Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024

Αντρέι Μπελούσοφ: Ένας οικονομολόγος, ο νέος υπουργός Άμυνας του Πούτιν Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στον Σόιγκου να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του ισχυρού συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας.



(Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 
 


Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Βλαντίμιρ Πούτιν απομάκρυνε τον επί χρόνια συνεργάτη του Σεργκέι Σοϊγκού από υπουργό Αμυνας στον πιο σημαντικό ανασχηματισμό της στρατιωτικής διοίκησης από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Αντρέι Μπελούσοφ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ειδικεύεται στα οικονομικά, θα αντικαταστήσει τον Σόιγκου.






Ο Πούτιν, ο οποίος ορκίστηκε για την πέμπτη θητεία του ως ηγέτης της Ρωσίας την προηγούμενη εβδομάδα, πρότεινε στον Σόιγκου να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του ισχυρού συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας. Επί του παρόντος ηγείται ο Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην κατάσκοπος και ένας από τους στενότερους συμβούλους του Πούτιν.

Ο Σόιγκου, ο μακροβιότερος υπουργός της Ρωσίας, ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας το 2012 μετά τη θητεία του ως υπουργός έκτακτης ανάγκης. Οδήγησε τον ρωσικό στρατό εν μέσω της πλήρους κλίμακας εισβολής της στην Ουκρανία.


Ως υπουργός Άμυνας, ο Σόιγκου είχε επιφορτιστεί με τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στρατού και πιστεύεται ότι είχε άμεση πρόσβαση στον Πούτιν, κάνοντας τακτικά ταξίδια για κυνήγι και ψάρεμα μαζί του στη Σιβηρία.

Η δημοτικότητα του Σόιγκου στη Ρωσία αυξήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, στον οποίο πιστώθηκε η οργάνωση της επιχείρησης.


ADVERTISING


Ωστόσο, έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, καθώς και για την αδυναμία του να εκριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά που συνεχίζει να μαστίζει τον ρωσικό στρατό. Το πιο δραματικό είναι ότι ο Σόιγκου αναγκάστηκε να αποκρούσει μια ένοπλη εξέγερση το περασμένο καλοκαίρι από τον ηγέτη του μισθοφόρου Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος είχε ζητήσει τη σύλληψή του.

Η θέση του Σόιγκου φάνηκε να έχει αποδυναμωθεί τον περασμένο μήνα, όταν οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον μακροχρόνιο έμπιστό του Τιμούρ Ιβάνοφ, αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, και τον κατηγόρησαν για μεγάλης κλίμακας διαφθορά.

Στα χαρτιά, η αναδιοργάνωση της Κυριακής τοποθετεί τον Σόιγκου σε μια θέση που θεωρείται επίσημα υψηλότερη από τον ρόλο του στο υπουργείο Άμυνας, κάτι που ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι μια κίνηση του Πούτιν που επιτρέπει στον παλιό του σύμμαχο να σώσει την εικόνα του.
Ποιος είναι ο νέος υπουργός Αμυνας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν αποφάσισε να διορίσει τον Αντρέι Μπελούσοφ, έναν βετεράνο οικονομολόγο, να ηγηθεί του υπουργείου Άμυνας, αφού οι πολεμικές δαπάνες της Ρωσίας είχαν αυξηθεί κατά πολύ.


«Είναι πολύ σημαντικό να ευθυγραμμίσουμε την οικονομία της ασφάλειας με την οικονομία της χώρας, ώστε να ανταποκρίνεται στη δυναμική της τρέχουσας στιγμής», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε ότι ένας πολιτικός θα έπρεπε να ηγείται του υπουργείου Άμυνας για να διασφαλίσει ότι το τμήμα είναι «ανοιχτό σε καινοτομίες και προηγμένες ιδέες». «Αυτός που είναι πιο ανοιχτός στις καινοτομίες είναι αυτός που θα είναι νικητής στο πεδίο της μάχης», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Μπελούσοφ αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας το 1981 με διάκριση και, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RBC, εξάσκησε το σάμπο και το καράτε στα νιάτα του και δεν υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις.

Το 2000, έγινε σύμβουλος εκτός προσωπικού του Ρώσου πρωθυπουργού και εντάχθηκε στο υπουργείο Οικονομίας ως αναπληρωτής υπουργός έξι χρόνια αργότερα. Από το 2008 έως το 2012, ήταν διευθυντής του τμήματος οικονομικών και οικονομικών, τα ίδια χρόνια που ο Πούτιν υπηρέτησε ως πρωθυπουργός.


Το 2012 έγινε υπουργός Οικονομικών. Από το 2013 έως το 2020, ο Μπελούσοφ υπηρέτησε ως σύμβουλος του Ρώσου προέδρου. Από το 2020 εργάστηκε ως πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Mark Galeotti, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Mayak Intelligence με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε: «… το να έχεις έναν οικονομολόγο, κάποιον που έχει μιλήσει για την ανάγκη να υποταχθεί βασικά μεγάλο μέρος της οικονομίας στις ανάγκες του αμυντικού τομέα, είναι λογικό. Τώρα είναι ουσιαστικά δουλειά ενός οικονομικού διαχειριστή και ο Μπελούσοφ μπορεί να το κάνει».

Η Ρωσία προήδρευσε σε μια τεράστια αύξηση της βιομηχανικής στρατιωτικής παραγωγής τα τελευταία δύο χρόνια, με τις συνολικές αμυντικές δαπάνες να ανέρχονται περίπου στο 7,5% του ΑΕΠ της .



Ένας πρώην αξιωματούχος της άμυνας που έχει συνεργαστεί με τον Σόιγκου, μιλώντας υπό όρους ανωνυμίας, είπε: «Το Κρεμλίνο θέλει το υπουργείο να ηγείται από έναν οικονομολόγο που ξέρει πώς να εξορθολογίζει τις δραστηριότητές του.

«Το υπουργείο Άμυνας υποτίθεται ότι είναι αποτελεσματικό και καλά διοικούμενο, ενώ οι πραγματικές αποφάσεις στο πεδίο της μάχης αφήνονται στον στρατό».

Ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο βετεράνος αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ρωσίας και κάποιος με πιο πρακτικό ρόλο όσον αφορά τις μάχες, θα παραμείνει στη θέση του, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Παραμένει ασαφές ποια θέση θα λάβει ο Patrushev, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου ασφαλείας από το 2008 και πιστεύεται ότι βοήθησε στον εγκέφαλο της εισβολής στην Ουκρανία.



Ο Πεσκόφ δήλωσε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αργά την Κυριακή ότι ο νέος ρόλος του Πατρούσεφ θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο γιος του Ντμίτρι Πατρούσεφ, πρώην υπουργός Γεωργίας, θα προαχθεί σε αναπληρωτή πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου