Δευτέρα, Μαΐου 27, 2024

Έξι χώρες του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν «τείχος drones» κατά της Ρωσίας Ποιες είναι οι χώρες «γείτονες» της Ρωσίας που σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα «τείχος drones» στα σύνορα τους.







 
 


Έξι χώρες του ΝΑΤΟ που γειτονεύουν με τη Ρωσία αποφάσισαν να ενώσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα «τείχος drones» για να προστατεύσουν τα σύνορά τους.

Πρόκειται για τις Φινλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και τις τρεις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία). Όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, Agne Bilotaite, «αυτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο, ένα “τείχος drone” που εκτείνεται από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία με στόχο να χρησιμοποιηθούν τα drones και άλλες σύγχρονες τεχνολογίες για την προστασία των συνόρων μας».





Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης, το χρονοδιάγραμμα και τις τεχνικές πτυχές, η Λιθουανή υπουργός Εσωτερικών είπε πως τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο και πως κάθε χώρα θα πρέπει να επιτελέσει το δικό της έργο.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, Mari Rantanen, σύμφωνα με τους Financial Times, δήλωσε πως το σχέδιο που αφορά σε «τείχος drone» θα βελτιωθεί περαιτέρω. Υπενθυμίζεται πως η Φινλανδία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023, έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία μήκους περίπου 1300 χιλιομέτρων.


«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Φινλανδία διαθέτει αποτελεσματικά μέσα για να αντιμετωπίσει καταστάσεις κατά τις οποίες η μετανάστευση χρησιμοποιείται για να ασκηθεί πίεση στη Φινλανδία», τόνισε η Rantanen.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των έξι χωρών συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες (23 και 24 Μαΐου) στη Ρίγα της Λετονίας και επί τάπητος τέθηκαν θέματα για την ασφάλεια αλλά και για μετανάστευση. «Το φαινόμενο της “εργαλειοποίησης της μετανάστευσης” (σ.σ. εννοεί την μεταφορά μεταναστών από τα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας) στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι μια κοινή πρόκληση για τις χώρες μας. Η Φινλανδία στοχεύει επίσης να βρει λύσεις σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου», υπογράμμισε η Rantanen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου