Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Οι 5 τιμωρίες που επιβάλλει ο ΕΦΚΑ στις... χήρες Στους πλέον αδύνατους φαίνεται ότι εξαντλεί τις αδικίες του το Ασφαλιστικό Σύστημα.
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου φαίνεται ότι βρίσκονται στην κορυφή των αδικηθέντων. Πλάι με τον πόνο για την απώλεια συζύγων και γονέων, οι εν λόγω ασφαλισμένοι λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν (χωρίς πέναλτι στις αποδοχές τους), μέσω θολών και αδιευκρίνιστων διατάξεων χαρακτηρίζονται «οφειλέτες» του ΕΦΚΑ, ενώ βρίσκονται υπό συνεχή απειλή ακόμη πιο δυσμενών αλλαγών.
Το Ασφαλιστικό Σύστημα και το λεγόμενο «Κοινωνικό Κράτος» δείχνει το πιο σκληρό πρόσωπό του στους πιο ευάλωτους, τους χαροκαμένους…
Πρόκειται για σχεδόν 400.000 συνταξιούχους χηρείας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (άνω του 90%) είναι γυναίκες. Σε αυτές εξαντλείται η αυστηρότητα των… θολών διατάξεων του ασφαλιστικού. Εδώ γίνονται όλες οι... οικονομίες του ΕΦΚΑ, χορηγώντας όμως μη βιώσιμες παροχές στις πιο αδύναμες οικογένειες.
1. Η σύνταξη λόγω θανάτου περικόπτεται στο 35% της αρχικής (σύνταξη του άμεσα ασφαλισμένου) μετά τη 3ετία σε περίπτωση εργασίας ή σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος. Μάλιστα, εάν ο/η θανών/ούσα είχε λάβει σύνταξη πριν τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή με το παλιό ασφαλιστικό καθεστώς (προ του νόμου Κατρούγκαλου), η σύνταξη χηρείας θεωρείται νέα παροχή και υπολογίζεται εκ νέου με τα μειωμένα ποσοστά του νόμου 4387/16. Πρόκειται για τη μόνη παλιά σύνταξη που υπολογίζεται με το νέο μειωμένα ποσοστά (οι άλλες διατηρούν την προσωπική διαφορά). Η σύνταξη λόγω θανάτου δεν έχει κατώτατο όριο, ειδικά όταν κατανέμεται μεταξύ του/της χήρου/ας και των ορφανών τέκνων.
2. Σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΦΚΑ δεν μειώνει τη σύνταξη στο 35% μετά την 3ετία (εκτός από τις συντάξεις του Δημοσίου, των Αγροτών κ.α.). Με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να θεωρείται ότι λαμβάνουν αδικαιολόγητες παροχές (σ.σ. στο 70%) και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούν χρεωμένοι με τεράστια ποσά. (Σ.σ.: Ο ΕΦΚΑ τους θεωρεί οφειλέτες και είναι θέμα χρόνου πότε θα τους ζητήσει πίσω τα εν λόγω πρόσθεταν ποσά σαν «αχρεωστήτως καταβληθέντα»). Ωστόσο, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας εξακολουθούν και πληρώνουν για τα επιπλέον(;) ποσά πρόσθετο φόρο, εισφορά Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) κ.λπ. Ποσά που δεν θα τους αναγνωριστούν ακόμη και στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να έρθει σε έναν συμβιβασμό.
Κόβονται και οι δύο συντάξεις
3. Στους συνταξιούχους αγρότες αποκόπτει εντελώς το κοινωνικό μέρος της σύνταξης (υπέχει θέση εθνικής σύνταξης) προκείμενου να λάβουν το… 35% της παροχής του θανόντος (ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για συνταξιούχο του αστικού τομέα ή του πρώην ΟΓΑ). Κατ αυτόν τον τρόπο, ειδικά για τις αγρότισσες, περικόπτονται και οι δύο συντάξεις, τόσο της ίδιας, όσο και του θανόντος συζύγου. Με αποτέλεσμα η σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος να περιορίζεται ακόμη και στα 50 ευρώ το μήνα…
4. Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου βρίσκονται υπό την συνεχή απειλή για περικοπή της δεύτερης εθνικής σύνταξης (η οποία περιορίζεται πλέον στα 149 ευρώ μετά την 3ετία από τα 426 που είναι και για 20 έτη ασφάλισης). Την σχετική περικοπή προβλέπει ο νόμος 4387/16, αλλά λόγω των αντιδράσεων δεν την έχει εφαρμόσει ακόμη η κυβέρνηση….
5. Από τις αρχές του χρόνου (1/1/2024) δεν περικόπτονται οι συντάξεις όσων ασφαλισμένων απασχολούνται. Με εξαίρεση τους συνταξιούχους… λόγω θανάτου. Αν η χήρα, ακόμη και στην ηλικία των 35 ή 40 ετών, βγει να εργαστεί προκειμένου να ζήσει την οικογένειά της ή ο ορφανός φοιτητής βάλει κάποια μεροκάματα να σπουδάσει, τότε μειώνεται στο μισό η σύνταξή τους (από το 70% στο 36%). Οι συνταξιούχοι γήρατος απασχολούνται χωρίς καμία περικοπή στις αποδοχές του ΕΦΚΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου