Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024

Aναβαθμίζει την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB+» o S&P’s...

 


Ο Οίκος Αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε 'BBB+' από 'BBB' δίδοντας θετική προοπτική, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο 'A-2'...

Σε ανακοίνωσή του ο Οίκος Αξιολόγησης αναφέρει ότι η Κύπρος σημείωσε το υψηλότερο ενοποιημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη πέρυσι και μέχρι το 2027 το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το60% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις σταθερές αναπτυξιακές και δημοσιονομικές προοπτικές και την προσδοκία μας ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους του δημοσιονομικού πλεονάσματος.

Τονίζει ότι παρά τα μακροχρόνια μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι Tράπεζες της Κύπρου που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ξένoυς, έχουν γυρίσει σελίδα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση, μειώνοντας τον κίνδυνο ενδεχόμενων υποχρεώσεων για την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον S&P, οι θετικές προοπτικές αντανακλούν τις ανοδικές πιέσεις στις κρατικές αξιολογήσεις, καθώς τα δημοσιονομικά και οικονομικά αποτελέσματα υπερτερούν των αντίστοιχων χωρών.

Κατά την άποψή μας, η ενισχυμένη χρηματοοικονομική θέση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση των συνθηκών εγχώριας χρηματοδότησης με αυτές της ευρύτερης ζώνης του ευρώ, με πιθανές θετικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις, αναφέρει ο Οίκος. 

"Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, εν μέσω ανθεκτικής ανάπτυξης. Προβλέπουμε ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα πέσει κάτω από το όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ του 60% έως το 2027", σημειώνει. 

Επιπλέον, αναφέρει ότι πέρυσι, το ενοποιημένο κυβερνητικό πλεόνασμα έφτασε στο 3,1% του ΑΕΠ "πάνω από τις προηγούμενες προσδοκίες μας, χάρη στην αύξηση των επιπέδων απασχόλησης, στην έντονη κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα και στη συνεχιζόμενη σταδιακή εισαγωγή υψηλότερων ποσοστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης Παρά τις πιέσεις δαπανών, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να έχει κατά μέσο όρο ένα ενοποιημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2024-2027, την ισχυρότερη πρόβλεψή μας ανάμεσα στα 20 μέλη της ευρωζώνης».

Σχετικά με τις Τράπεζες, αναφέρει ότι η βελτιωμένη αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου αντικατοπτρίζει επίσης την ενίσχυση της οικονομικής θέσης των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες έχουν επηρεάσει εδώ και καιρό την αξιολόγησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης στον απόηχο της οικονομικής κρίσης 2012-2013.
Επιπλέον, αναφέρει ότι μετά την επιβράδυνση του περασμένου έτους στο 2,5%, πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ξανά στο 3,0% κατά την περίοδο 2024-2027, προσθέτοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει διαφοροποιηθεί ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας στην Κύπρο να αποφύγει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας του 2020-2021, ακολουθούμενη από την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ το 2022 κατά βασικών εμπορικών εταίρων, καθώς και από τον τελευταίο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Η επιτυχής εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι πιθανό να είναι το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη, σημειώνει ο Οίκος Αξιολόγησης.

Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη

Σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, της 5ης κατά σειρά από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου από τη κυβέρνηση του.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι σημαντικό ότι οι S&P’s προβλέπουν ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ κατά την περίοδο 2024-2027. Και αυτό παρά τις σοβαρές προκλήσεις που προκύπτουν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο από τους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Κατά τον Κύπριο Πρόεδρο, η αναβάθμιση αποδεικνύει ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης που βασίζεται στο τρίπτυχο: δημοσιονομική υπευθυνότητα, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις. Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι, ανάμεσα σε άλλα, απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία, τονίζει την ίδια ώρα. «Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να εφαρμόζει εκείνη την οικονομική πολιτική η οποία της επιτρέπει να στηρίζει αποτελεσματικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενισχύοντας, ταυτόχρονα τόσο τη μεσαία τάξη όσο και τις επιχειρήσεις» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου