Σάββατο, Μαΐου 11, 2024

Το Ισραήλ διατάσσει την εκκένωση και του κέντρου της Ράφα...

 




Η εισβολή στη Ράφα φαίνεται πως εντείνεται, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συναντούν σθεναρή αντίσταση στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ο... στρατός του Νετανιάχου διέταξε σήμερα από τους κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα να απομακρυθούν από εκεί και να μετακινηθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στην αλ Μαουάσι, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων. 

Πολίτες σε οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της πόλης κλήθηκαν να την εκκενώσουν επειγόντως αυξάνοντας τους φόβους για σφαγή στην «ανοιχτή φυλακή», όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκατ. άμαχοι.  


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει η εισβολή στη Ράφα θα ολοκληρωθεί ακόμη κι εάν η χώρα του «χρειαστεί να πολεμήσει με τα νύχια», δεδομένων των υποκριτικών απειλών Μπάιντεν για σταμάτημα της αποστολής όπλων.

Αυτό δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις από τις ΗΠΑ, καθώς διαπιστώνουν ότι η χρήση όπλων από το Ισραήλ στη Γάζα δεν συνάδει με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν θα διακόψουν τη ροή των όπλων.

 

Ειδικότερα, έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου υποστηρίζοντας ότι σε εμπόλεμες ζώνες είναι δύσκολη η αξιολόγηση μεμονωμένων περιστατικών ή η εξαγωγή εμπεριστατωμένων συμπερασμάτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι έχει λάβει αναφορές από αρκετές αξιόπιστες πηγές – τόσο από υπηρεσίες του ΟΗΕ όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις – για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες», υπογραμμίζεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής οπλικών συστημάτων του Ισραήλ, «εύλογα εκτιμά κανείς ότι αμυντικός εξοπλισμός που υπόκειται στο NSM-20 (Μνημόνιο Εθνικής Ασφαλείας) χρησιμοποιήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά την 7η Οκτωβρίου σε περιστάσεις που δεν συνάδουν με όσα προβλέπει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ή με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν καθιερωθεί για τον μετριασμό της ζημιάς σε βάρος αμάχων», αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρμεντ.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέκριναν χθες τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του Κόλπου θα μπορούσε να βοηθήσει μια μελλοντική κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.

Τα Εμιράτα είναι μία από τις λίγες αραβικές χώρες που έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, τις οποίες έχουν διατηρήσει εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σύννεφα στις διμερείς σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σέιχ Αμπντουλά μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν απάντησε στο Χ ότι το Αμπού Ντάμπι απορρίπτει τα σχόλια του Νετανιάχου.  

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογραμμίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει καμία δικαιοδοσία για να κάνει αυτό το βήμα και τα ΗΑΕ αρνούνται να συρθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο έχει στόχο να προσφέρει κάλυψη για την ισραηλινή παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Σέιχ Αμπντουλά πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα εκπληρώνει τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού, μεταξύ των οποίων, όπως δήλωσε, είναι και η ανεξαρτησία. 

Σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν μια πολιτική κυβέρνηση στη Γάζα μετά το πέρας του πολέμου.

Σημαντικά στελέχη του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ απορρίπτουν την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ο Νετανιάχου έχει δηλώσει πως το Ισραήλ θα χρειαστεί να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Πηγές έχουν δηλώσει ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Αμπού Ντάμπι και του Ισραήλ. Τα Εμιράτα έχουν επικρίνει επανειλημμένα το Ισραήλ για τον πόλεμο και τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, αλλά προσθέτουν ότι χάρη στις διπλωματικές τους σχέσεις έχουν καταφέρει να παραδώσουν βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου