Κυριακή, Ιουνίου 09, 2024

Γαλλία: Υπερδιπλάσιο το ποσοστό της Λεπέν από τον Μακρόν – 31% έναντι 14% «Σάρωσε» η ακροδεξιά στη Γαλλία. Τι δείχνουν τα exit polls των ευρωεκλογών.







 
 


Το ακροδεξιό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν, με επικεφαλής τον Τζόρνταν Μπαρντέλα, συγκέντρωσε ποσοστό 31% με 32% έναντι 14% με 15% του κόμματος «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν με επικεφαλής τη Βαλερί Χαγιέ.

Ακολουθούν με 13% - 14% η κεντροαριστερά, το σοσιαλιστικό κόμμα, με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλουκσμάν, το αριστερό κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λικ Μελανσόν με 8%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι στο 6% - 7%, οι Οικολόγοι με 5% και το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ στο 4% με 5%.

  








Το αποτέλεσμα είναι μια βαριά ήττα για τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ η Μαρίν Λεπέν εδραιώνεται επίσημα και με πάταγο στην πρώτη θέση ενόψει και των προεδρικών εκλογών στη χώρα, το 2027.


 


Το ακροδεξιό κόμμα της καταγράφει μια τεράστια αύξηση ποσοστών, δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τις ευρωεκλογές του 2019, ενώ η διαφορά της με τη κεντρώα συμμαχία του Μακρόν ανέρχεται στις 17 μονάδες. Μάλιστα ο Μακρόν φαίνεται πλέον πως απειλείται και από τους Σοσιαλιστές οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, μόλις μια μονάδα, από το κόμμα του Γάλλου Προέδρου.

Η Μαρίν Λεπέν και ο επικεφαλής του κόμματός της Τζόρνταν Μπαρντέλα είχαν δώσει στις ευρωεκλογές τον χαρακτήρα ενός ενδιάμεσου δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν. Κερδίζοντας το στοίχημα αναμένεται να εντείνουν την πίεση στον Γάλλο Πρόεδρο χωρίς να αποκλείεται και το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου