Δευτέρα, Μαΐου 27, 2024

Οι γαλάζιες γκρίνιες για το «καλάθι» της ακρίβειας και το «σιωπητήριο» Μητσοτάκη Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές με τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» η κυβέρνηση.




Eurokinissi | Γιώργος Κονταρίνης

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Με την ακρίβεια και τα Τέμπη σε πρώτο πλάνο, όπως φάνηκε και από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή (24/05), εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου η κυβέρνηση. Κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή, ήταν εμφανής η επιδίωξη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να αποκρούσει τις συντονισμένες πιέσεις της αντιπολίτευσης, επιτιθέμενος με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρώντας να ταυτίσει πολιτικά το κόμμα Κασσελάκη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη.

Ήταν, ωστόσο, εμφανής η αμηχανία και για τα δύο θέματα. Για τα μεν Τέμπη, για τυχόν ποινικές ευθύνες τριών υφυπουργών και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Θ. Πλεύρη διαβιβάστηκε χθες, ένα 24ωρο πριν το κλείσιμο της βουλής για τις ευρωεκλογές, ο φάκελος της εισαγγελίας, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά.


Για τη δε ακρίβεια, μετατοπίστηκε από το επιχείρημα όλου του προηγούμενου διαστήματος ότι «η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και προσωρινή» στην παραδοχή ότι η ακρίβεια είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» και ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει, αν και όχι με την αποτελεσματικότητα που ήθελε. Επέμεινε, ωστόσο, στην άρνησή του να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ, με το επιχείρημα ότι δεν θα περάσει στον καταναλωτή και ότι δεν έχει αποδώσει σε χώρες όπως η Ισπανία που εφαρμόστηκε.

Ωστόσο, ακόμα και γαλάζια στελέχη, στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους στους διαδρόμους της βουλής, παραδέχονταν ότι δεν απαντήθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη η βασική κατηγορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό των τροφίμων γιατί δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, δεν υπάρχουν μηχανισμοί εποπτείας για τα ολιγοπώλια και η κυβέρνηση αρνείται το πρόβλημα και την φορολόγηση των υπερκερδών. 


Τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στις γενικές αναφοράς και τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα των Στεφ. Κασσελάκη, Ν. Ανδρουλάκη, Κυρ. Βελόπουλου και Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία εδράζεται στα ευρήματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων ότι η ΝΔ θα περάσει και ενδεχομένως θα υπερβεί τον πήχη του 33% που έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, στο ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό παρασκήνιο υπάρχει φόβος για την έκταση που λάβει στην ευρωκάλπη η καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια στην κοινωνία για την συνεχιζόμενη ακρίβεια και η δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου