Κυριακή, Ιουνίου 30, 2024

Καιγόταν επί 2,5 ώρες η Πάρνηθα, κινδυνεύουν σπίτια στην Σέριφο (“112”) αλλά η κυβέρνηση μοιράζει “διαρροές” για τα drones!

 

 Μεγάλη είναι η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Σέριφο, ενώ στο σημείο αρχικά έσπευσε ένα όχημα της Πυροσβεστικής με τρεις πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο.

Στη συνέχεια, όμως, ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης και πλέον επιχειρούν τέσσερις πυροσβέστες με ένα όχημα και υδροφόρες του δήμου, ενώ αυξήθηκαν παράλληλα και τα εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετά το πρώτο μήνυμα του «112» για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Ράμος και Λιβάδι Σερίφου προς την Σέριφο, ήχησε και δεύτερο.

Λίγο πριν από τις 20.00 ήχησε για δεύτερη φορά το «112» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του cyclades24.gr, κινδυνεύουν σπίτια αυτή την ώρα, ενώ στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Το δεύτερο μήνυμα καλεί τους κατοίκους που βρίσκονται στις περιοχές Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι Σερίφου να απομακρυνθούν προς την Χώρα Σερίφου μέσω Κουταλά.

Εντωμεταξύ χωρίς ενεργό μέτωπο είναι μετά από 2,5 ώρες μάχης η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Κατσιμίδι, στην Πάρνηθα και πλέον υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι σε επιφυλακή, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.

«Σε 2,5 ώρες από την έναρξή της, η φωτιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά με διάσπαρτες εστίες»

Η φωτιά προκλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες και όπως φαίνεται από τη φωτογραφία που εξασφάλισε το in, drone της Πυροσβεστικής εντόπισε την πρώτη εστία και το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά. 

Το σημείο που ξέσπασε η φωτιά στην Πάρνηθα είναι περιοχή που είχε καεί ξανά το 2021, ενώ η πυρκαγιά έκαψε δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση και δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο ήχησε το 112 και με μήνυμα η Πολιτική Προστασία καλούσε τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα εφόσον χρειαστεί.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας: «Σε 2,5 ώρες από την έναρξή της, η φωτιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά με διάσπαρτες εστίες, Επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα, πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, η περιφέρεια, ο στρατός, δασάρχες, η ΕΛ.ΑΣ. και, φυσικά, η δασική υπηρεσία. Ήταν συγκλονιστική η προσπάθεια».

Ο κ. Κικίλιας επέστησε την προσοχή, καθώς όπως είπε «έχουμε δρόμο μπροστά μας», ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης όλο το βράδυ.

Πάντως, τα νέα σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών είναι θετικά, καθώς σύμφωνα με όσα είπε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενίσουν από τις 19.00-20.00 του Σαββάτου.

Έντονη κριτική στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας εξαπέλυσε ο υποστράτηγος ε.α. πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Πάρνηθα.

Η φωτιά καίει στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας σε πευκόφυτη έκταση και έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, όπως αναφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112 να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Η ανάρτηση του:

κ. @vkikilias όταν επικίνδυνες μέρες για την #Αττική, όπως η σημερινή, δεν υπάρχει εναέρια επιτήρηση με έμφορτα με νερό πτητικά μέσα λχ #AirTractor και αυτή γίνεται με Α/Φ Αερολέσχης, οι #πυρκαγιές ξεφεύγουν μέχρι να Α/Γ τα εναέρια μέσα, που έχουν χρόνο ετοιμότητας 20 λεπτά

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου