Πέμπτη, Μαΐου 23, 2024

Πείτε αντίο στον καφέ το πρωί – Το ελληνικό προϊόν που γίνεται… τάση Τελικά, τι πρέπει να πίνουμε το πρωί; Καφέ ή μήπως ένα σφηνάκι ελαιόλαδο;



Nathan Dumlao / Unsplash

 
 


Πέρσι, περίπου τέτοια εποχή, αρκετοί άνθρωποι στο εξωτερικό ήθελαν να φτιάχνουν στο σπίτι τους κάθε πρωί τον καφέ τους, προσθέτοντας όμως ένα σφηνάκι ελαιόλαδο. Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν η προσθήκη ελαιόλαδου στον καφέ και σύντομα -παρόλο που στην αρχή δημιούργησε διφορούμενες αντιδράσεις στο καταναλωτικό κοινό- έγινε τάση.

Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι δεν πρόκειται για μία πρωτότυπη ιδέα. Η τάση της προσθήκης ελαιολάδου στον καφέ πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τη Μέση Ανατολή, όπου είναι γνωστός ως “αλεξίσφαιρος καφές”. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά συνδυάζεται με άλλα συστατικά όπως βούτυρο ή λάδι καρύδας για να δημιουργήσει ένα ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες που μπορεί να τονώσει γρηγορότερα τον οργανισμό, σε σχέση με το αν κατανάλωνε κάποιος μόνο καφέ.


Όπως είναι αναμενόμενο, με την προσθήκη του ελαιολάδου στον καφέ αλλοιώνεται η γεύση του και μάλλον γι’ αυτό η συγκεκριμένη τάση τελικά δεν κράτησε για πολύ. Όμως, φέτος έχει έρθει μία καινούργια τάση που και δεν επεμβαίνει στον καφέ και αφήνει τη γεύση του άθικτη. Στο διαδίκτυο, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σταματήσει να πίνουν καφέ όταν ξυπνάνε το πρωί και τον έχουν αντικαταστήσει με ένα σφηνάκι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Μάλιστα, στο δίλημμα καφές ή ελαιόλαδο, δεν είναι λίγοι αυτοί που διαλέγουν το δεύτερο.


«Δίνει στο σώμα μου ώθηση», ανέφερε μία δημιουργός περιεχομένου στο TikTok μεταξύ άλλων. Άλλοι ισχυρίζονται ότι μια δόση (ή περισσότερο) ελαιόλαδο την ημέρα βελτιώνει την υγεία του εντέρου τους, ενισχύει το μεταβολισμό τους και κάνει το δέρμα τους να λάμπει. Πρόκειται για μία τάση που έχουν υιοθετήσει και αρκετοί διάσημοι και influencers όπως η Kourtney Kardashian και ο Ryan Seacrest, οι οποίοι έχουν μιλήσει στο κοινό τους για τη νέα τους διαφορετική ρουτίνα.
Είναι πραγματικά τόσο ωφέλιμο όσο λένε;

Η διαιτολόγος Abbey Sharp που συχνά αντιδρά στις νέες τάσεις, είναι υπέρ μιας ρουτίνας που περιέχει το ελαιόλαδο. Όπως λέει στο περιοδικό Time όλοι μας χρειαζόμαστε το λίπος, ώστε να μπορεί να το σώμα μας να αποθηκεύει ενέργεια και απορροφά σημαντικές βιταμίνες όπως οι A, D και E. Για παράδειγμα, αν μία σαλάτα δεν περιέχει ελαιόλαδο, δεν θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε, ούτε να απορροφήσουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά της που προέρχονται από τα λαχανικά ή άλλα υλικά.

Παρόλα αυτά, όταν μιλάμε για ελαιόλαδο, πρέπει να είμαστε στην προσεκτικοί κατά την επιλογή του. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να προσλαμβάνουμε μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι η λιγότερο επεξεργασμένη -και η πιο υγιεινή- μορφή ελαιολάδου. «Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που μπορούν τελικά να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων», λέει η Sharp. Μεταξύ αυτών: τα αντιοξειδωτικά ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη, τα οποία διαφημίζονται για τις ιδιότητες μείωσης της φλεγμονής


Εκτός από το ελαιόλαδο, πρέπει να καταναλώνουμε και άλλα μονοακόρεστα λίπη για μία σωστά ισορροπημένη διατροφή, όπως είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα φυτικά έλαια.
Τι λένε οι μελέτες για το ελαιόλαδο

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν καταναλώνουν ελαιόλαδο. Η έρευνα δείχνει ότι βελτιώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, ενώ ενισχύει και τη γνωστική λειτουργία. Σε μία μεταγενέστερη ανάλυση που συμμετείχαν 13.800 άτομα διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Όμως με την τακτική κατανάλωση δεν εννοούν απαραίτητα να κατεβάζετε το ένα σφηνάκι με ελαιόλαδο μετά το άλλο. Άλλωστε, σύμφωνα με την διατροφολόγο ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι αυτός ο τρόπος είναι πιο υγιεινός από το να το καταναλώσουμε στην σαλάτα ή να το εντάξουμε ωμό σε κάποιο άλλο γεύμα μας.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν δεδομένα για όταν συνδυάζεται με προϊόντα ντομάτας. Σύμφωνα με το Healthline, αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών.


ADVERTISING


Άλλα δεδομένα αναφέρουν ότι παρόλο που το ελαιόλαδο είναι μια υγιεινή πηγή λίπους, δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο τα πλήρη γεύματα και υπερβολική κατανάλωσή του ενέχει τον κίνδυνο να τα αντικαταστήσει.
Παν μέτρον άριστον

Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση από αρκετούς, ότι το ωμό ελαιόλαδο δεν παχαίνει. Αυτή είναι μία παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει 119 θερμίδες και αν σκεφτούμε ότι ένα σφηνάκι αποτελείται συνήθως από τρεις κουταλιές της σούπας, μιλάμε για 357 επιπλέον ημερήσιες θερμίδες. «Αυτό που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι ανεξάρτητα από το είδος του λίπους που καταναλώνουν, όλα έχουν τις ίδιες θερμίδες», λέει η διαιτολόγος διατροφολόγος Mindy Haar, βοηθός πρύτανης στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης. «Μια κουταλιά της σούπας λαρδί (ζωικό λίπος) και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο είναι ίσες σε αριθμό θερμίδων», τονίζει στη συνέχεια.

Αν είσαστε σε διατροφή, δεν συνίσταται να καταναλώνετε ελαιόλαδο κατεβάζοντάς το σε σφηνάκια. Μπορεί πράγματι τα μαλλιά σας να λάμψουν, τα νύχια σας να δυναμώσουν, να σας βοηθήσει με τα εντερικά σας προβλήματα, αλλά μην περιμένετε ότι θα σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Συν τοις άλλοις, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι η διαδικασία της κατάποσής του δεν είναι ευχάριστη.

Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Αν έχετε εντάξει το τρέξιμο ή κάποια άλλη αερόβια γυμναστική στην καθημερινότητά σας και είσαστε αρκετά δραστήριοι, μπορεί να μην παρατηρήσετε κάποια αλλαγή και να λειτουργήσει πραγματικά προς όφελός σας, ακόμα και σωματικά, λέει η Mindy Haar.
Πώς να εντάξετε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας

Όπως σημειώνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η κατανάλωση 1,5 κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, όμως αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Αν για παράδειγμα η προαναφερθείσα σαλάτα εκτός 1,5 κουταλιά ελαιόλαδο περιέχει και μαγιονέζα, μπέικον, ή κάποιο άλλο παχυντικό και βλαβερό για τον οργανισμό υλικό, δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το όφελος πρέπει να μειώσετε σημαντικά τα κορεσμένα λίπη και να υπολογίζετε τον ημερήσιο αριθμό θερμίδων.


Αντί να χρησιμοποιήσετε τη μαγιονέζα, μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ εύκολα και γρήγορα το δικό σας ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο. Αν σε αυτό προσθέσετε βότανα ή κάποιο άλλο θερμιδικά χαμηλό υλικό μπορείτε πραγματικά να κάνετε θαύματα και το γευστικό αποτέλεσμα να είναι εξίσου ωραίο.

Επίσης, προσθέτοντας ωμό ελαιόλαδο στα λαχανικά σας ή στο ψάρι, θα δώσετε την απαιτούμενη υγρασία και γεύση και ταυτόχρονα θα τηρείται την ημερήσια πρόσληψη.

Η κατανάλωση ωμού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου δεν είναι επικίνδυνη, λέει η Haar, αλλά επίσης δεν έχει νόημα. Αν καταλήγουμε να καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από την ωφελούμενη ποσότητα, τελικά μπορεί να μην είναι και τόσο ευεργετικό, ειδικά για κάποιον που κάνει διατροφή. Επίσης, η συνεχώς αυξανόμενη τιμή του, είναι από μόνη της ένα εμπόδιο στην υπέρμετρη κατανάλωσή του.



Επομένως στο δίλημμα: καφές ή ελαιόλαδο, μπορείτε να συνεχίσετε να απαντάτε «καφές», όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε καταναλώνετε 1,5 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου απορροφάει ο οργανισμός σας όλα τα απαραίτητα συστατικά και να αποκομίζει τα πολλαπλά οφέλη.

Πηγή: www.olafaq.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου