Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2024

Νέα πλατφόρμα-όπλο παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης Το φάρμακο είναι «καυτή πατάτα» ολκής από το σωτήριο έτος 2009.






 


Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 


Η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται με πιο αργούς ρυθμούς από πέρσι, αλλά πάντως, τα μέχρι στιγμής μέτρα, δεν την έχουν σταματήσει καθώς το πρώτο πεντάμηνο του 2024, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, είναι πανομοιότυπο… Ως εκ τούτου, ο έλεγχος εκ μέρους της Πολιτείας γίνεται πιο στενός και… εξειδικευμένος!

Με νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης «απάντησε» ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη συνεχιζόμενη αδυναμία να ελεγχθεί η δαπάνη στο φάρμακο. Την ανακοίνωση έκανε χθες σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

 

Η πλατφόρμα ίσως τελικά προσφέρει την πολυθρύλητη διαφάνεια στην καταγραφή των δεδομένων της κατανάλωσης φαρμάκων. Έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία UniSystems για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και προσωρινά περιλαμβάνει μόνο δεδομένα για τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σκοπός όμως είναι να ενταχθούν δεδομένα της κατανάλωσης φαρμάκων και από τα δημόσια νοσοκομεία. Κι εδώ ίσως είναι το «κλειδί» διότι όπως δείχνουν τα στοιχεία, στο νοσοκομειακό φάρμακο ο έλεγχος είναι πιο περίπλοκος και μέχρι στιγμής δεν συγκρατεί την ανοδική πορεία.

Στο επόμενο διάστημα, κάθε φαρμακευτική επιχείρηση θα λάβει κωδικούς χρήσης της πλατφόρμας και θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν τα φάρμακά της αλλά και για το σύνολο των θεραπευτικών κατηγοριών, που την ενδιαφέρουν.




Πάντως, το φάρμακο είναι «καυτή πατάτα» ολκής από το σωτήριο έτος 2009, οπότε διαπιστώσαμε ως χώρα ότι δαπανάμε μεγαλύτερα ποσά από άλλες με μεγαλύτερο πληθυσμό. Με τα μνημόνια και τις περικοπές φτάσαμε στο άλλο άκρο, να έχουμε έναν κλειστό προϋπολογισμό και το δυσβάσταχτο και αντιεπιχειρηματικό για τη φαρμακοβιομηχανία clawback που βάζει τους ιδιώτες να πληρώνουν περί το 60% για τα φάρμακα των ασφαλισμένων!

Αν με τα τελευταία μέτρα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη δαπάνη χωρίς να λείψουν φάρμακα -καινοτόμα και μη- από τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, αυτό θα είναι χωρίς αμφιβολία ένας άθλος, Αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου