Σάββατο, Ιουνίου 29, 2024

Τα 4 «κόλπα» για να κοιμηθείτε καλά εν μέσω καύσωνα Ο ύπνος μπορεί να επηρεαστεί πανεύκολα σε συνθήκες έντονης ζέστης, ακόμη και καύσωνα.





Unsplash | Tânia Mousinho

 


Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
 


Η θερμοκρασία «σπάει» κάθε ρεκόρ το καλοκαίρι και η ζέστη είναι τόσο έντονη ακόμη και τις νύχτες, επομένως ο ύπνος των ανθρώπων μπορεί να επηρεαστεί άμεσα ιδίως σε συνθήκες καύσωνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το IFL Science, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πολύ άσχημα για αρκετές ημέρες. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να νικήσουμε τη ζέστη όταν θέλουμε να κοιμηθούμε;
Μην παίρνετε έναν υπνάκο

Όσο δελεαστικό και αν είναι, το να παίρνετε έναν υπνάκο όταν υπάρχει καύσωνας δεν είναι και τόσο καλή ιδέα αν θέλετε να κοιμηθείτε αργότερα. Ενώ ο σύντομος ύπνος μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε λίγο καλύτερα, αν τελικά διαρκεί πολύ, τότε μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ζαλισμένοι και να δυσκολευτείτε ακόμη περισσότερο να κοιμηθείτε τη νύχτα.

Η ζέστη, βέβαια, μπορεί να μας κάνει να πιο οκνηρούς, αυτό οφείλεται στην επιπλέον ενέργεια που καταναλώνει το σώμα για να προσπαθήσει να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Το ορατό σημάδι είναι η περισσότερη εφίδρωση, αλλά επίσης αυξάνονται τόσο ο καρδιακός όσο και ο μεταβολικό ρυθμός.
Διατηρήστε δροσερή την κρεβατοκάμαρα

Αν θέλετε να έχετε την ευκαιρία να κοιμηθείτε αξιοπρεπώς κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, ένα από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε δροσερή την κρεβατοκάμαρά σας. Ο κλιματισμός μπορεί να φαίνεται σαν ο προφανής τρόπος για να το κάνετε αυτό, αλλά μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δαπανηρός. Ωστόσο, υπάρχει και μία δωρεάν επιλογή: Κρατήστε τις κουρτίνες σας κλειστές κατά τη διάρκεια της ημέρας – αυτό κρατάει το φως του ήλιου έξω και έτσι δεν ζεσταίνεται το δωμάτιο. Παρομοίως, μπορεί να βοηθήσει το να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά, αφού ο αέρας έξω είναι πιθανό να είναι πιο ζεστός από αυτόν μέσα στο δωμάτιο.


Σε μέρη όπου οι νύχτες τείνουν να είναι πιο δροσερές από τις ημέρες, εφόσον είναι ασφαλές να το κάνετε, το άνοιγμα των παραθύρων τη νύχτα και νωρίς το πρωί μπορεί να αφήσει τον θερμότερο αέρα να βγει έξω και να φέρει την απαραίτητη δροσιά. Αυτό μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα, επειδή η μείωση της θερμοκρασίας είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο το σώμα προετοιμάζεται για να ηρεμήσει για τη νύχτα. Αν ο αέρας γύρω μας είναι πολύ ζεστός, τότε είναι πολύ πιο δύσκολο για το σώμα να δροσιστεί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κοιμηθεί.
Δροσερά σεντόνια

Συνιστάται να στραφείτε σε κλινοσκεπάσματα από φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι και το λινό για να παραμείνετε δροσεροί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παρ' όλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να κοιμηθείτε χωρίς σεντόνια, το σώμα σας μπορεί τελικά να κρυώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε καλό είναι να έχετε τα σεντόνια δίπλα σας.
Όχι παγωμένα ντους

Αυτό μπορεί να νομίζετε ότι είναι αντίθετο όταν κάνει ζέστη, αλλά το να κάνετε ένα παγωμένο κρύο ντους πριν από τον ύπνο, μπορεί τελικά να μην βοηθήσει και πολύ. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκληθεί σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων – αυτή είναι μια αντίδραση του σώματος που εξοικονομεί θερμότητα. Έτσι, λοιπόν, αντ' αυτού, το ντους με δροσερό προς χλιαρό νερό μπορεί να βοηθήσει στο να προκληθεί η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος που απαιτείται για να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου