Τετάρτη, Μαΐου 22, 2024

Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει «μαύρη τρύπα» για τη ΝΔ - Συνεχείς περιοδείες Μητσοτάκη Στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να περιχαρακώσουν τα νώτα της ΝΔ εν μέσω ανησυχιών για δυσάρεστες εκπλήξεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 
 


Μπορεί η ΝΔ να εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου βασιζόμενη στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά η συχνότητα των επισκέψεων του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνει την εγρήγορση που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη για το αποτέλεσμα της κάλπης στη συγκεκριμένη περιοχή της χώρας και την αγωνία που υπάρχει για τον περιορισμό των απωλειών προς τα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης.

Όπως, μάλιστα, επιβεβαιώνουν οι γνώστες του γαλάζιου παρασκηνίου, παρ ότι όλες οι έρευνες, το τελευταίο διάστημα καταγράφουν μείωση των διαρροών προς τα δεξιά της ΝΔ, στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να περιχαρακώσουν τα νώτα της παράταξης, φοβούμενοι μήπως τα υπόγεια ρεύματα που κινούνται υπέρ της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης, τα οποία σημειωτέον περνούν κάτω από τα δημοσκοπικά ραντάρ, οδηγήσουν σε δυσάρεστες εκπλήξεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Υπάρχουν, άλλωστε, νομοί που η μεν Ελληνική Λύση εμφανίζει δυναμική τρίτου κόμματος, η δε Νίκη καταγράφει διπλάσια ποσοστά από τον μέσο όρο του κόμματος πανελλαδικά, λόγω της ισχυρής στήριξης τοπικών εκκλησιών αλλά και μέρους του Αγίου Όρους.
Δεν είναι τυχαία η περιοδεία του πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε για πολλοστή φορά τη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, ενώ χθες, Τρίτη, περιόδευσε στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα, στο Βελβεντό, στα Σέρβια, στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και στην Καστοριά. Λίγα μόλις 24ωρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε περιοδεύσει σε Πιερία, Πέλλα και Ημαθία, νομοί που θεωρούνται «προπύργια» των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, ιδιαίτερα της Νίκης, του θεολόγου κ. Νατσιού.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού στους συγκεκριμένους νομούς μόνο τυχαία δεν είναι αφού στην Πιερία η Νίκη πέτυχε στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, το υψηλότερο «σκορ» της με 9,26%, ενώ αθροιστικά στα κόμματα «δεξιότερα» της ΝΔ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες κέρδισαν τότε 21,82% των ψήφων. Λίγο βορειότερα, στην Πέλλα, τα τρία αυτά κόμματα ήρθαν τέταρτο, πέμπτο και έκτο αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας αθροιστικά 20%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εξάλλου, μετά την επιστροφή του από την Τουρκία και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης περιόδευσε στον Έβρο και συγκεκριμένα, στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή. Και εκεί, στόχος ήταν ο περιορισμός των διαρροών προς κόμματα δεξιά της Ν.Δ., τα οποία έχουν καταγράψει δημοσκοπική υπεροχή στη συγκεκριμένη περιοχή της χώρας. Ιδιαίτερα η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη και για έναν ακόμη λόγο. Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές υπήρξε αλλαγή σκυτάλης, με νικητή τον γαλάζιο «αντάρτη».

Και φυσικά, η προχθεσινή δεν ήταν η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως είθισται, την προπαραμονή της λήξης του προεκλογικού αγώνα, ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας, ευελπιστώντας ότι οι δικές του περιοδείες, όπως και κορυφαίων υπουργών, με πρώτο τον υπουργό Αμυνας Ν. Δένδια που έχει χρεωθεί την Κεντρική Μακεδονία, θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου