Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Έρευνα Κομισιόν σε βάρος της Meta για «εθισμό στα παιδιά»: H «κουνελότρυπα» των Facebook και Instagram Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου της Meta.
Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Στο μικροσκόπια των ευρωπαϊκών αρχών τίθεται η Meta (Facebook και Instagram) σχετικά με μη εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των παιδιών και την ψυχική υγεία.
Οι πλατφόρμες social media της εταιρείας κατηγορούνται πω λειτουργούν με τρόπο που «διεγείρουν τον εθισμό στα παιδιά», σημειώνει η Κομισιόν, ανακοινώνοντας πως η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από σχετικές καταγγελίες για ψυχικές επιπτώσεις σε παιδιά. Το Instagram και το Facebook ενδέχεται επίσης να συγκεντρώσουν πάρα πολλά δεδομένα από ανήλικους χρήστες για να προωθήσουν στη συνέχει εξατομικευμένο περιεχόμενο με τους αλγόριθμους τους.
Η Meta φέρεται να έχει παραβιάσει το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και καθιστά τις εταιρείες του διαδικτύου, μεγάλες και μικρές, υπεύθυνες για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, απάτες αγορών, προβολή κακοποίησης παιδιών και άλλου βλαπτικού περιεχομένου στο internet. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση των κανονισμών, τότε σε βάρος της Meta μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο που θα αντιστοιχεί έως και στο 6% του παγκόσμιου τζίρου της.
«Σήμερα ανοίγουμε επίσημα τον φάκελο των ερευνών σε βάρος της Meta», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πειστεί ότι έχει κάνει αρκετά για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του DSA για τον μετριασμό των κινδύνων αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία των νεαρών Ευρωπαίων στις πλατφόρμες Facebook και Instagram».
Αλγόριθμος… «Rabit Hole»
Η έρευνα εστιάζει στις επιπτώσεις του αποκαλούμενου και φαινομένου «Rabit Hole». Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο ο αλγόριθμος επιλογής περιεχομένου παρασύρουν τους χρήστες σε όλο και πιο ακραίο υλικό τροφοδοτώντας τους με αρνητικό περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα με μη ρεαλιστικές εικόνες για το σώμα.
Αυτό που θα εξεταστεί είναι η αποτελεσματικότητα των εργαλείων επαλήθευσης ηλικίας της Meta και απαγορεύσεων για ανήλικους χρήστες των social media. «Δεν πρόκειται να περιορίσουμε κατ’ ελάχιστο τις απαιτήσεις μας για την προστασία των παιδιών μας», τόνισε ο Μπρετόν.
Από την πλευρά της η Meta ισχυρίστηκε πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Θέλουμε οι νέοι να έχουν ασφαλείς, κατάλληλες για την ηλικία εμπειρίες στο διαδίκτυο. Εδώ και μια δεκαετία έχουμε αναπτύξει πάνω από 50 εργαλεία και πολιτικές για την προστασία τους. Πρόκειται για μια πρόκληση που αντιμετωπίζει ολόκληρη η βιομηχανία διαδικτύου και επιθυμούμε να παρουσιάσουμε τις λεπτομέρειες της δουλειάς μας στην Κομισιόν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Μπεν Γουόλτερς.
Παρά τους ισχυρισμούς της εταιρείας, αξιωματούχοι της ΕΕ, οι οποίοι έχουν αναλάβει και τη έρευνα, εκτιμούν πως το Facebook και το Instagram «ενδεχομένως εκμεταλλεύονται την αδυναμία και την απειρία ανήλικων χρηστών για να τροφοδοτήσουν μια εθιστική συμπεριφορά». Και αυτός ο εθισμός για τις εταιρείες social media μεταφράζεται σε μεγαλύτερη «αφοσίωση» και σε περισσότερα κέρδη.
Εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εργαλείων επαλήθευσης ηλικίας, τα οποία χρησιμοποιούνται στις πλατφόρμες της Meta. Βάσει του νόμου, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας τους για να ανοίξουν λογαριασμό. «Είναι τόσο προφανής η ευκολία με την οποία μπορούν να παρακαμφθούν ορισμένοι έλεγχοι», σημειώνει αξιωματούχος στον Guardian, υπογραμμίζοντας πως η Κομισιόν θα ερευνήσει εάν και με ποιον τρόπο η Meta αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων.
Έρευνα και για «ρωσική προπαγάνδα» ενόψει ευρωεκλογών
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα η Κομισιόν ξεκίνησε και άλλη μια έρευνα σε βάρος της Meta και πάλι με βάση το DSA σχετικά με τον χειρισμό του πολιτικού περιεχομένου εν μέσω ανησυχιών ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει τη ρωσική παραπληροφόρηση ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Στο μικροσκόπιο και το TikTok αλλά και το Χ
Η Κομισιόν, με βάση το ίδιο πλαίσιο, έχει ξεκινήσει και δύο έρευνες σε βάρος του TikTok, οι οποίες ανάγκασαν την κινεζική πλατφόρμα να αποσύρει οικειοθελώς, τον περασμένο μήνα, μια υπηρεσία της στη Γαλλία, αλλά και την Ισπανία. Επίσης υπό έρευνα έχει τεθεί και το X (πρώην Twitter) για προώθηση ρητορικής μίσους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου