Σάββατο, Μαΐου 11, 2024

Βόρεια Μακεδονία: Νίκησε το VMRO, άρχισε να «ξηλώνει» τις Πρέσπες...




Με προσοχή παρακολουθεί η ελληνική διπλωματία τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχε στις διπλές εκλογές της Τετάρτης το δεξιό εθνικιστικό VMRO-DPMNE. Και με την ελπίδα, όπως τη διατύπωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ότι «δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική αλλά και στα εσωτερικά θέματα της Βόρειας Μακεδονίας»...


Το κόμμα, στο οποίο ήταν κάποτε απόλυτο αφεντικό ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο... άμεσος απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συγκέντρωσε ποσοστό 43% και καταλαμβάνει 59 έδρες στη Βουλή που απαρτίζεται από 120 βουλευτές. Αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ενώ εξέλεξε και την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την 70χρονη ομότιμη καθηγήτρια Γκορντάνα Σιλιάνοφκσα-Ντάβκοβα με ένα χορταστικό 65%.


Οι Σοσιαλδημοκράτες του SDSM, οι οποίοι είχαν το θάρρος υπό τον Ζόραν Ζάεφ να κάνουν την υπέρβαση, να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2018 και να αποδεχτούν να ονομάζεται η χώρα τους Βόρεια Μακεδονία, από Μακεδονία σκέτη, υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, αποσπώντας μόλις 18 έδρες και λαμβάνοντας το 15% των ψήφων. Οι Σοσιαλδημοκράτες πλήρωσαν την απόλυτη αδυναμία τους να αναθερμάνουν την οικονομία, να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και κυρίως να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι κυβερνητικοί τους εταίροι, η Αλβανική Δημοκρατική Ένωση (DUI) με επικεφαλής τον Αλί Αχμέτι. Το DUI κατέλαβε την τρίτη θέση με 14,30%.

Διαφθοράς το ανάγνωσμα

Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2017 τα σκήπτρα της διαφθοράς στη Βόρεια Μακεδονία τα κρατούσε ο Γκρούεφσκι, ο οποίος αναγκάστηκε να το σκάσει από τη χώρα και να βρει καταφύγιο στον φίλο του, τον Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, για να μην πάει φυλακή. Προφανώς στα επτά χρόνια που μεσολάβησαν το VMRO-DPMNE κατάφερε να πετάξει από πάνω του τη ρετσινιά και επιστρέφει δριμύτερο.

Καθώς αποτελεί πολιτική παράδοση στη Βόρεια Μακεδονία η συμμετοχή των Αλβανών -που αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος- στην κυβέρνηση, ο Μίτσκοσκι θα κυβερνήσει με την αντίπαλη στο DUI αλβανική παράταξη, to Vlen («Αξίζει») που αναδείχθηκε τέταρτο με 11,21%.

Πέμπτο, με ποσοστό 6,8% και έξι έδρες, ήρθε το εθνικιστικό και φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και έκτο, με ποσοστό 5,3% και πέντε έδρες, το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο χρόνια από το SDSM.

Στην Αθήνα δεν άρεσε το γεγονός ότι ο ηγέτης του VMRO-DPMNE στις νικητήριες δηλώσεις του ανέφερε πως στις εκλογές αυτές «νίκησε ο περήφανος λαός της Μακεδονίας», πλην όμως ο Γ. Γεραπετρίτης ευελπιστεί ότι «η γειτονική χώρα θα συνεχίσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο και δεν θα έχουμε αναζωπύρωση εθνικισμών και προβλημάτων του παρελθόντος». Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει τις προάλλες ότι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προαπαιτούμενο για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Μίτσκοσκι σε όλη την προεκλογική περίοδο επέμενε να αναφέρεται σε Μακεδονία σκέτη - και μένει να φανεί τι θα κάνει όταν γίνει πρωθυπουργός.

Κάκη Μπαλή

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου