Σάββατο, Μαΐου 11, 2024

Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών / Ζητά από το VMRO να κάνει «κωλοτούμπα» α λα ΝΔ – «Να αλλάξει θέση μετεκλογικά» ΒΙΝΤΕΟ


«Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά» είπε ο Μητσοτάκης για το VMRO


Ανήσυχος κατόπιν εορτής εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επικράτηση του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στον Alpha δήλωσε ότι παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό για να διεκδικήσει την πιστή εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γείτονα χώρα, καθώς είχε ως προτεραιότητα τα μικροκομματικά και όχι εθνικά συμφέροντα.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς αν τον θέτει σε «εγρήγορση» η επικράτηση του ακροδεξιού VMRO στη Βόρεια Μακεδονία, είπε: «Βεβαίως. Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω με πολύ ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση του καθώς φαίνεται εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω με ποιον τρόπο θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του».



Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «κωλοτούμπα» που είχε κάνει και ουσιαστικά κάλεσε το VMRO να κάνει κάτι αντίστοιχο.


«Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη συμφωνία, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη».

Αναφερόμενος στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί την χαρακτήρισε ως προκλητική ενέργεια και τόνισε ότι θα ζητήσει την αντιστροφή της απόφασης.

Για την επίσκεψη Ράμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα και ότι το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. «Η χώρα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει έναν ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του» σημείωσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου