Δευτέρα, Μαΐου 27, 2024

Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνουν και δεύτερο φόρο - Ο ρόλος της Εισφοράς «Αλληλεγγύης» και η εισφορά Υγείας (Πίνακας) Οι κατηγορίες συνταξιούχων πουπληρώνουν διπλάσια εισφορά Υγείας επί του αρχικού-μεικτού ποσού






 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Σε ένα δεύτερο φόρο υποβάλλονται οι συνταξιούχοι που έχουν μεικτές αποδοχές από κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ, ή επικουρική μεγαλύτερη από 300 ευρώ το μήνα.

Πρόκειται για την Εισφορά «Αλληλεγγύης» και την Εισφορά Υγείας οι οποίες διπλασιάζουν την μηνιαία επιβάρυνση.


Σε αυτές τις κατηγορίες οι συνταξιούχοι πληρώνουν εισφορά Υγείας 6% επί του αρχικού-μεικτού ποσού, κάτι που σημαίνει ότι ένας συνταξιούχο μπορεί να πλήρωσει ακόμη και 2.500 ευρώ εισφορές το χρόνο (π.χ. για άθροισμα συντάξεων πάνω από 3.300 ευρώ) και στο τέλος θα κληθεί να… πλήρωσε και ένα απογευματινό χειρουργείο στο «δημόσιο» σύστημα υγείας.

Η εν λόγω εισφορά είναι υποχρεωτική, ενώ γίνεται σαφές ότι ο συνταξιούχος του συγκεκριμένοι παραδείγματος θα έχει τις ίδιες παροχές υγείας με τον ελεύθερο επαγγελματία. Ο όποιος, πιθανότατα, κερδίζει περισσότερα σαν εν ενεργεία απασχολούμενος και επιβαρύνεται μόλις 748 ευρώ το χρόνο για ασφάλιση Υγείας, τόσο τον ίδιο όσο και για την οικογένειάς του (σ.σ. ενώ, συνήθως, ο συνταξιούχος δεν έχει εξαρτώμενα τέκνα που να επιβαρύνουν το σύστημα υγείας με πρόσθετα μέλη…)


Ακολούθως οι συνταξιούχοι υποβάλλονται στην περίφημη Εισφορά «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου η οποία είναι κλιμακωτή (από 3% και φτάνει το 14%), αλλά επιβάλλεται εφ όλου του ποσού. Χωρίς καν να ληφθεί υπόψη το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ…

Μάλιστα, με τις (ετήσιες) αυξήσεις-αναπροσαρμογές λόγω πληθωρισμού (σ.σ. αν και κατώτερες της ακρίβειας), πολλοί ασφαλισμένοι να αλλάζουν κατηγορία καταβολής της Εισφοράς (ονομαστικές αποδοχές) και να φορολογούνται επαχθέστερα. «Αύξηση» που οδηγεί σε μείωση των αποδοχών.
Παραδείγματα

Παράδειγμα 1: Επί μεικτών αποδοχών 1.660 ευρώ του 2023 εφαρμόστηκε αύξηση 3% από τις αρχές του χρόνου. Έτσι η Εισφορά «Αλληλεγγύης» (ΕΑΣ) από 3% που ήταν για ποσά σύνταξης μέχρι 1.699 ευρώ ανήλθε στο 6% επί όλου του ποσού. Τα 1660 ευρώ του 2023 περιοριζόταν στα 1610,2 ευρώ μετά την εισφορά 3%, ενώ με την αύξηση 3% φέτος το εν λόγω πόσο ονομαστικής σύνταξης έφτασε στα 1750 ευρώ. Επί του νέου ποσού εφαρμόζεται όμως ΕΑΣ 6%, οπότε η μεικτή ονομαστική σύνταξη διαμορφώνεται πλέον (μετά την φετινή αύξηση) στα 1.709,8 ευρώ. Και μετά τη νέα εισφορά του 6% στα 1607,2, τρία (3) ευρώ λιγότερα φέτος από το 2023, πριν την… αναπροσαρμογή…


Αυτή τη σκαστή αδικία αποφεύγει να διορθώσει η κυβέρνηση καθώς καλοβλέπει την υπερφορολόγηση σαν ευκαιρία αύξησης των δημοσίων εσόδων (σχεδόν αποκλειστικά) από μισθωτούς και συνταξιούχους και έτσι δημιουργεί τεχνητά πλεονάσματα (της γενικής κυβέρνησης). Όπως είναι τα έσοδα της ΕΑΣ..

Παράδειγμα 2: Το 6% της ΕΑΣ για μεικτά ποσά σύνταξης άνω των 1.600 ευρώ υπολογίζεται πριν το φόρο και επιβαρύνει το σύνολο των αποδοχών διαπερνώντας ακόμη και αυτό το αφορολόγητο ποσό των μισθωτών και συνταξιούχων (περίπου 720 ευρώ το μήνα).

Τέλος επεμβαίνει αυτή καθεαυτή η εφορία.


Αποτέλεσμα (βλέπει σχετικό πίνακα), η Εισφορά Υγείας και η Εισφορά «Αλληλεγγύης» να διπλασιάζουν την συνολκή μηνιαία επιβάρυνση του συνταξιούχου. Σε σημείο που ένα στα τρία ευρώ των αποδοχών του συνταξιούχου να παρακρατούνται από το κράτος…

Οι εν λόγω κρατήσεις λειτουργούν σαν κίνητρο εισφορο-αποφυγής («μαύρη» εργασία), καθώς όσο περισσότερα πληρώνει ο ασφαλισμένος, τόσο περισσότερο τιμωρείται:

α/Για υψηλότερες εισφορές (επί μεγαλύτερου μισθού ή υψηλότερης ασφαλιστικής κλάσης των ελευθέρων επαγγελματιών) το ποσοστό ανταπόδοσης είναι το πολύ 50%.

β/ Για περισσότερα από 40 έτη ασφάλισης δεν βελτιώνεται ουσιωδώς το ποσοστό αναπλήρωσης (ανταποδοτική σύνταξη). Ενώ από το 36ο έτος και πάνω το συγκεκριμένο ποσοστό αυξάνεται σε ρυθμό 2,55% για κάθε χρόνο, πάνω από τα 40 έτη ασφάλισης αυξαίνεται μόλις κατά 0,5%...


γ/Πάνω από τα 1.850 ευρώ το δημόσιο παρακρατεί το 44% των αποδοχών (6% υπέρ ΕΟΠΥΥ, 32% φορολογικός συντελεστής και 6% ΕΑΣ).

δ/Η απασχόληση του συνταξιούχου δεν επιβαρύνεται (πέναλτι επανένταξης στη αγορά εργασίας), με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι (κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες), να μην έχουν κανένα κίνητρο συνέχισης της ασφάλισης και συνταξιοδοτούνται (με 40 χρόνια ασφάλισης στο 62ο έτος) μη εξερχόμενοι όμως του εργασιακού βίου…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου