Τρίτη, Μαΐου 14, 2024

Τι λένε οι μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές - «Άγνωστος Χ» η αποχή Οι νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, αφήνοντας αρκετά πίσω του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.






 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Με άγνωστο Χ το ύψος της αποχής και τον καταμερισμό της στο εκλογικό σώμα, η οποία αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, μπαίνει στην τελική ευθεία η κυβέρνηση. Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς αναμένουν την ολοκλήρωση του επόμενου κύματος των δημοσκοπήσεων, που ξεκίνησαν στα μέσα με τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να έχουν μια πιο ασφαλή εικόνα για τη δυναμική της ΝΔ, τις μετακινήσεις από και προς την κυβερνητική παράταξη κα.

Τα πρώτα δείγματα που σύμφωνα με πληροφορίες καταφτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν σταθεροποίηση των ποσοστών της ΝΔ κοντά στον πήχη των προηγούμενων Ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή κοντά στο 33%, αν και ορισμένοι από τους συνομιλητές του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις, μπορεί να τον υπερβεί. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φαίνεται ένας περιορισμός των απωλειών προς τα δεξιά του κόμματος» λένε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι τελικά, η αποδοκιμασία των θέσεων του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, είχε επίδραση στο συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ ή έστω σε μέρος αυτού.


Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, και στο νέο κύμα των δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στη δεύτερη θέση σε ένα ποσοστό κοντά στο 15% με 15,5%, αφήνοντας αρκετά πίσω του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με ποσοστό πέριξ του 12%. Όλοι οι δημοσκόποι, ωστόσο, περιλαμβανομένων και εκείνων που συνεργάζονται με τη ΝΔ, κρατούν επιφυλάξεις για το τελικό ποσοστό του κόμματος του Στεφ. Κασσελάκη, καθώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διεισδυτικότητα σε αντισυστημικά και απολιτίκ ακροατήρια, τα οποία δεν μπορούν να ανιχνευτούν με ασφάλεια στις έρευνες της κοινής γνώμης. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι τον ανεβάζουν ακόμα και πάνω από το ποσοστό που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2019 και κάποιοι άλλοι αμφισβητούν ακόμα και τη βεβαιότητα της Κουμουνδούρου για τη δεύτερη θέση.

Τάση σταθεροποίησης δείχνει να καταγράφει και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ εμφανίζεται ενισχυμένο, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας. Επίσης, η Νέα Αριστερά και Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου δείχνουν ότι μπορούν να σπάσουν το φράγμα του 3%.


Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν δικαιολογούν εφησυχασμό, καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τουλάχιστον το 15% των ψηφοφόρων αποφασίζει σχεδόν πάνω από την κάλπη. Επιπρόσθετα, το εύρος της αποχής έχει αυταπόδεικτη σημασία για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον της κοινωνίας για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, καταγράφεται αναιμικό.

«Πρέπει να έχουμε διαρκώς κατά νου ότι οι Ευρωεκλογές παραδοσιακά είναι ία εκλογική μάχη που ευνοεί τη χαλαρή ψήφο και τα μηνύματα διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου