Τρίτη, Μαΐου 21, 2024
Εφησυχασμός στο Μαξίμου για τους νέους «από Βορρά» κινδύνους: Πού το πάνε Σκόπια και Αλβανία Νέα μέτωπα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ελοχεύουν τον κίνδυνο μετατροπής της Αθήνας σε μέρος του προβλήματος των Βαλκανίων
Aris Oikonomou / SOOC
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Μπορεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ο δημόσιος διάλογος εν όψει Ευρωεκλογών να εξαντλούνται στα ποσοστά, τη σειρά κατάταξης και άλλα θέματα δευτερεύουσας σημασίας, αλλά την επομένη της Ευρωκάλπης, η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία υπό διαμόρφωση ανησυχητική κατάσταση στα βόρεια σύνορά της, στα οποία εσχάτως μαζεύονται πολλά σύννεφα.
Και ναι μεν, σε αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση έχει την προσοχή της στα δεξιά της ΝΔ και στον αγώνα για τη μείωση των διαρροών και την αύξηση της συσπείρωσης, αλλά τα νέα μέτωπα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ελοχεύουν τον κίνδυνο μετατροπής της Αθήνας σε μέρος του προβλήματος των Βαλκανίων, τα οποία, για μία ακόμη φορά «βράζουν». Ήδη, από την κυβέρνηση εκπέμπεται το μήνυμα ότι αν χρειαστεί, θα ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή επιτροπή τόσο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας όσο όμως και της Βόρειας Μακεδονίας. Ενδεχόμενο, που προφανώς θα επηρεάσει την εικόνα αλλά και τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.
Σε μία προσπάθεια να ισορροπήσει στο προεκλογικό σκοινί, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης καλεί τη νέα εθνικιστική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί και να υλοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί, παρά τις εκπεφρασμένες διαφωνίες του. Από την κυβερνητική παράταξη, ωστόσο, εκπέμπονται διαφορετικά μηνύματα, τα οποία προκαλούν σύγχυση ως προς την κυρίαρχη γραμμή και αναγκάζουν συχνά πυκνά το κυβερνητικό επιτελείο να παρέμβει για να αμβλύνει τις εντυπώσεις
Κι αν οι περισσότεροι από τους γνωρίζοντες συμφωνούν ότι η καθυστέρηση στην κύρωση των τριών μνημονίων με τη γείτονα δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα, πιθανότατα θα βρει μπροστά της την επιλογή της να μην πιέσει τα προηγούμενα χρόνια τη Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στις πινακίδες, τα αυτοκίνητα, τα νέα διαβατήρια, τα εμπορικά σήματα, τα σχολικά βιβλία κ.ά. Στην Αθήνα προσβλέπουν στις πιέσεις που θα πιθανότατα θα δεχθεί η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, με φόντο την ευρωπαϊκή της προοπτική. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας, εκτός από τους γείτονες, έχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας.
Ακόμα πιο δύσβατο είναι το τοπίο στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, μετά την ηγετική εμφάνιση Ράμα στην Αθήνα και την εμφανή επιδίωξη του Αλβανού πρωθυπουργού αφενός να χρησιμοποιήσει τους ομοεθνείς του στη χώρα μας για την εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων και αφετέρου να αναδειχθεί σε ηγέτη των αλβανόφωνων στα Βαλκάνια, με τη στήριξη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν αλλά και των ΗΠΑ. Η Αθήνα, με φόντο τη συμπερίληψη του φυλακισμένου δημάρχου Χειμμάρας Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, στέλνει μήνυμα δια στόματος Κ. Μητσοτάκη ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν μπορεί να αντιπαρέλθει τις προϋποθέσεις για την προσχώρηση της χώρας του στην Ε.Ε.
Με πρώτη την τήρηση του Κράτους Δικαίου, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι με την παράνομη προφυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, και πλέον υποψηφίου Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη, η Αλβανία καταπατά την αξία του Κράτους Δικαίου, καταργώντας το αυτονόητο δικαίωμά του να δικαστεί με βάση το τεκμήριο αθωότητας και ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, περνά απαρέγκλιτα από τη χώρα μας. Τα προβλήματα, ωστόσο, κατά γενική παραδοχή, είναι μπροστά μας.
Ο ορίζοντας δεν είναι ανέφελος ούτε στις σχέσεις της χώρας μας με τη Βουλγαρία, καθώς περίπου προδιαγράφεται αδιέξοδο διαπραγματεύσεις για τα νερά του Αρδα. Τον Ιούνιο λήγει η συμφωνία του 1964 Ελλάδας – Βουλγαρίας, βάσει της οποίας η Σόφια υποχρεούται να αποδεσμεύει κάποια ύδατα προς τον Aρδα, από τα οποία αρδεύονται αγροτικές εκτάσεις στον βόρειο Έβρο. Στο παζάρι της ανανέωσης της συμφωνίας οι Βούλγαροι ζητούν μεγαλύτερη και μονιμότερη πρόσβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και καλύτερη σιδηροδρομική σύνδεση. Την ίδια μέρα με τη λήξη της προθεσμίας, ωστόσο, εκτός από τις Ευρωεκλογές, είναι προγραμματισμένες και εθνικές εκλογές στη Βουλγαρία, οπότε όλα είναι ανοικτά σε σχέση με την τύχη της συμφωνίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου