Τρίτη, Μαΐου 21, 2024
Ρωσία: Ο Πούτιν... πάτησε το κουμπί - Ξεκίνησαν οι ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη των ασκήσεων.
AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα ξεκίνησε την Τρίτη (21/5) η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Τις ασκήσεις αυτές είχε προαναγγείλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάντηση στα σχόλια Ευρωπαίων ηγετών για το ενδεχόμενο να σταλούν Δυτικοί στρατιώτες στην Ουκρανία. «εάν αυτό απαιτηθεί».
Ειδικότρα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην πρώτη φάση των ασκήσεων περιλαμβάνονται πύραυλοι Iskander και Kinzhal.
Οι ασκήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση της ετοιμότητας των μονάδων και του εξοπλισμού για «την πολεμική χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων για την απάντηση και την άνευ όρων διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του ρωσικού κράτους ως απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές μεμονωμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.
Όπως φαντάζει λογικό, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία.
Η Ρωσία έκανε πράξη όσα είχε προαναγγείλει
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε προαναγγείλει στις 6 Μαΐου ότι θα πραγματοποιήσει μια στρατιωτική άσκηση που θα περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, μετά τις «προκλητικές απειλές» διατυπώθηκαν από δυτικούς αξιωματούχους.
Η άσκηση διατάχθηκε από τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε αυτήν δοκιμάζεται η ετοιμότητα των μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων να εκτελέσουν πολεμικές αποστολές. Περιλαμβάνεται επίσης πρακτική εξάσκηση για την προετοιμασία και την ανάπτυξη για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων και θα λάβουν μέρος πυραυλικοί σχηματισμοί της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας και ναυτικές δυνάμεις.
«Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά μέτρων για την εξάσκηση στα θέματα της προετοιμασίας και της χρήσης μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», είχε αναφέρει σχετικά το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Η άσκηση αποσκοπεί στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ρωσίας «ως απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις και απειλές ορισμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπει το δόγμα της Ρωσίας για τα πυρηνικά
Η Ρωσία εδώ και καιρό τονίζει ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ωθούν τον κόσμο στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας την Ουκρανία με όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αγώνα της κατά των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι πυρηνικές δυνάμεις ελέγχουν συστηματικά τα πυρηνικά τους όπλα, αλλά σπάνια συνδέουν δημοσίως τις ασκήσεις αυτές με συγκεκριμένες αντιληπτές απειλές.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για αυξανόμενους πυρηνικούς κινδύνους.
Η προειδοποίηση Πούτιν για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας από ορισμένους σκληροπυρηνικούς να αλλάξει το πυρηνικό δόγμα, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο.
Πάντως, ο επανεκλεγείς πρόεδρος είχε τονίσε πέρσι ότι δεν βλέπει την ανάγκη να αλλάξει το δόγμα, το οποίο λέει ότι ένα τέτοιο όπλο θα χρησιμοποιηθεί ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή σε χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».
Επίσης, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει τον Μάρτιο τη Δύση ότι μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ -υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- θα σήμαινε ότι ο πλανήτης βρισκόταν ένα βήμα πριν από τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Βεβαίως, διευκρίνισε ότι σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, κατέχοντας περισσότερες από 10.600 από τις 12.100 πυρηνικές κεφαλές του κόσμου. Η Κίνα διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Σημειώνεται τέλος ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει τον πόλεμο ως μέρος μιας αιώνιας μάχης με τη Δύση, η οποία -όπως λέει- ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, διευρύνοντας το ΝΑΤΟ και καταπατώντας αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως «ιστορική σφαίρα επιρροής» της χώρας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου