Κυριακή, Μαΐου 12, 2024

Φαντασμαγορικές εικόνες από την ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα...

 




Ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης πλήττει αυτό το Σαββατοκύριακο τον πλανήτη Γη. Ήδη έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρισμού και σε δορυφόρους, ωστόσο ο ουρανός του βόρειου ημισφαιρίου γέμισε πανέμορφα χρώματα, καθώς το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε πολλές περιοχές, ακόμη και στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, τα ξημερώματα του Σαββάτου...

Μέιν, ΗΠΑ | AP Photo/Robert F. Bukaty

Ο Ήλιος βρίσκεται αυτήν την περίοδο κοντά στην κορύφωση της δραστηριότητάς του με βάση τον 11ετή κύκλο του. Αυτές οι στεμματικές εκπομπές μάζας, που προκαλούν την ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα, εκ των οποίων τουλάχιστον επτά κατευθύνονται προς τη Γη, προέρχονται από μια ηλιακή κηλίδα που έχει μέγεθος περίπου 16 φορές τη διάμετρο της Γης. Κινούνται με ταχύτητα πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, χωρίς να είναι πάντα ορατό.


Μιζούρι, ΗΠΑ | AP Photo/Charlie Riedel

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσεις τους πολίτες να εφοδιαστούν με μπαταρίες ή ακόμη και με γεννήτριες, όπως κάνουν για όλες τις καταιγίδες, αν και εκτιμάται ότι οι σημαντικότερες επιπτώσεις θα είναι στις γραμμές υψηλής τάσης, όχι στις κατοικίες. Επίσης, ενδέχεται να επηρεαστεί το δίκτυο γεωεντοπισμού (GPS).

Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

Πάντως το Κέντρο Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC) των ΗΠΑ επισήμανε ότι μέσα στο σαββατοκύριακο μπορεί να εμφανιστεί στον ουρανό κάποιο σέλας, ακόμη και σε περιοχές που το φαινόμενο αυτό δεν είναι συνηθισμένο και συνέστησε στους κατοίκους να… τραβήξουν φωτογραφίες. 

Όρεγκον, ΗΠΑ | AP Photo/Jenny Kane

«Αν βρίσκεστε σε περιοχή όπου έχει σκοτάδι, χωρίς σύννεφα και με ελάχιστη φωτορρύπανση, θα μπορέσετε να δείτε πολύ εντυπωσιακά σέλαα. Αυτό είναι το δώρο της διαστημικής μετεωρολογίας», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου