Σάββατο, Ιουνίου 29, 2024

Τα 10 λεπτά που κατέστρεψαν τον Μπάιντεν»: Πώς είδαν τα αμερικανικά ΜΜΕ το debate με τον Τραμπ To «ναυάγιο» του Τζο Μπάιντεν και ο πανικός στους Δημοκρατικούς που συζητούν πιθανή αντικατάστασή του.





 

 


Οι τίτλοι στα ΜΜΕ μετά την τηλεμαχία των δύο υποψήφιων για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, αντανακλούν την ανησυχία των Δημοκρατικών για την πνευματική διαύγεια και εν γένει την υγεία και την καταλληλόλητά του να αντέξει όχι απλώς μια νέα πενταετία θητεία, αλλά άλλους πέντε μήνες πολιτικής εκστρατείας μέχρι της κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, ήδη ασκούνται πιέσεις από πολλούς χορηγούς των Δημοκρατικών, αλλά και πρώην αξιωματούχους του κόμματος για αντικατάσταση του Μπάιντεν με έναν νέο υποψήφιο, ο οποίος θα μπορούσε να εκλεγεί στο συνέδριο του κόμματος στο Σικάγο τον Αύγουστο. «Αδέξια παρουσία και πανικόβλητο κόμμα», ανέφεραν οι New York Times στην πρώτη τους σελίδα.


Ο αρθρογράφος Νίκολας Κριστόφ, που απηχεί θέσεις του κεντρώου χώρου των Δημοκρατικών, έγραψε ότι ο Μπάιντεν είναι ένας «καλός άνθρωπος» που ολοκλήρωσε την πολιτική του καριέρα με μια επιτυχημένη προεδρική θητεία… «αλλά ελπίζω ότι θα επανεξετάσει την επίδοσή του στο debate το βράδυ της Πέμπτης και θα αποσυρθεί από την κούρσα». Ο Κριστόφ παρουσίασε την Γκρέτσεν Γουίτμερ, την κυβερνήτη του Μίσιγκαν, τον γερουσιαστή του Οχάιο Σέροντ Μπράουν και την Τζίνα Ραϊμόντο, την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, ως πιθανούς υποψηφίους και με «καλές πιθανότητες να νικήσουν τον Τραμπ τον Νοέμβριο».
«Οι Δημοκρατικοί συζητούν την αντικατάσταση του Μπάιντεν»

Η Washington Post είχε τον τίτλο: «Ο Μπάιντεν σκοντάφτει καθώς ο Τραμπ διαδίδει ψέματα». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο Μπάιντεν με τρεμάμενη φωνή δυσκολεύτηκε να ανταπεξέλθει, ενώ ο Τραμπ απαντούσε με προσωπικές επιθέσεις και μια «χιονοστιβάδα ψεμάτων».





The NYT sounds the alarm. pic.twitter.com/Z6HOxovI9A— Mike (@Doranimated) June 28, 2024




«Οι Δημοκρατικοί συζητούν την αντικατάσταση του Μπάιντεν», γράφει η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως η απόδοση του Μπάιντεν προκάλεσε αναταραχή στους Δημοκρατικούς, με αξιωματούχους να επαναξιολογούν τις προοπτικές της υποψηφιότητάς του μετά την εμφάνισή του στο debate κατά το οποίο «έχασε τα λόγια του, τραύλιζε και ενίσχυσε τις ανησυχίες των ψηφοφόρων πως είναι πολύ μεγάλος για μια νέα θητεία».

Οι Los Angeles Times ήταν πιο επιεικής, κάνοντας λόγο για «λεκτικά ατοπήματα» του Μπάιντεν. Ωστόσο και αυτή σημείωσε πως η έλλειψη δυναμισμού του έχει προκαλέσει πανικό στους Δημοκρατικούς.


Για «πανικό στους Δημοκρατικούς» γράφει και ο Guardian, αλλά και άλλα διεθνή πρωτοσέλιδα. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έγραψε για τη «χειρότερη δυνατή προεδρική συζήτηση» και «μια θλιβερή νύχτα για την Αμερική». «Χθες το βράδυ, ο Μπάιντεν έχασε. Ο Τραμπ έχασε. Η αμερικανική δημοκρατία χάθηκε. Και παρόλο που οι τηλεοπτικές προεδρικές συζητήσεις σπάνια αλλάζουν την τροχιά των εκλογών, για τους Δημοκρατικούς, το θέαμα στο CNN ήταν το άθροισμα όλων των φόβων τους», σημείωσε.

H Australian ανέφερε πως οι Δημοκρατικοί είναι «έξαλλοι» με την «κακή απόδοση» του Μπάιντεν, καθώς «με την παρουσία του η προσοχή στράφηκε άμεσα στο εάν πρέπει να επιλεγεί νέος υποψήφιος στο συνέδριό του τον Αύγουστο». Η El Pais επισήμανε ότι η κακή απόδοση του Μπάιντεν έφερε σε κοινή γραμμή το CNN και το Fox News, με πολλούς να καλούν για άμεση αντικατάστασή του. «Η κακή απόδοση του προέδρου ενισχύει τις φωνές των Δημοκρατικών που ζητούν επείγουσα αντικατάστασή του πριν από τις εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά.





Here is an early look at the front page of today's Wall Street Journal https://t.co/KDAhZx2jyB pic.twitter.com/sALeA6qsAR— The Wall Street Journal (@WSJ) June 28, 2024




Και στη Γαλλία, η Le Monde αναφέρεται σε «ναυάγιο» του Μπάιντεν και σε μια συζήτηση που «εξελίχθηκε σε καταστροφή για τον Δημοκρατικό πρόεδρο, ο οποίος εμφανίστηκε σε πολλές περιπτώσεις να χάνει τα λόγια και τη σκέψη του». «Η ασυνάρτητη απόδοση του Μπάιντεν ενισχύει τους φόβους για την ηλικία του», έγραψε και το BBC, τονίζοντας πως οι ανησυχίες των Αμερικανών ψηφοφόρων σχετικά με την ηλικία και την ικανότητα του Μπάιντεν για το προεδρικό αξίωμα επιδεινώθηκαν μετά την τηλεμαχία.

Αλλά, το CNN, το οποίο φιλοξένησε το debate, ήταν ίσως το πιο ξεκάθαρο από όλα. «Η καταστροφική συζήτηση του Μπάιντεν οδηγεί την προεκλογική του εκστρατεία του σε κρίση», έγραψε. Επίσης, τονίζεται ότι εάν ο Δημοκρατικός πρόεδρος χάσει, «η ιστορία θα καταγράψει ότι χρειάστηκαν μόλις 10 λεπτά για να καταστραφεί η προεδρία του»… «στην πιο μοιραία προεδρική συζήτηση στην ιστορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου