Τρίτη, Μαΐου 28, 2024

Επίθεση σε καταυλισμό στη Ράφα: Ο Νετανιάχου μιλάει για... «λάθος», οι ΗΠΑ σιωπούν, η ΕΕ εξοργίζεται «Θα κάνουμε έρευνα», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και μια ημέρα μετά διέταξε και χερσαία εισβολή στη Ράφα.




 

 


«Τραγικό λάθος» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου το χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 άτομα και τραυματίστηκαν ακόμη 200. Τα θύματα κάηκαν ζωντανά ή διαμελίστηκαν από τις βόμβες του Ισραήλ ενώ βρίσκονταν στις σκηνές τους, σε μια ζώνη που ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός την είχε χαρακτηρίσει ως «ασφαλή ζώνη».

Μετά τη διεθνή κατακραυγή, μιλώντας στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανίαχου ισχυρίστηκε πως η επίθεση θα «ερευνηθεί» και το «θα βγει ένα πόρισμα». «Παρά τις μέγιστες προσπάθειές μας να μην βλάψουμε αθώους πολίτες, χθες το βράδυ, έγινε ένα τραγικό λάθος», είπε ο Νετανιάχου. «Ερευνούμε το περιστατικό και θα βγάλουμε συμπέρασμα γιατί αυτή είναι η πολιτική μας», υποστήριξε.





Ωστόσο την Τρίτη οι βομβαρδισμόι συνεχίστηκαν σκορπώντας τον θάνατο και λίγο αργότερα ξεκίνησε και η χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη μαρτυρική πόλη, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Τα «killer robots» του Ισραήλ

Το Ισραήλ αρχικά υποστήριξε πως η επίθεση έγινε «με βάση ακριβείς πληροφορίες» για να εξοντωθούν δύο αξιωματούχοι της Χαμάς, αν και στη συνέχεια αναγνώρισε πως «επλήγησαν και πολλοί άμαχοι στην περιοχή». Υπενθυμίζεται πως ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, που στοχοποιούν μαζικά πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας αναγνωρίζοντάς τους ως «συνεργάτες» της Χαμάς. Παράλληλα εκτιμούν πιθανές θέσεις δίνοντας τους στόχους στους ισραηλινούς αξιωματικούς, οι οποίοι ως επί το πλείστον τους υιοθετούν και απλώς δίνουν την εντολή για να πραγματοποιηθεί η επίθεση.Ακούστε επίσης: Killer Robots: Όταν οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης σκοτώνουν

Ο ισραηλινός στρατός, όπως προκύπτει από σχετικές δημοσιογραφικές έρευνες και μαρτυρίες, αδιαφορεί τόσο για το ποσοστό λάθους του προγράμματος της τεχνητής νοημοσύνης, όσο και για το εάν στο κτίριο που θα βομβαρδιστεί θα βρίσκονται και πολλοί άμαχοι. «Σε καιρό πολέμου δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ενοχοποιηθεί κάθε στόχος», ανέφερε κυνικά ένας αξιωματικός του Ισραήλ. Εμπειρογνώμονες σημειώνουν πως αυτή η πρακτική από το Ισραήλ εξηγεί και τον τραγικά υψηλό αριθμό νεκρών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Παθητική η στάση των ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSC) φάνηκε να αποδέχεται τις δηλώσεις του Ισραήλ και τους ισχυρισμούς πως στόχος της επίθεσης ήταν δύο κορυφαία στελέχη της Χαμάς. Εκπρόσωπος του NSC, ο οποίος μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα «εμπλακούν ενεργά» στις έρευνες του ισραηλινού στρατού για την επίθεση.

«Οι καταστροφικές εικόνες μετά το χτύπημα του Ισραηλινού Στρατού στη Ράφα χθες το βράδυ που σκότωσε δεκάδες αθώους Παλαιστίνιους είναι αποκαρδιωτικές. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγά τη Χαμάς και καταλαβαίνουμε ότι αυτό το χτύπημα σκότωσε δύο ανώτερους τρομοκράτες της Χαμάς που είναι υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων», είπε ο εν λόγω εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Όμως, όπως ήμασταν ξεκάθαροι, το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για την προστασία των αμάχων».


Πάντως επί μέρους υπήρξαν ορισμένοι Δημοκρατικοί, μέλη του Κογκρέσου, που κατήγγειλαν το Ισραήλ για την επίθεση. «Ο ισραηλινός βομβαρδισμός ενός προσφυγικού καταυλισμού μέσα σε μια καθορισμένη ασφαλή ζώνη είναι φρικτός. Το Ισραήλ έχει καθήκον να προστατεύει τους αθώους πολίτες και οι Παλαιστίνιοι που αναζητούν καταφύγιο στη Ράφα δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος να πάνε», έγραψε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν στο X. «Η επίθεση του Νετανιάχου στη Ράφα πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε άμεση κατάπαυση του πυρός».

Ο βουλευτής Έρικ Σουάλγουελ, επίσης από το Δημοκρατικό κόμμα, τόνισε: «Η απερίσκεπτη δίωξη της Χαμάς από τον Νετανάιχου σκότωσε Ισραηλινούς ομήρους, εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και αθώους Παλαιστίνιους. Και τίποτα δεν αλλάζει. Οι ίδιες τακτικές από τους ίδιους ηγέτες θα παράγουν μόνο τα ίδια ή χειρότερα αποτελέσματα».


Η βουλευτής Αλεσάντρια Οκάζιο – Κορτέζ, μια από τις δημοφιλέστερες του Δημοκρατικού Κόμματος, κατήγγειλε πως «η επίθεση του Ισραηλινού Στρατού σε έναν καταυλισμό αθώων στη Ράφα είναι μια ανείπωτη θηριωδία». Υπογραμμίζοντας η επίθεση έγινε σε αντίθεση τόσο με τη γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και με τη διαταγή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για άμεση κατάπαυση του πυρός, τόνισε: «Είναι καιρός ο Πρόεδρος να τηρήσει το λόγο του και να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια».
Βαθαίνει το ρήγμα με την ΕΕ

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ – επώνυμα – καταδίκασαν την επίθεση. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «αγανάκτησή» του για τους θανάτους αμάχων, τονίζοντας πως απαιτεί «τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άμεση κατάπαυση του πυρός».

Σε καταδίκη του Ισραήλ προχώρησε – ασυνήθιστα – και το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Οι εικόνες απανθρακωμένων σορών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, από την αεροπορική επιδρομή στη Ράφα είναι αφόρητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Πρέπει να διευκρινιστούν οι ακριβείς συνθήκες και να ξεκινήσει άμεσα έρευνα του IDF. Ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα πρέπει επειγόντως να προστατευθεί καλύτερα».

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση ήρθε λίγες μόνο ημέρες μετά τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να τερματίσει την επίθεση στη Ράφα, και την απόφαση του ανώτατου εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα της ανθρωπότητας.


Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, επανέλαβε την έκκληση για έρευνα, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν «εντελώς προβλέψιμο» και σημειώνοντας η έρευνα θα πρέπει «να οδηγήσει σε λογοδοσία και αλλαγές στην πολιτική και τις πρακτικές».

«Οι εικόνες από το στρατόπεδο είναι φρικτές και δεν δείχνουν καμία προφανή αλλαγή στις μεθόδους και τα μέσα πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ, που έχουν ήδη οδηγήσει σε τόσους πολλούς θανάτους αμάχων», είπε ο Τουρκ. «Η επίθεση της Κυριακής υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει κυριολεκτικά ασφαλές μέρος στη Γάζα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου