Σάββατο, Μαΐου 25, 2024

Βίοι αντίθετοι...

 



Μια εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσίασαν οι δύο ελληνικές ομάδες στα ημιτελικά του φάιναλ φορ του Βερολίνου και μοιραία είχαν δύο εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Ο Παναθηναϊκός ήταν ψυχωμένος και νίκησε (εύκολα στο τέλος) τη Φενέρμπαχτσε και ο Ολυμπιακός ήταν σε... άλλο γήπεδο για ένα ημίχρονο και ηττήθηκε από τη Ρεάλ αρκετά χαλαρά, όσο κι αν το πάλεψε φιλότιμα στο δεύτερο μέρος... 

Ξεκινώντας με τους θριαμβευτές, η πρόκριση των «πράσινων» είχε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος προπονητής έδωσε ρεσιτάλ, βρίσκοντας τη λύση σε κάθε πρόβλημα. Ηταν ο Σλούκας εκτός ρυθμού φανερά; Κανένα πρόβλημα, έπαιξε ο Γκραντ και γι' αυτόν. Ηταν -επίσης- εκτός ρυθμού ο Χουάντσο και σε κακή βραδιά ο Μήτογλου;

Ούτε εκεί υπήρχε θέμα. Αγωνίστηκε ο εξαιρετικός Παπαπέτρου (και) στο «4» και γενικά ο Παναθηναϊκός κάλυψε όλα τα του πιθανά κενά. Μέσα στη σεζόν ο Αταμάν προτιμούσε «σφιχτή» ομάδα με μικρό rotation. Δηλαδή έπαιξαν σε αρκετά ματς 7-8 παίκτες. Την Παρασκευή το βράδυ, έδωσε χρόνο σε δέκα παίκτες, παίρνοντας σημαντικές βοήθειες και από τους ρολίστες. Ξανά καταλυτικός ο Γιώργος Καλαϊτζάκης και πολύτιμος ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Πάνω απ' όλα, όμως, ήταν η άμυνα. Το «τριφύλλι» είναι μια ομάδα που πάσχει κοντά στο καλάθι και δεν φημίζεται πάντοτε για τα σκληρά της μετόπισθεν. Ομως, όταν χρειάζεται (όπως και στο πέμπτο ματς των πλέι οφ με τη Μακάμπι), τα δίνει όλα. Αυτό έκανε και στο Βερολίνο, ειδικά όταν το σκορ πήγε στο 51-50. Τότε κατέβηκαν οι... μπάρες και η Φενέρ τελείωσε το παιχνίδι στους 57 πόντους ενεργητικό, ενώ φέτος έχει μέσο όρο 84. 

Αντίθετα στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν ήταν σε καλή βραδιά. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος, λέγοντας πως «ίσως να μην βοήθησα κι εγώ τους παίκτες μου». Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παρκέ και δεν έμοιαζε πνευματικά έτοιμος. Ουδείς ξέρει τι μπορεί να έφταιξε, αλλά δεν είδαμε ποτέ αυτή την ομάδα που μασάει σίδερα. Με τη Ρεάλ να παίζει διαστημικό μπάσκετ, η διαφορά έφτασε ως τους 25 πόντους, ενώ μερικά στατιστικά του ημιχρόνου ήταν ενδεικτικά: 9/13 τρίποντα οι Ισπανοί, 19-6 τα ριμπάουντ. 


Φυσικά, οι Πειραιώτες δεν θα παρατούσαν το ματς. Το πάλεψαν, έβγαλαν αντίδραση, όμως τέτοιες αποστάσεις δύσκολα καλύπτονται και ειδικά κόντρα στη μεγάλη Ρεάλ. Η διαφορά έπεσε για λίγο σε μονοψήφιο, αλλά ως εκεί. Αυτό που ψάχνουν να βρουν στον Ολυμπιακό είναι γιατί ήρθε με το «καλημέρα» η αγωνιστική καθίζηση, που ουσιαστικά τους στέρησε την πρόκριση ή τέλος πάντων το δικαίωμα να τη διεκδικήσουν. 

Ισως να τους φόρτωσε περισσότερο άγχος η πρόκριση του Παναθηναϊκού, αν και συνήθως τέτοιες καταστάσεις δεν επηρεάζουν τους παίκτες, αλλά τον κόσμο.  

Μιας και ο λόγος για άγχος, αυτοί που δεν πρέπει πια να έχουν καθόλου είναι οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Κάποιοι είχαν παραδεχτεί ότι δεν ήθελαν τελικό με Ολυμπιακό, διότι όπως και να το κάνουμε το «πρέπει» θα ήταν τεράστιο. Τώρα, απέναντι στη Ρεάλ με το τρομερό ρόστερ, ακόμη κι αν χάσεις κανείς δεν μπορεί να σου πει τίποτα.  

Ολα αυτά, όμως, θα τα δούμε την Κυριακή. Τότε θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε τελικό δύο από τις πιο ιστορικές ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η αδιαμφισβήτητη «βασίλισσα» των 11 τροπαίων και ο «εξάστερος», που θέλει σύντομα να λέγεται «επτάστερος».

Ευθύμης Ασημακόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου