικών προκηρύξεων. Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχα μαζί τους στη Θεσσαλονίκη, τους ενημέρωσα για το σχετικό χρονοδιάγραμμα και για τα άλλα θέματα που τους απασχολούν. Από τη στιγμή, όμως, που το θέμα έλαβε ευρύτερες διαστάσεις με σημερινό δημοσίευμα, οφείλω να ενημερώσω για τα εξής:
Οι τρεις προκηρύξεις που εκδόθηκαν μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού αφορούσαν σε 4.276 θέσεις ΠΕ και 1.843 θέσεις ΤΕ. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό από πλευράς όγκου εργασίας, σημειώνω ότι στην τετραετία 2020-2023 εκδόθηκαν προκηρύξεις για 4.487 θέσεις ΠΕ και 4.479 θέσεις ΤΕ (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις ΤΕ νοσηλευτών της 7κ/2022). Συνεπώς, για να εκδοθούν τα αποτελέσματα των προκηρύξεων του γραπτού διαγωνισμού ελέγχονται τα δικαιολογητικά και εξετάζονται ενστάσεις για περισσότερες θέσεις από ό,τι οι θέσεις της περασμένης τετραετίας.
Το γεγονός ότι όλες αυτές οι θέσεις περιλαμβάνονταν σε 3 μόνο προκηρύξεις (έναντι 37 της τετραετίας 2020-2023) είχε επιπτώσεις και στον χρόνο σύνταξης των προκηρύξεων, άσχετα με το ότι είχε θετικές συνέπειες από άλλες πλευρές. Από τα τέλη Ιουνίου που λάβαμε τα σχετικά αιτήματα από το ΥΠΕΣ για έκδοση προκηρύξεων μέχρι τη διαδοχική έκδοση των προκηρύξεων μετά από λίγους μήνες, μεσολάβησαν εντατικές διαβουλεύσεις με πάνω από 120 διαφορετικούς φορείς για τους ΤΕ και 190 φορείς για τους ΠΕ. Καμία προκήρυξη δεν μπορεί να εκδοθεί εάν έστω και ένας φορέας που θα περιληφθεί σε αυτή δεν αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία και προσόντα και δεν δώσει εν τέλει τη σύμφωνη γνώμη του στο σχέδιο της προκήρυξης που συντάσσει το ΑΣΕΠ. Και είναι προφανές ότι δεν κινούνται όλοι οι φορείς με τους ίδιους ρυθμούς.
Παρά τα δεδομένα αυτά, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα για 141 θέσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (που είχε και πρακτικές δοκιμασίες) και τα προσωρινά αποτελέσματα για 1.800 θέσεις ΤΕ. Εντός του Ιουνίου θα εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα των ΤΕ και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να εκδοθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου τα προσωρινά των ΠΕ. Η έκδοση αυτών των αποτελεσμάτων αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή.
Για την πληρότητα της εικόνας σχετικά με το συνολικό έργο του ΑΣΕΠ, σημειώνω και τα εξής: Στο πρώτο τετράμηνο του 2024 εκδόθηκαν προσωρινά αποτελέσματα για 2.583 θέσεις (έναντι 2.276 το 2023) και οριστικά αποτελέσματα για 4.518 θέσεις (έναντι 636 το 2023).
Παράλληλα, εκδικάζονται 6.500 ενστάσεις για εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας, εξετάζονται 1.369 αιτήματα αναπληρώσεων (λόγω μη αποδοχής διορισμού), διεξάγονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για διοικητές φορέων, υπηρεσιακούς γραμματείς και δασοπόνους και όλες βέβαια οι άλλες διαδικασίες στις οποίες μετέχει το ΑΣΕΠ και δεν θα ήταν δυνατόν να απαριθμηθούν εξαντλητικά σε ένα δελτίο τύπου. Αναφέρω μόνο τη διαδικασία προσλήψεων 500 υπαλλήλων της δικαστικής αστυνομίας που δεν περιλαμβανόταν στον προγραμματισμό μας και η οποία έληξε προ τριών εβδομάδων μετά από 8 μήνες εντατικών κοινών προσπαθειών ΑΣΕΠ και Υπουργείου Δικαιοσύνης σε επταήμερη βάση.
Έχω τονίσει με κάθε ευκαιρία ότι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ είναι καλοδεχούμενη και επωφελής για τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι έχει και παρενέργειες στον ρυθμό, κυρίως, της έκδοσης αποτελεσμάτων. Σε αυτή την κρίσιμη φάση, η διεύρυνση αυτή πρέπει να στηριχθεί από όλους, περιλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης».
Χιλιάδες προσλήψεις έχουν «κολλήσει» λόγω ΑΣΕΠ
Δεκαπέντε μήνες μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων του ΑΣΕΠ έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις για μόλις 51 επιτυχόντες από τους συνολικά 14.837. Μεταξύ των επιτυχόντων που βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής είναι και η αρχιτέκτονας, Μυριάνθη Μουσά. Αν και αρχικά επιφυλακτική, καθώς άκουσε για τη διεξαγωγή του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, αποφάσισε να συμμετάσχει. Ως αρχιτέκτονας στο ελεύθερο επάγγελμα για χρόνια, η εργασιακή ανασφάλεια είχε γίνει συνώνυμη της καθημερινότητάς της, γεγονός που την ώθησε να δώσει εξετάσεις και να διακριθεί στον διαγωνισμό.
Μαζί με τη Μυριάνθη Μουσά, χιλιάδες επιστήμονες όλων των ηλικιών, με επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις και οικογένειες, αφιέρωσαν χρόνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρήματα για να παρακολουθήσουν φροντιστήρια. Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις της στην εφημερίδα «Καθημερινή», η ίδια είπε: «Νέοι άνθρωποι που βρίσκονταν μέχρι τότε σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν μεταπτυχιακά, και δέχονταν ηλικιακό ρατσισμό καθώς δεν μπορούσαν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Όλοι πιστέψαμε στον διαγωνισμό και στο γεγονός ότι θα διοριστούμε»
Βέβαια, μέχρι στιγμής, έχουν δημοσιευθεί τρεις προκηρύξεις που αφορούν τους επιτυχόντες του διαγωνισμού. Η πρώτη, για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έχει ολοκληρωθεί και οι 51 επιτυχόντες αναμένουν την τοποθέτησή τους. Εν τω μεταξύ, οι άλλες δύο προκηρύξεις που αφορούν σε 1.843 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 4.276 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης βρίσκονται σε εξέλιξη.
Για την πρώτη, δε, έχουν βγει τα προσωρινά αποτελέσματα, με βάση τα οποία υπάρχουν 1.223 διοριστέοι, «που αυτό σημαίνει πως έχουμε 620 κενές θέσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν κατηγορίες, όπως είναι αυτή του οικονομικού, όπου υπάρχει πληθώρα επιτυχόντων, ενώ σε άλλες κατηγορίες, όπως είναι για παράδειγμα οι δασοπόνοι, οι επιτυχόντες είναι σαφώς λιγότεροι», σημείωσε η Μυριάνθη Μουσά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου