Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024

Αυστηρό μήνυμα G7 στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα – Ηχηρή απουσία ΗΠΑ Οι ισχυρότερες χώρες της Δύσης εκτός των ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.





 
 


Τα ισχυρότερα κράτη της Δύσης - πλην ΗΠΑ - με μια κοινή επιστολή τους καλούν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αντιμετωπίσει την καταστροφή ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Την επιστολή, σύμφωνα με το Reuters, υπογράφουν όλες οι χώρες της G7 εκτός των ΗΠΑ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και Καναδάς) αλλά και οι Αυστραλία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία.






Η πεντασέλιδη επιστολή εστάλη καθώς το Ισραήλ, αψηφώντας τις ενστάσεις των πιο στενών συμμάχων του, συνεχίζει τις επιθέσεις στην πόλη της Ράφα. Χώρες της Δύσης, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, αλλά και διεθνείς οργανισμοί έχουν τονίσει πως οι επιχειρήσεις στη νοτιότερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες απώλειες αμάχων.

Υπενθυμίζεται πως περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 80.000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα θύματα είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.


«Κατά την άσκηση του δικαιώματός του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, την ώρα που το Ισραήλ απορρίπτει όλες τις κατηγορίες και τις αντιδράσεις για τις επιχειρήσεις του.

Τα δυτικά έθνη δήλωσαν ότι είναι αντίθετα σε «μια στρατιωτική επιχείρηση πλήρους κλίμακας στη Ράφα» και κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον παλαιστινιακό πληθυσμό «μέσω όλων των σημείων διέλευσης, συμπεριλαμβανομένου αυτού στη Ράφα».


ADVERTISING


«Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, μια εντατική στρατιωτική επίθεση θα επηρεάσει περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους», τονίζεται στην επιστολή και υπογραμμίζεται η ανάγκη «για συγκεκριμένα, συγκεκριμένα και μετρήσιμα βήματα» για να ενισχυθεί σημαντικά η ροή της βοήθειας.

Επιπλέον καλείται η κυβέρνηση Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», αλλά και για τη διευκόλυνση των εκκενώσεων και την επαναλειτουργία των δικτύων της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και των τηλεπικοινωνίων.
«Ψεύτες» - Η οργισμένη αντίδραση διαδηλώτριας κατά Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Η κατάθεση του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου δικάζεται με την κατηγορία της γενοκτονίας στη Γάζα ύστερα από προσφυγή της Νότιας Αφρικής, διακόπηκε προσωρινά λόγω της παρέμβασης μιας γυναίκας, που φώναζε «ψεύτες» τους ισραηλινούς αξιωματούχους.

Στο βίντεο από τη ζωντανή μετάδοση, ακούγεται η παρέμβαση της γυναίκας την ώρα που η νομική εκπρόσωπος του Ισραήλ Ταμάρ Καπλαν Τούργκεμαν κατέθετε στο δικαστήριο. Η προβολή διακόπηκε και σύμφωνα με τις πληροφορίες η γυναίκα απομακρύνθηκε από φρουρούς ασφαλείας του δικαστηρίου.


Λίγα λεπτά αργότερα, η εκπρόσωπος του Ισραήλ συνέχισε την κατάθεσή της, υποστηρίζοντας την «αναγκαιότητα», όπως είπε, της επίθεσης στη Γάζα. Υπενθυμίζεται πως η Νότια Αφρική έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων και τη πλήρη αποχώρηση του στρατού από το παλαιστινιακό έδαφος.





A 'protester' shouts "liar" at the Israeli lawyer as she finished her presentation at the ICJ just now. We are up against those who think that shouting loudest is the way to decide what's true. pic.twitter.com/SmEoViX3o2— Hen Mazzig (@HenMazzig) May 17, 2024



Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης, Γκιλάντ Νόαμ, απέρριψε τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία, ισχυριζόμενος πως «είναι εκτός πραγματικότητας». «Αυτός ο πόλεμος, όπως όλοι οι πόλεμοι, είναι τραγικός και έχει ένα τρομερό ανθρώπινο κόστος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι γενοκτονία», είπε.

Ο Νόαμ υποστήριξε ακόμη πως η προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο είναι «μια άσεμνη εκμετάλλευση της πιο ιερής σύμβασης», αναφερόμενος στη διεθνή συνθήκη για τη γενοκτονία, η οποία υιοθετήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Είπε ακόμη πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν στοχεύουν πολίτες, αλλά τρομοκράτες της Χαμάς, που χρησιμοποιούν τη Ράφα ως προπύργιο και διαθέτουν συστήματα σήραγγας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη λαθραία μεταφορά ομήρων και μαχητών από τη Γάζα.

Εν τω μεταξύ το σφυροκόπημα του Ισραήλ στο παλαιστινιακό θύλακα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 80.000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα θύματα είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Την Παρασκευή μια ομάδα δυτικών κρατών, μεταξύ των οποίων και όλα τα κράτη της G7 πλην των ΗΠΑ, έστειλαν επιστολή στο Ισραήλ καλώντας το να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Εκτός από τις χώρες της G7 την επιστολή υπογράφουν και η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.



Μετά και την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Ισραήλ απόφαση για το αίτημα της Νότιας Αφρικής αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου