Κυριακή, Μαΐου 12, 2024

Ομνύουν στον διάλογο, αλλά συμφωνούν ότι διαφωνούν...








Με την αντιπολίτευση να ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική της, που βαθαίνει τα ρήγματα των μετώπων στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα αύριο Δευτέρα...


Στόχος της ανταπόδοσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό, της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως επιμένουν οι κυβερνητικές πηγές είναι να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και στους τομείς συνεργασίας, που έχουν συμφωνηθεί.






Σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα «Milliyet», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στη σημασία του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τονίζει ότι η Αθήνα κινείται πάντα με πυξίδα το διεθνές δίκαιο.


«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περίπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα. Αυτό δε θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι την οπτική μας: αντί να βλέπουμε έναν γρίφο που δεν λύνεται, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας. Είναι η μοίρα της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει της γεωγραφίας, να ζουν δίπλα-δίπλα» αναφέρει και προσθέτει:


«Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί (…) Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο».








«Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν βλάπτει τον διάλογο»


Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» παρατηρεί ότι υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν, δεν αποκλίνει όμως από την πάγια θέση του που είναι η λύση «πακέτο» στις διαφωνίες.




«Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία, εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά. Όταν λέμε ότι καταλήξαμε σε μια συνολική λύση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε προστριβές στις μελλοντικές γενιές», υπογραμμίζει, ενώ σημειώνει, ακόμη: «Όλοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητοι είμαστε, ως Τουρκία, για το περιβάλλον. Ωστόσο, δε θα ήταν σωστό να το δούμε αυτό ως ένα εύχρηστο κάλυμμα και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε πίσω του άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις».


Την ίδια ώρα, η Αθήνα, δια στόματος του Γιώργου Γεραπετρίτη, επαναλαμβάνει ότι δεν διαπραγματεύεται ζητήματα κυριαρχίας.






«Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Η κυριαρχία είναι ένα αναφαίρετο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της χώρας και εξ αυτής πηγάζουν και όλα τα σημαντικά θέματα που ανάγονται στην υπόσταση του κράτους. Συνεπώς, δεν πρόκειται να συζητήσουμε γι’ αυτά», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου