Κυριακή, Μαΐου 19, 2024

Έμφραγμα: Τα συμπτώματα SOS που δείχνουν πως πλησιάζει καρδιακή προσβολή Το έμφραγμα μπορεί να δώσει κάποια σημάδια αρκετό καιρό πριν συμβεί.




EUROKINISSI/INTIME/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

 

 


Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια μιας καρδιακής προσβολής - εμφράγματος, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Η ιατρική ονομασία της καρδιακής προσβολής είναι έμφραγμα του μυοκαρδίου (MI).


Συνήθως συμβαίνει επειδή αποφράσσεται μια στεφανιαία αρτηρία, μειώνοντας ή σταματώντας την τροφοδοσία του καρδιακού μυός με αίμα.

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα συνηθισμένο σημάδι καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, τα συμπτώματα που βιώνει κάποιος μπορεί να εξαρτώνται από το φύλο και την ηλικία του.
Τα σημάδια πριν το έμφραγμα

Σύμφωνα με το medicalnewstoday, τα κοινά σημάδια καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δυσφορία στο ένα ή και στα δύο χέρια και δυσκολία στην αναπνοή.


 


Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πιο ανεπαίσθητα και φαινομενικά άσχετα συμπτώματα καρδιακής προσβολής, όπως διαταραχές ύπνου, ναυτία και ξαφνική αδυναμία.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες με διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασυμπτωματικές ή σιωπηλές καρδιακές προσβολές.

 


Η αναζήτηση επείγουσας ιατρικής φροντίδας για οποιαδήποτε σημάδια καρδιακής προσβολής μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ατόμου και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μόνιμων βλαβών στην καρδιά.

Οι άνθρωποι μπορεί να συνδέουν τον πόνο στο στήθος με ένα τυπικό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, η καρδιακή προσβολή μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο την καρδιά.
Πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό

Άτομα διαφορετικών ηλικιών και φύλων μπορεί να βιώνουν τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής με διαφορετικούς τρόπους.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν ένα άτομο αισθάνεται πόνο στο στήθος, δυσφορία ή δύσπνοια που επιδεινώνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν συμβαίνει κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπαυσης.

 


Τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια έχουν διάφορα καθοριστικά συμπτώματα, τα οποία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.Πόνος στο στήθος

Οι καρδιακές προσβολές συνήθως περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία στη μέση ή την αριστερή πλευρά του θώρακα. Μπορεί να αισθάνεται σαν ένα σφιχτό, βαρύ σφίξιμο, πληρότητα ή δυσάρεστη πίεση. Σπανιότερα, μπορεί να αισθάνεται σαν οξύς πόνος.Δυσκολία στην αναπνοή

Συνήθως συνοδεύει τον πόνο στο στήθος. Ωστόσο, η δύσπνοια μπορεί επίσης να ξεκινήσει πριν από οποιαδήποτε δυσφορία στο στήθος.Πόνος στο άνω μέρος του σώματος

Το άτομο μπορεί να αισθάνεται πόνο ή δυσφορία στο ένα ή και στα δύο χέρια, συνήθως στο αριστερό, ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί στους ώμους. Αυτός ο πόνος συνήθως δεν επιδεινώνεται με την κίνηση, όπως συμβαίνει με τον μυοσκελετικό πόνο ή τον πόνο από αρθρίτιδα. Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος στον αυχένα, στο σαγόνι ή στην πλάτη.Αίσθημα ζαλάδας

Το άτομο μπορεί να αισθάνεται αδυναμία, να λιποθυμά ή να ξεσπά κρύος ιδρώτας.
Σημάδια καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά στις γυναίκες και να φαίνονται να μην σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα.

Τα παρακάτω είναι κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες που μπορεί να εμφανιστούν με ή χωρίς πόνο στο στήθος:αδυναμία που εμφανίζεται ξαφνικά
ακραία δύσπνοια
ναυτία, δυσπεψία ή άλλες πεπτικές διαταραχές
πόνοι σε όλο το σώμα
γενικό αίσθημα αδιαθεσίας
δυσφορία στην πλάτη ή στο άνω μέρος του σώματος

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι συνήθως συνδέουν τις καρδιακές προσβολές με τον πόνο στο στήθος, οι γυναίκες μπορεί να παρερμηνεύσουν τα συμπτώματά τους και να καθυστερήσουν να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας.

Είναι σημαντικό τα άτομα, ιδίως οι γυναίκες, να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής που μπορεί να είναι άτυπα και να αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα όταν είναι απαραίτητο.
Σημάδια καρδιακής προσβολής σε ηλικιωμένους

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA), τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Οι ηλικιωμένοι που έχουν διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ασυμπτωματική ή σιωπηλή καρδιακή προσβολή.


Κατά τη διάρκεια μιας σιωπηλής καρδιακής προσβολής, κάποιος μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα και να αισθάνεται σχετικά καλά εκτός από το αίσθημα ασυνήθιστης κόπωσης ή δύσπνοιας. Μπορεί επίσης να εμφανίσει ένα ή περισσότερα από τα σημεία που σχετίζονται με τις καρδιακές προσβολές στις γυναίκες.
Τι να κάνετε σε περίπτωση καρδιακής προσβολής

Το National Heart, Lung, And Blood Institute (NHLBI) αναφέρει ότι η ταχεία δράση μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου σε περίπτωση καρδιακής προσβολής.

Οι γιατροί θεωρούν ότι η καρδιακή προσβολή αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Ακόμη και αν ένα άτομο δεν είναι σίγουρο ότι βιώνει καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η γρήγορη δράση και η αναζήτηση επείγουσας θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό ή την πρόληψη της βλάβης στην καρδιά.

Είναι σημαντικό για τα άτομα να επικοινωνούν με το 166 για ασθενοφόρο σε περίπτωση καρδιακής προσβολής και να μην οδηγούν μόνοι τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το προσωπικό των υπηρεσιών έκτακτης ιατρικής βοήθειας μπορεί να δώσει σε ένα άτομο φάρμακα που σώζουν τη ζωή, επιπλέον είναι επικίνδυνο να οδηγεί κάποιος ενώ μπορεί να παθαίνει έμφραγμα.
Πώς παθαίνει κάποιος έμφραγμα

Εάν η καρδιά δεν λαμβάνει οξυγονωμένο αίμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μια στεφανιαία αρτηρία είναι μερικώς ή πλήρως φραγμένη.



Η πιο συχνή αιτία απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών είναι η στεφανιαία νόσος.

Όταν εμφανίζεται στεφανιαία νόσος, τα λίπη και η χοληστερόλη μπορούν να σχηματίσουν εναποθέσεις ή πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών, τις οποίες οι γιατροί ονομάζουν αθηροσκλήρωση.

Με την πάροδο του χρόνου, οι πλάκες στενεύουν τις αρτηρίες και τελικά, αυτό εμποδίζει τη ροή του αίματος.

Η χρήση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακές προσβολές.
Τι μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο για έμφραγμα

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ενός ατόμου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ηλικία των 65 ετών και άνω ή το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.



Υπάρχουν επίσης παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται:το κάπνισμα
κατανάλωση αλκοόλ
παχυσαρκία
καθιστική ζωή
υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση
διαβήτης
στρες

Είναι δυνατόν να αλλάξετε, να θεραπεύσετε ή να ελέγξετε τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου για να μειώσετε τον κίνδυνο κάποιου για καρδιακή προσβολή.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν πλησιάζει καρδιακή προσβολή

Για μερικούς ανθρώπους, η καρδιακή προσβολή είναι ξαφνική.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να ξεκινήσει αργά με ήπιο πόνο ή δυσφορία.

Τα σημάδια περιλαμβάνουν:δυσφορία στο στήθος
δυσφορία σε άλλα μέρη του σώματος, όπως: ένα ή και τα δύο χέρια, σαγόνι,πλάτη, λαιμός, στομάχι
δύσπνοια
κρύος ιδρώτας
ζάλη
ναυτία
Προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής ένα μήνα πριν



Τα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής που μπορεί να εμφανιστούν ένα μήνα πριν περιλαμβάνουν δυσφορία στο στήθος, κόπωση και δύσπνοια.

Τα καρδιακά επεισόδια έχουν διακριτά συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν επείγουσα θεραπεία αμέσως μόλις τα αντιληφθούν. Ωστόσο, ενώ οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν ξαφνικά, μπορεί να υπάρχουν σημάδια πριν από το καρδιακό συμβάν, όπως δυσφορία στο στήθος.

Η επίγνωση αυτών των προειδοποιητικών σημείων καρδιακής προσβολής μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν γρήγορα θεραπεία, βελτιώνοντας τις πιθανότητες ταχείας και πλήρους ανάρρωσης.

Νέα συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος, μπορεί να υποδηλώνουν καρδιακή προσβολή και να απαιτούν επείγουσα θεραπεία.

Μια παλαιότερη έρευνα του 2003Trusted Source σε 515 γυναίκες που επέζησαν από καρδιακή προσβολή διαπίστωσε ότι εμφάνιζαν συχνότερα τα ακόλουθα συμπτώματα ένα μήνα πριν από το καρδιακό τους συμβάν:μη φυσιολογικά επίπεδα κόπωσης - το 70,7% των γυναικών της μελέτης ανέφεραν αυτό το γεγονός
διαταραγμένος ύπνος - 47,8%
δύσπνοια - 42,1%
Μόνο το 29,7% ανέφερε ότι αντιμετώπιζε δυσφορία στο στήθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου