Σάββατο, Μαΐου 18, 2024
Αφρικανική σκόνη και οδήγηση: Πώς την αντιμετωπίζουμε και πώς προστατεύουμε το Ι.Χ. μας Το απόκοσμο πορτοκαλί πέπλο από τη Σαχάρα μάς επισκέπτεται πλέον τακτικά, οπότε πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί του και ως οδηγοί και κάτοχοι αυτοκινήτων.
Γράφει ο Πέτρος Πιτσίνης
Η ιπτάμενη άμμος και σκόνη από τη Σαχάρα έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, δημιουργώντας πρωτόγνωρες συνθήκες, ιδιαίτερα στους αλλεργικούς συμπολίτες μας και σε όσους έχουν θέματα με το αναπνευστικό τους σύστημα. Παράλληλα, προκαλεί προβλήματα και κατά την οδήγηση, ενώ λερώνει σε χρόνο dt τα οχήματα και μας υποχρεώνει να τα πλένουμε συνέχεια.
Το τακτικό πλύσιμο είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστά, δηλαδή με άφθονο νερό και αρκετή πίεση και όχι με κάποιο στεγνό πανί, επειδή θα γραντζουνιστεί το αμάξωμα. Ακολούθως, πρέπει να καθαρίσουμε προσεκτικά όλα τα δύσκολα σημεία, ώστε να μην μείνει σκόνη πάνω τους.
Είναι σημαντικό να ξεπλένουμε άμεσα το όχημα μετά από κάθε επιδρομή της αφρικανικής σκόνης, γιατί αν την αφήσουμε, την ψήνει ο ήλιος και "τρώει" τη βαφή του αμαξώματος.
Καθαρίζουμε τακτικά και το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας, χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανάκι.
Ακόμη και αν δεν προλαβαίνουμε ή δεν μπορούμε να πλύνουμε άμεσα όλο το αυτοκίνητο, φροντίζουμε να καθαρίζουμε συνεχώς με άφθονο νερό τις γυάλινες επιφάνειες και ιδιαίτερα το παρμπρίζ, επειδή η χρήση υαλοκαθαριστήρων πάνω στη σκονισμένη επιφάνεια φθείρει τα μάκτρα και προκαλεί γραντζουνιές στο κρύσταλλο.
Σημαντικό είναι να καθαρίζουμε και τους εξωτερικούς καθρέπτες για καλή ορατότητα.
Οδηγικές συμβουλές
Όταν οδηγούμε κάτω από τέτοιες συνθήκες, κλείνουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου και επιλέγουμε στο air condition τη λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα.
Eλέγχουμε την κατάσταση του φίλτρου ενεργού άνθρακα και το αντικαθιστούμε χωρίς καθυστέρηση.
Αν υποφέρουμε από αλλεργίες και παίρνουμε σχετικά φάρμακα, ενημερωνόμαστε από τον γιατρό και τον φαρμακοποιό μας για την επίδραση που έχουν κατά την οδήγηση και δεν καθόμαστε στο τιμόνι, εφόσον υπάρχουν πιθανότητες να προκαλέσουν παρενέργειες.
Προσπαθούμε να σταθμεύουμε σε κλειστούς χώρους, ώστε να μη λερώνεται τόσο γρήγορα το αυτοκίνητο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου