Τρίτη, Μαΐου 21, 2024

Νέα πρόκληση από Σιλιάνοφσκα: H επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας χωρίς το «Βόρεια Μακεδονία» Νέο επεισόδιο στις προκλήσεις από την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.






 
 


Ανανεώθηκε την Τρίτη (21/5) η επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα αποκαλείται σκέτο «πρόεδρος», χωρίς να αναφέρεται το όνομα της χώρας.

Το γεγονός επισημαίνουν και ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, στα οποία προκαλεί εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού.


H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία «MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία «Πρόεδρος» αναφέρεται επίσης απλά «πρόεδρος», χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης.

Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι «η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις...». 
Σημειώνεται, ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της στις 12 Μαϊου, αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η 71χρονη Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα εξελέγη πρόεδρος της χώρας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία στις 8 Μαϊου, ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του μέχρι πρότινος Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.
Βόρεια Μακεδονία: Το προφίλ της σκληρής εθνικίστριας προέδρου

Τα τελευταία χρόνια η Σιλιάνοφσκα μιλά τη «γλώσσα» των εθνικιστών της γειτονικής χώρας, η οποία εκφράζεται από τη VMRO-DPMNE. Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής των Σκοπίων προσπάθησε να εκλεγεί στο κορυφαίο αξίωμα της Βόρειας Μακεδονίας το 2019 με τη στήριξη του εν λόγω κόμματος, υποσχόμενη ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τότε έχασε την εκλογική μάχη από τον Στέβο Πεντάροφκσι. Πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, επικράτησε πανηγυρικά απέναντι του.


«Αγαπητοί πολίτες της Μακεδονίας, σας συγχαίρω! Η Μακεδονία είναι στα χέρια σας. Η Μακεδονία είναι περήφανη», ήταν τα πρώτα λόγια της Σιλιάνοφσκα μετά την εκλογή της. Το σκληροπυρηνικό εθνικιστικό VMRO-DPMNE που αρνείται το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και δεν αποδέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών κέρδισε μάλιστα και τις βουλευτικές εκλογές.

Η άρνηση του «Βόρεια» και της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της Σιλιάνοφσκα. Για την ίδια αποτελεί «νομικά και πολιτικά ανοιχτή» η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «υιοθετήθηκε κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας» και συνιστά «σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας».
Η Σιλιάνοφσκα άνοιξε με άκομψο τρόπο ξανά την ατζέντα του «Μακεδονικού»

Στο προεκλογικό της πρόγραμμα η Σιλιάνοφσκα σημείωνε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών τροποποιήσεων, εγκρίθηκε κατά παράβαση του εθνικού δικαίου και συνιστά επίμαχο θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε σχέση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την αρχή της ισότητας των κρατών, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ η παρείσφρηση στην ταυτότητα συνιστά επιπλέον σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας.

»Τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης, εξακολουθώ να θεωρώ ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό». Σε αυτό το πλαίσιο η Σιλιάνοφσκα τόνιζε πως η ίδια «σεβόμενη τη ξεκάθαρα εκπεφρασμένη βούληση των Μακεδόνων πολιτών τον Σεπτέμβριο του 1991 (στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας), καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2018 (στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και ως πολίτης, στις δημόσιες δηλώσεις μου δεν θα χρησιμοποιώ τον προσδιορισμό "Βόρεια"».


Η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων και πλέον πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας υπήρξε μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής, έχει διατελέσει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη (SDSM) πρωθυπουργού, Μπράνκο Τσρβενκόφκσι (1992-94), ενώ έχει υπάρξει εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.

«Υπάρχει μεγαλύτερη αλλαγή από το ότι, για πρώτη φορά σε αυτήν τη χώρα, μια γυναίκα γίνεται πρόεδρος;», διερωτήθηκε η Σιλιάνοφσκα μετά την εκλογή της στο ύπατο αξίωμα της Βόρειας Μακεδονίας.

«Υπάρχει μεγαλύτερη έμπνευση για τις έξυπνες γυναίκες; Δεν υπάρχει… Το να περιτριγυρίζομαι από γυναίκες παρόμοιες με εμένα, γυναίκες στα πρότυπα του Τσέχου αντιφρονούντος και πρώην προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, γυναίκες που μπορούν να εκφράσουν μια άποψη και να την υπερασπιστούν, αυτό αποτελεί μεταρρυθμιστικό βήμα για εμένα», πρόσθεσε για την εκλογή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου