Κυριακή, Μαΐου 12, 2024

Κάτι περισσότερο από ένας τελικός...

 



Με την ιστορική πρόκρισή του στον τελικό του Κόνφερνς Λιγκ, δεν ήταν μόνο ο Ολυμπιακός που έκανε το καθοριστικό βήμα για να μπορέσει να το διεκδικήσει. Ηταν και το ίδιο το τρόπαιο που άρχισε να τον... πλησιάζει...


Η τελευταία στάση του, πριν μεταφερθεί στην «ΟΠΑΠ Αρένα» της Νέας Φιλαδέλφειας, εκεί όπου το βράδυ της 29ης Μαΐου θα μονομαχήσουν για χάρη του οι Πειραιώτες με τη Φιορεντίνα, βρέθηκε χθες στην πλατεία Κοτζιά, στη διάθεση του κοινού, που ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί του. Εδώ όπου έφτασαν, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες του το μόνο που έχουν πλέον στο μυαλό τους είναι να μην το αφήσουν να φύγει από την Ελλάδα.



Στο λιμάνι –και όχι μόνο– οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» δεν έχουν κουραστεί να πανηγυρίζουν τις διεθνείς επιτυχίες των τμημάτων τους (μπάσκετ, Ερασιτέχνης). Ομως αυτό το ξέσπασμα χαράς που συντελέστηκε μετά τον αποκλεισμό της ισχυρής Αστον Βίλα και μάλιστα με έναν τόσο επιβλητικό και ξεκάθαρο τρόπο (με δύο νίκες και απολογισμό γκολ 6-2) δεν είχε προηγούμενο. Βλέπετε στο ποδόσφαιρο οι ελληνικοί σύλλογοι δεν έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να φτάνουν τόσο μακριά. Πόσο μάλλον ο ίδιος ο Ολυμπιακός που χρόνια προσπαθούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά πάντα κάτι του έλειπε και δεν τα κατάφερνε.

«Στην αρχή το πίστεψε ένας, μετά δύο, μετά περισσότεροι και τελικά πιστέψαμε όλοι. Το είχα πει και στους Νέους, που είναι μεγαλύτερο επίτευγμα το να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης. Θα το κάνουμε για την ομάδα μας, για τον Πειραιά μας, μα πάνω από όλα για την Ελλάδα. Και πρέπει να αναλογιστεί κανείς από ποια χώρα ξεκινάμε, με ποια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το κάνουμε αυτό και με ποια κυβέρνηση», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, στέλνοντας το δικό του μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Βουρκωμένος, κοιτώντας προς τον ουρανό, αφιέρωσε την προχθεσινή βραδιά στον πατέρα του, Μιλτιάδη, και στον Σάββα Θεοδωρίδη, που δεν πρόλαβαν να δουν ένα όνειρο τόσων γενεών να γίνεται πραγματικότητα.

Και μόνο ότι ο ίδιος ο προπονητής που ετοιμάζεται να επαναφέρει –μέσω της Πρέμιερ Λιγκ– τους «Βίλανς» στο Τσάμπιονς Λιγκ, Ουνάι Εμερι, παραδέχθηκε ότι «ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα και προκρίθηκε δίκαια» τα λέει όλα. Καθαρά πράγματα, χωρίς σκιές και υπονοούμενα.


Σε ένα παιχνίδι όπου ο Ολυμπιακός άγγιξε την τελειότητα, μοιραία τα φώτα έπεσαν στον αναμορφωτή των «ερυθρολεύκων». Τον 63χρονο Βάσκο τεχνικό Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος πιστώνεται στο 100% τη μεταμόρφωση του... ασχημόπαπου σε κύκνο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

«Οταν ήρθα, είδα πως υπάρχουν ποιοτικοί παίκτες. Αυτό που τους εξήγησα ήταν να πιστέψουν στους εαυτούς τους. Ελπίζω να γίνω ο προπονητής που θα κερδίσει 2η φορά ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο», δήλωσε χαμογελώντας, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη συστολή που τον διακρίνει κα την υποχρέωσή του να δυναμώσει τη φλόγα της πίστης.

Ιστορία έγραψε και ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Ο Μαροκινός έγινε μόλις ο τρίτος ποδοσφαιριστής, μετά τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρανταμέλ Φαλκάο, που σκοράρει πέντε γκολ σε μια ημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μ’ αυτά και με εκείνα, ο Ολυμπιακός, που θέλει να γίνει ο πρώτος ελληνικός σύλλογος ο οποίος θα κατακτήσει ευρωπαϊκή κούπα, μέσα σε χρόνο-ρεκόρ κατάφερε να αναρριχηθεί πέντε θέσεις στο UEFA Club Ranking και να κοιτάει ακόμη ψηλότερα. Από το 50 στο 45 και βλέπουμε.

Συν ότι σε περίπτωση που κατακτήσει το τρόπαιο θα ανεβάσει την Ελλάδα στη 15η θέση στο ranking της UEFA και θα της δώσει τη δυνατότητα να βγάλει την επόμενη σεζόν πέντε ομάδες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, με τον δεύτερο του πρωταθλήματος να έχει την ευκαιρία να παίξει στον β΄ προκριματικό του Champions League.

Πάντως, πριν καν προλάβουν να στεγνώσουν οι σαμπάνιες άρχισε και η πιο μεγάλη και δύσκολη συζήτηση: Τα εισιτήρια! Πόσα, ποιος, πώς;

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε κάνει η UEFA, τα εισιτήρια που θα διατεθούν συνολικά για τις δύο ομάδες θα είναι 18.000. Η κάθε μία εκ των φιναλίστ θα πάρει από 9.000. Προτεραιότητα στη διάθεσή από πλευράς Ολυμπιακού θα έχουν οι κάτοχοι των διαρκείας, ενώ σύντομα θα υπάρξει και σχετική ενημέρωση από την ΠΑΕ. Συνολικά θα διατεθούν 27.100 εισιτήρια, από τα οποία τα 6.100 θα πάνε στην UEFA και 3.000 έχουν ήδη διατεθεί από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία μέσω κλήρωσης, σε όσους ήδη έχουν κάνει αίτηση.

Τα εισιτήρια χωρίζονται σε τέσσερα επίπεδα: στο Fans First των 25 ευρώ (θα πάνε στους οπαδούς των ομάδων), στο δεύτερο επίπεδο των 45 ευρώ, στο τρίτο των 85 ευρώ και στο υψηλότερο, με τιμή 125 ευρώ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου