Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024

Ουκρανία: Παγκόσμιο Φόρουμ 100 ηγετών σε resort στην Ελβετία - Χωρίς τους... ξενοδόχους Διάσκεψη ΗΠΑ, ΕΕ και 100 ηγετών χωρίς όμως τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Κίνας.

 





 

 


Ηγέτες από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (15/6) στην Ελβετία για μια σύνοδο κορυφής που στόχο έχει την άσκηση πίεσης στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο της στην Ουκρανία.



Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, οι πρόεδροι ή οι επικεφαλής κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρών της Νότιας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, θα βρίσκονται το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου σε ένα resort έξω από τη Λουκέρνη, στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης προσπάθειας να καταστρώσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο.


Ωστόσο, η απουσία ισχυρών συμμάχων της Ρωσίας, όπως η Κίνα, θα αμβλύνει τον όποιον αντίκτυπο της συνόδου.

Η διήμερη ειρηνευτική διάσκεψη, όπως χαρακτηρίζεται, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πολυτελές θέρετρο Μπίργκενστοκ (Bürgenstock), θα έχει ως θέμα συζήτησης το προτεινόμενο σχέδιο 10 σημείων του Κιέβου, δηλαδή της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον τερματισμό του πολέμου. Επίσης, στο τραπέζι θα πέσουν άλλα τρία άλλα θέματα: η πυρηνική απειλή, η επισιτιστική ασφάλεια και οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ουκρανία.
Ζελάνσκι: «Ελπίζω σε μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό»




Ο Ζελένσκι εξέφρασε κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής στο ελβετικό θέρετρο την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό». Όπως τόνισε, «όλα όσα συμφωνηθούν, θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη. Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».

«Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη», σημείωσε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ο κόσμος είναι πιο ισχυρός» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.






Η απουσία της Κίνας αποδυναμώνει τη σύσκεψη στην Ελβετία

Δεκάδες σύμμαχοι του Κιέβου θα συμμετάσχουν στη σύνοδο (πάνω από 90), όχι όμως το Πεκίνο. Η Μόσχα χαρακτήρισε τη σύνοδο «χάσιμο χρόνου», λέγοντας ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί.

Χωρίς την Κίνα, οι ελπίδες για απομόνωση της Ρωσίας η προσπάθεια γίνεται πολύ δύσκολη, ενώ οι πρόσφατες νίκες δυνάμεων της Μόσχας στο στρατιωτικό πεδίο, έχουν θέσει το Κίεβο σε μειονεκτική θέση.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως η επισιτιστική κρίση, η πυρηνική ασφάλεια και οι δυσκολίες στη ναυσιπλοΐα.


ADVERTISING




«Η σύνοδος κορυφής κινδυνεύει να δείξει τα όρια της ουκρανικής διπλωματίας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του τμήματος για τον ΟΗΕ και τις κρίσεις στο International Crisis Group. «Ωστόσο, η σύνοδος είναι επίσης μια ευκαιρία για την Ουκρανία να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι υπερασπίζεται τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», πρόσθεσε.


Στη… σκιά της πρότασης Πούτιν η σύνοδος

Η σύσκεψη στην Ελβετία γίνεται μια ημέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και «αύριο», ωστόσο με τους δικούς του όρους.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός και θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν η Ουκρανία αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις περιοχές της χώρας: το Ντόνετσκ, τη Χερσώνα, το Λουχάνσκ και τη Ζαπορίζια.

Οι όροι του Ρώσου προέδρου διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διπλωμάτες στο Κρεμλίνο. Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα θέτει συγκεκριμένα αιτήματα για το ενδεχόμενο του τερματισμού του πολέμου που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2022.


Ζήτησε επίσης το Κίεβο να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του στο ΝΑΤΟ και να αναγνωριστούν ως ρωσικά τα εδάφη που έχει ήδη καταλάβει ο στρατός της χώρας του. Κάλεσε επίσης τη Δύση να άρει όλες τις οικονομικές κυρώσεις.

«Μόλις το Κίεβο πει ότι είναι έτοιμο να λάβει μια τέτοια απόφαση, όταν αρχίσει η πραγματική απόσυρση δυνάμεων από αυτές τις περιοχές και δηλώσει επίσημα την εγκατάλειψη των σχεδίων του για ένταξη στο ΝΑΤΟ , θα διατάξουμε αμέσως, αμέσως και το τονίζω, μια κατάπαυση του πυρός και θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», επισήμανε.

Προφανώς ο πρόεδρος της Ρωσίας γνώριζε ότι η Ουκρανία δεν θα δεχόταν τους όρους που έθεσε. Ωστόσο, ήθελε να στείλει μήνυμα στη Δύση για το όριο της «ζώνης ασφαλείας» που επιθυμεί να δημιουργηθεί, εάν και όταν οι δύο πλευρές καταλήξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.



Το Κίεβο, όπως αναμενόταν, απέρριψε τους όρους του Πούτιν ως «παράλογους».

Η Μόσχα εμφανίζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία ως τμήμα ενός ευρύτερου αγώνα με τη Δύση, για την οποία λέει πως θέλει να γονατίσει τη Ρωσία. Το Κίεβο και η Δύση απαντούν πως αυτά είναι ανοησίες και κατηγορούν τη Ρωσία ότι διεξάγει ένα παράνομο κατακτητικό πόλεμο.
«Να εμπνεύσουμε μια διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη»

«Αυτό που χρειαζόμαστε, δεν είναι μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά μια δίκαιη ειρήνη που θα λαμβάνει υπόψη την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, απηχώντας τις καταδικαστικές ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

«Ευχόμαστε πως θα εμπνεύσουμε μια διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε η Ελβετίδα πρόεδρος Βιόλα Άμχερντ, δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό της.

«Ως διεθνής κοινότητα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για απευθείας συναντήσεις μεταξύ των εμπολέμων πλευρών», τόνισε ακόμη και: «Αν θέλουμε να εμπνεύσουμε μια διαδικασία ειρήνης, η Ρωσία πρέπει επίσης να εμπλακεί κάποια δεδομένη στιγμή. Αυτό είναι σαφές για όλους».







Φον ντερ Λάιεν: Να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη

«Χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της» σημείωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε «πρέπει να δεσμευτούμε ξανά ότι θα τηρήσουμε σταθερά τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν μίλησε στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο στην κεντρική Ελβετία.

Οι ηγέτες συναντώνται σε μια προσπάθεια κατάρτισης ενός οδικού χάρτη για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Ποιος ο ρόλος της Κίνας στη διαμάχη Ρωσίας-Δύσης

Η Ελβετία, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής, θέλει να ανοίξει τον δρόμο για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές διασπάσεις για τον πιο θανατηφόρο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν στη σύνοδο και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε μάλιστα το Πεκίνο ότι βοηθά τη Μόσχα να υπονομεύσει τη σύνοδο, μια κατηγορία που το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε.

Η Κίνα είχε αναφέρει ότι θα σκεφτόταν να λάβει μέρος στη σύνοδο, αλλά τελικά αρνήθηκε επειδή η Ρωσία δεν θα συμμετέχει.
Οι ΗΠΑ βλέπουν με αισιοδοξία τη σύνοδο για την Ουκρανία

Το ότι δεκάδες ηγέτες θα βρίσκονται στην Ελβετία, τη στιγμή που η Ουκρανία συνεχίζει να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, και με τις συζητήσεις για την κούραση του πολέμου να αυξάνονται, είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, δήλωναν ανώτερα στελέχη των ΗΠΑ.

«Είναι μάλλον αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχουν 100 χώρες που παρουσιάζονται σε μια σύνοδο κορυφής ειρήνης, στην οποία δεν συμμετέχει ο κύριος υποκινητής αυτής της σύγκρουσης. Είναι ένα διπλωματικό αριστούργημα», δήλωσε ο Μαξ Μπέργκμαν, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γουίλιαμ Κόρτνεϊ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την ελβετική προσέγγιση «τεράστια επιτυχία».

Η σύνοδος κορυφής ακολουθεί πολλές προηγούμενες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας στη Σαουδική Αραβία, στην οποία συμμετείχαν 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η οποία προσπαθεί να συγκεντρώσει υποστήριξη για το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων.



Η Ινδία, η οποία έχει βοηθήσει τη Ρωσία να «επιβιώσει» του σοκ των οικονομικών κυρώσεων, αναμένεται να στείλει αντιπροσωπεία. Η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν παρομοίως δυνατούς δεσμούς με τη Ρωσία, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους.

Η Ρωσία χαρακτήρισε «μάταιη» την ιδέα μιας συνόδου κορυφής στην οποία δεν είναι προσκεκλημένη η ίδια.

Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι χωρίς την υποστήριξη από τους κύριους συμμάχους της Μόσχας, ο αντίκτυπος της συνόδου θα είναι περιορισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου