Κυριακή, Μαΐου 12, 2024

Η Κίνα προετοιμάζεται για νέο «οικονομικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ - Ανάλυση του Business Insider Η Κίνα αποδεσμεύει την οικονομία της από τη Δύση. Σενάρια για μακροχρόνιες εντάσεις και εισβολή στην Ταϊβάν.




AP Photo/Aurelien Morissard

 

 


Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για να καταστήσει την οικονομία της λιγότερο εξαρτημένη από τη Δύση και μπορεί να έχει τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά κίνητρα για να το κάνει αυτό.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για να ενισχύσει την παραγωγή τσιπ ημιαγωγών, ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και ηλιακών συλλεκτών. Κατά το προηγούμενο έτος, η Νοτιοανατολική Ασία ξεπέρασε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας.


Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης μειώσει τις συμμετοχές της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, έχει λάβει μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της από τις δυτικές εισαγωγές τροφίμων και έχει εργαστεί για να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Ειδικοί δήλωσαν στο Business Insider ότι από οικονομική σκοπιά, οι προσπάθειες αυτές θα μπορούσαν τόσο να δώσουν βραχυπρόθεσμη ώθηση στην καταρρέουσα οικονομία της Κίνας όσο και να τη βοηθήσουν να προετοιμαστεί για μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές εντάσεις με τη Δύση. Αλλά αυτές οι στρατηγικές θα μπορούσαν επίσης να τη βοηθήσουν να επιτύχει έναν άλλο στόχο: την προετοιμασία της χώρας για πόλεμο. 




«Η επανένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα είναι μία από τις πιο ξεκάθαρες φιλοδοξίες του Σι Τζινπίνγκ και είναι λογικό ότι, αν προσπαθεί να το παίξει, θα ήθελε να το κάνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί την έκθεση στην κινεζική οικονομία», δήλωσε στο Business Insider ο Vivek Chilukuri, ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.

Αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αν μια προσπάθεια επανένωσης με τη βία ήταν προ των πυλών, θα περίμεναν μερικά άλλα μηνύματα.


«Η Κίνα λειτουργεί τώρα με την υπόθεση ότι οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση είναι αρκετά σοβαρές και είναι απίθανο να υποχωρήσουν σύντομα», δήλωσε ο Σκοτ Κένεντι, ειδικός στην οικονομία της Κίνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Την ίδια στιγμή, το να το κάνει αυτό εξακολουθεί να είναι αρκετά διαφορετικό από το να προετοιμάζεται για έναν πραγματικό πόλεμο και για το τι θα επακολουθήσει».
Δεν πρόκειται μόνο για πόλεμο: Η Κίνα έχει πολλούς άλλους λόγους

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας έχει επιβραδυνθεί, καθώς η χώρα παλεύει με την κρίση χρέους ακινήτων, την υψηλή ανεργία των νέων, τη γήρανση του πληθυσμού και τη μειωμένη ζήτηση για τις εξαγωγές της. Και ενώ η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ τον Απρίλιο που ξεπέρασε τις προσδοκίες, οι προκλήσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι μεγάλες επενδύσεις της χώρας στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας, ειδικότερα, έχουν ως στόχο να δώσουν ώθηση στην οικονομία της. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ορισμένοι είναι επιφυλακτικοί ως προς την ακρίβεια των κινεζικών οικονομικών στοιχείων.

Ταυτόχρονα, η Κίνα αναπτύσσει τον στρατό της με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται να διαθέτει τις δυνάμεις που απαιτούνται για την κατάληψη της Ταϊβάν σε λίγα χρόνια - η Κίνα διεκδικεί εδώ και καιρό το νησί ως δικό της. Σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει ή αποκλείσει την Ταϊβάν, πιθανότατα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις και τους εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ και άλλων χωρών, γεγονός που δίνει στη χώρα έναν ακόμη λόγο να στηρίξει τις εγχώριες βιομηχανίες της.


Είναι πιθανό η Κίνα να παίρνει κάποια μαθήματα από τη Ρωσία, η οποία έλαβε μέτρα για να ενισχύσει τους πόρους της πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Ενώ η οικονομία της Ρωσίας έχει υποστεί διόδια από τότε, οι ρωσικές προσπάθειες για την ενίσχυση της εγχώριας προμήθειας τροφίμων και τη διαφοροποίηση των εμπορικών εταίρων της τη βοήθησαν να παραμείνει στη ζωή και να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων - και οι κινεζικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Η αυτάρκης παραγωγή κρίσιμων αγαθών, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το σιτάρι, έχει επίσης βοηθήσει τη Ρωσία, εκτός από έναν μεγάλο αμυντικό τομέα που βοήθησε στον εφοδιασμό του στρατού της.

Ενώ η Κίνα μπορεί να έχει επιταχύνει τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την «απεξάρτηση» της οικονομίας της, ο Chilukuri δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε ήδη πριν από μια δεκαετία. Επισήμανε την πολιτική της χώρας «Made in China 2025», που ξεκίνησε το 2015, η οποία είχε ως στόχο να καταστήσει την Κίνα παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή βασικών τεχνολογιών όπως τα τσιπ και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τέτοιες προσπάθειες μείωσης του κινδύνου θα αφήσουν τελικά την Κίνα σε καλύτερη θέση σε περίπτωση εισβολής ή αποκλεισμού της Ταϊβάν ή μιας απρόβλεπτης εξέλιξης, όπως μια πανδημία. Ωστόσο, ο Chilukuri δήλωσε ότι πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης κατασκευαστικής ώθησης της Κίνας αφορά την επαναφορά της οικονομίας της σε τροχιά, αφού η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της χώρας την έφερε σε αδιέξοδο - και έκανε ορισμένους στην Κίνα να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στον Σι Τζινπίνγκ και την κυβέρνησή του.

«Η θεμελιώδης συναλλαγή που έκανε η Κίνα με τον λαό της είναι ότι εγκαταλείπεις τις φιλοδοξίες σου για ανθρώπινη ελευθερία με αντάλλαγμα μια διαρκή, ιστορικά πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη», είπε. «Και ο κορονοϊός, νομίζω, κλόνισε την εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων στην Κίνα ότι αυτή η συμφωνία επρόκειτο να εκπληρωθεί».


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ακόμη και αν δεν συμβεί σύντομα μια εισβολή ή ένας αποκλεισμός, οι αυξανόμενες εντάσεις και η χαλάρωση των εμπορικών δεσμών με τη Δύση θα μπορούσαν να δώσουν στην Κίνα πολλά κίνητρα για να επενδύσει στην οικονομία της.
Τα σενάρια για την Ταϊβάν

Παρά τις προφυλάξεις της, μια κατάληψη της Ταϊβάν θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές» επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας, Η Κίνα έχει ήδη κάποια εμπειρία στην επιβολή της κυριαρχίας της σε μια περιοχή και στην αντιμετώπιση των αντιδράσεων από τη Δύση.

Το 2020, η Κίνα ψήφισε έναν νόμο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος υπονόμευσε τις ελευθερίες, την αυτονομία και τη δημοκρατία της πόλης και οδήγησε στη σύλληψη ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ εξέδωσαν κυρώσεις κατά 11 Κινέζων και αξιωματούχων του Χονγκ Κονγκ και ορισμένες αμερικανικές εταιρείες εγκατέλειψαν την πόλη.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η παρέμβαση της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ χρησίμευσε ως δοκιμαστική περίπτωση για το πώς θα προσέγγιζε μια κατάληψη της Ταϊβάν. Εάν η Κίνα ακολουθήσει το μοντέλο του Χονγκ Κονγκ, μπορεί να απειλήσει την Ταϊβάν να συνθηκολογήσει χωρίς να χρειαστεί να εισβάλει.



Οι άλλοι τρόποι με τους οποίους η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο περιλαμβάνουν έναν ναυτικό αποκλεισμό που θα περικυκλώνει την Ταϊβάν και θα την αποκόπτει από τον υπόλοιπο κόσμο. Η εισβολή είναι μια τρίτη πιθανότητα - αν και ορισμένοι διαφωνούν σχετικά με την πιθανότητα και το χρονοδιάγραμμα αυτής της επιλογής.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει οργανώσει προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί. Επιπλέον, ο Σι Τζινπίνγκ έχει πει στον κινεζικό στρατό να προετοιμαστεί για πόλεμο και δήλωσε ότι η επανένωση με την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ένας πόλεμος θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα.

Αλλά δεν πιστεύουν όλοι ότι μια κινεζική στρατιωτική κίνηση είναι απαραίτητα επικείμενη. Ο Kennedy δήλωσε ότι αν η Κίνα προετοιμάζεται ενεργά για μια βραχυπρόθεσμη εισβολή στην Ταϊβάν, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα περίμενε να δει πρώτα.



Πρώτον, είπε ότι η Κίνα θα άρχιζε να προετοιμάζει τους πολίτες της για πόλεμο.

«Θα βλέπατε μια σταθερή προπαγάνδα που θα προετοίμαζε τους ανθρώπους για σύγκρουση και για δυνητικά σημαντικές οικονομικές θυσίες», είπε.

Δεύτερον, ο Kennedy είπε ότι θα περίμενε να δει την Κίνα να επενδύει περισσότερο σε υλικά όπως οι ίνες άνθρακα, οι οποίες έχουν ποικίλες στρατιωτικές εφαρμογές.

Τρίτον, θα περίμενε επίσης να δει πολλούς Κινέζους διπλωμάτες, επιχειρηματίες και φοιτητές να αρχίζουν να επιστρέφουν στην Κίνα, καθώς και σημαντικές κινήσεις στα κινεζικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μελλοντικές κυρώσεις.

Ο Kennedy δήλωσε ότι όσο οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν δεν περνούν καμία από τις «κόκκινες γραμμές» της Κίνας, η πιθανότητα ενός πολέμου με την εμπλοκή της Ταϊβάν είναι «αρκετά χαμηλή». Είπε ότι αυτές οι κόκκινες γραμμές περιλαμβάνουν ένα δημοψήφισμα στην Ταϊβάν για την κρατική της υπόσταση και την τοποθέτηση σημαντικών αμερικανικών και δυτικών στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων στην Ταϊβάν.

Εάν η Κίνα εισβάλει, ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τεράστιος και παρά τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την οικονομία της, η Κίνα μάλλον δεν θα μείνει αλώβητη.

«Οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Ταϊβάν θα ήταν καταστροφική για την οικονομία της Κίνας», δήλωσε ο Chilukuri. «Αλλά η Κίνα έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει ένα σημαντικό κόστος για την ιδεολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου