Τρίτη, Μαΐου 21, 2024

Τραμπ: Σάλος στις ΗΠΑ με προεκλογικό βίντεο που κάνει λόγο για «ενοποιημένο Ράιχ» Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά από μια ανάρτηση στον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social, όπου γίνεται αναφορά σε «ενοποιημένο Ράιχ».




AP Photo

 


Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ένα βίντεο του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, στο οποίο διακρίνεται η φράση «ενοποιημένο Ράιχ» ανάμεσα σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων που υποθετικά υμνούν τη νίκη του ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Τι θα συμβεί μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ; Τι να περιμένουμε για την Αμερική;», αναρωτιέται ο αφηγητής στο βίντεο των 30 δευτερολέπτων, που υποτίθεται πως παρουσιάζει πόσο καλά θα περνάνε οι Αμερικανοί, αν εκλεγεί πάλι πρόεδρος ο άνθρωπος που είναι κατηγορούμενος σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις.


Οι εφημερίδες φέρουν τίτλους «Η οικονομία σε πλήρη ανάπτυξη!» ή ακόμα «Τα σύνορα είναι κλειστά» και μία κάνει αναφορά στη «δημιουργία ενός ενοποιημένου Ράιχ». Η λέξη «Ράιχ» χρησιμοποιείται εν γένει ως αναφορά στη ναζιστική Γερμανία. Στις εικόνες αυτές, που έχουν στο πίσω πλάνο θολά αποσπάσματα κειμένων που μοιάζουν με άρθρα εφημερίδων, γίνονται αναφορές και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δείτε το επίμαχο σημείο: 




 






«Παρωδία του 'Αγών Μου' του Αδόλφου Χίτλερ το βίντεο Τραμπ»

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παίζει. Λέει στην Αμερική ακριβώς αυτό που σκοπεύει να κάνει, αν ξαναπάρει την εξουσία: να διευθύνει ως δικτάτορας ένα 'ενοποιημένο Ράιχ'», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών Τζέιμς Σίνγκερ, κατηγορώντας τον για «παρωδία του 'Αγών Μου'», του πολιτικού μανιφέστου του ναζί δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ, και ότι έχει «ανισόρροπη συμπεριφορά».

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Politico, ένα μέλος της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι δεν είδε τη λέξη «Ράιχ» πριν από τη δημοσιοποίηση αυτών των εικόνων.

Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η λέξη δεν χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα.





«Αυτό δεν ήταν ένα βίντεο καμπάνιας, δημιουργήθηκε από έναν τυχαίο λογαριασμό στο διαδίκτυο και αναδημοσιεύτηκε από έναν υπάλληλο που σαφώς δεν είδε τη λέξη, ενώ ο Πρόεδρος βρισκόταν στο δικαστήριο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Τραμπ, Καρολίν Λέβιτ.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται τακτικά ότι ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει τον αντισημιτισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα στο πλαίσιο του πολέμου που φέρνει αντιμέτωπους το Ισραήλ με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τραμπ έχει διαφημίσει εδώ και καιρό τη δέσμευσή του στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ενώ ήταν στην εξουσία. Και έχει επικρίνει τον Μπάιντεν για τον χειρισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ενώ ρίχνει επίσης κάποιες ευθύνες στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν από πλευράς τουμ άσκησε πιέσεις για πρόσθετη βοήθεια στο Ισραήλ, αλλά εξακολουθεί να δέχεται πυρά από το φιλοϊσραηλινό λόμπι για τις παρατηρήσεις που δέχεται το Ισραήλ για την απώλεια αμάχων στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις. Και αντιμετωπίζει αντιδράσεις από την αριστερή πλευρά του, όπου οι επικριτές λένε ότι δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει την πολιορκία του Ισραήλ κατά της Γάζας.


Στη δήλωσή της στο POLITICO, η Καρολίν Λέβιτ συνέχισε επικρίνοντας τον Μπάιντεν, αποκαλώντας τον «πραγματικό εξτρεμιστή», ο οποίος «γύρισε την πλάτη του στο Ισραήλ και στον εβραϊκό λαό υποκύπτοντας στους ριζοσπάστες αντισημίτες και τρομοκράτες συμπαθούντες του κόμματός του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου