Σάββατο, Μαΐου 25, 2024

Στεφανί Φραπάρ: Μουντιάλ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και τώρα σφυρίζει στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας Ποια είναι η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ, που «γράφει» ιστορία ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.




AP | David Cliff

 
 


Ιστορία πρόκειται να «γραφτεί»,   στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Άρη αφού το παιχνίδι θα διευθύνει μία γυναίκα – η διαιτητής, Στεφανί Φραπάρ από τη Γαλλία.

Ειδικότερα, η 40χρονη Στεφανί Φραπάρ έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε έναν σημαντικό ευρωπαϊκό αγώνα ανδρών και έναν αγώνα της γαλλικής Ligue 1, αμφότεροι το 2019, και η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε έναν αγώνα του UEFA Champions League το 2020. Μάλιστα, το 2021 έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε να διευθύνει έναν προκριματικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών. Επίσης, το 2022, η Στεφανί Φραπάρ ήταν μία από τις τρεις γυναίκες διαιτητές που επιλέχθηκαν για να διευθύνουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών, πριν γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε έναν αγώνα του Μουντιάλ, με μια ομάδα διαιτητών αποτελούμενη αποκλειστικά από γυναίκες.
Στεφανί Φραπάρ: Η πορεία της διαιτητή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας

Η Στεφανί Φραπάρ μεγάλωσε στο Ερμπλαί-σιρ-Σεν και άρχισε να διαιτητεύει αγώνες νέων σε ηλικία 13 ετών. Όταν ήταν 18 ετών, ήταν ήδη διαιτητής σε εθνικούς αγώνες U-19. Το 2011, η Στεφανί Φραπάρ άρχισε να διαιτητεύει αγώνες στο Championnat National, στην τρίτη κατηγορία του ανδρικού ποδοσφαίρου στη Γαλλία. Ακόμα, το 2014, η ίδια έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε στη Ligue 2, στη δεύτερη κατηγορία του επαγγελματικού ανδρικού ποδοσφαίρου στη Γαλλία. Διετέλεσε διαιτητής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA, το 2015, που έγινε στον Καναδά.


Εν συνεχεία, στις 3 Δεκεμβρίου 2018, η Στεφανί Φραπάρ ορίστηκε να διευθύνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών FIFA 2019 στη Γαλλία. Μετά την ολοκλήρωση της φάσης των «16», ανακοινώθηκε ότι η Στεφανί Φραπάρ είχε επιλεγεί ως μία από τους 11 διαιτητές που θα διατηρούνταν για το υπόλοιπο του τουρνουά και διηύθυνε τον τελικό του τουρνουά, ο οποίος διεξήχθη στις 7 Ιουλίου 2019 μεταξύ των ΗΠΑ και της Ολλανδίας.

Στις 2 Αυγούστου 2019, η Στεφανί Φραπάρ ορίστηκε να διευθύνει το UEFA Super Cup 2019 μεταξύ της Λίβερπουλ και της Τσέλσι. Με αυτόν τον τρόπο έγινε η πρώτη γυναίκα που διεηύθυνε έναν σημαντικό ευρωπαϊκό αγώνα ανδρών. Ακόμα, στις 2 Δεκεμβρίου 2020, έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε έναν αγώνα του UEFA Champions League, μεταξύ της Γιουβέντους και της Ντιναμό Κιέβου. Τον Μάρτιο του 2021, η Στεφανί Φραπάρ διαιτήτευσε τον επαναληπτικό αγώνα του UEFA Women's Champions League μεταξύ της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Τσέλσι. Αργότερα, τον ίδιο μήνα, έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε έναν προκριματικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μεταξύ της Ολλανδίας και της Λετονίας.


Η Στεφανί Φραπάρ στις 7 Μαΐου 2022, ήταν η διαιτητής του τελικού του Coupe de France 2022 μεταξύ της Νις και της Ναντ. Επίσης, την 1η Δεκεμβρίου 2022, έγινε η πρώτη γυναίκα που σφύριξε αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών, όταν διηύθυνε την αναμέτρηση μεταξύ της Κόστα Ρίκα και της Γερμανίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2023, η FIFA διόρισε τη Στεφανί Φραπάρ ως διαιτητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2023, που έγινε στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Τέλος, η διαιτητής από τη Γαλλία διηύθυνε και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, τον Αύγουστο του 2023, ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και στη Σεβίλλη, που έγινε στο «Γ. Καραϊσκάκης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου