Τρίτη, Μαΐου 14, 2024
Επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ: Κοινές πρωτοβουλίες για στήριξη και εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ επεσήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός και στις δυο πλευρές.
AP Photo/Boris Grdanoski
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαική προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.
Επεσήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.
Και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Επιμένει η Σιλιάνοφκσα: «Έχω δικαίωμα να λέω Μακεδονία»
Εν τω μεταξύ, αμετακίνητη εμφανίζεται η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφκσα, η οποία εκλέχθηκε ως υποψήφια του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, σχετικά με τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» στις δημόσιες εμφανίσεις της. «Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο Μακεδονία στις δημόσιες εμφανίσεις», ισχυρίζεται μέσω ανακοίνωσης του προεδρικού γραφείου.
Η Γκορντάνα Σιλιάνοφκσα μετά τη νίκη της αποφεύγει το συνταγματικά κατοχυρωμένου βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών «Βόρεια Μακεδονία» γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, όχι μόνο από την ελληνική πλευρά, αλλά και στο εσωτερικό.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας έσπευσε να την «αδειάσει», υπογραμμίζοντας πως το ίδιο «επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας προς την άνευ όρων εκπλήρωση των προνοιών του Συντάγματος καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει, όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, γνωστής ως Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο δε υπουργός Εσωτερικών υπουργός Δικαιοσύνης, Κρέναν Λόγκα, υποστήριξε πως η στάση της Σιλιάνοφσκα παραβιάζει το σύνταγμα, που ορίζει το όνομα της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία». Για αυτό το λόγο, σημείωσε, ο όρκος που έδωσε στο Σύνταγμα είναι άκυρος και πλέον «είτε θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία, είτε να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας».
Απαντώντας στις αντιδράσεις το γραφείο της Γκορντάνα Σιλιάνοφκσα τόνισε: «Στις δημόσιες εμφανίσεις της η πρόεδρος της Μακεδονίας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».
«Η Πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση – δήλωση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου