Τρίτη, Ιουνίου 11, 2024

Κέρδη και ζημιές: Το πανόραμα των εκλογών στις κεντρικές χώρες της ΕΕ από το BBC Στο μικροσκόπιο οι εκλογές σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.





AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

 


Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αντιδράσεων για τις ευρωεκλογές έχει επικεντρωθεί στην ανακοίνωση-βόμβα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις πρόωρες εκλογές μετά τη νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, τα κόμματα σε άλλες χώρες της ΕΕ εξετάζουν τα κέρδη και τις απώλειές τους.

Αν και τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα σημείωσαν κέρδη, η κεντροδεξιά είχε επίσης καλές επιδόσεις, διατηρώντας τη θέση της ως η μεγαλύτερη ομάδα και καταφέρνοντας να κερδίσει έδρες.


Τα κεντροδεξιά κόμματα αναδείχθηκαν πρώτα στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ισπανία, ενώ σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην Ουγγαρία.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά συμπεράσματα από τους ανταποκριτές του BBC σε όλη την Ευρώπη.
Ο συνασπισμός της Γερμανίας υφίσταται απώλειες, αλλά δεν πάει σε πρόωρες εκλογές

Ήταν ένα θλιβερό θέαμα για την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, αλλά σε αντίθεση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς λέει ότι δεν θα προκηρύξει εκλογές. 

Η συμμαχία μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων ήταν ήδη δύσκολη, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σήμαινε τη διακοπή των οικονομικών και ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία και την αποκήρυξη παλαιότερων ειρηνιστικών αισθημάτων.

Αυτό απομάκρυνε ορισμένους βασικούς υποστηρικτές, δημιούργησε κομματικά ρήγματα και συνολικά ταρακούνησε τους ψηφοφόρους. Η τεράστια αύξηση της μετανάστευσης έχει επίσης επιβαρύνει τους πόρους των τοπικών συμβουλίων.


Ενώ η κυβέρνηση κατάφερε να ενισχύσει τις στρατιωτικές δαπάνες και να απομακρυνθεί από τη φθηνότερη ρωσική ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα είναι λίγα.

Στο σημείο αυτό έρχονται οι λαϊκιστές ακροδεξιοί και ακροαριστεροί, οι οποίοι υπόσχονται μια γρήγορη επιστροφή στην ειρήνη και την ευημερία: «Απλά διαπραγματευτείτε με τον Πούτιν και αγοράστε ξανά ρωσικό φυσικό αέριο», λέει η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το AfD ήρθε δεύτερο με 15,9% και το σοσιαλδημοκρατικό SPD του Σολτς ήρθε τρίτο με 13,9%. Στην κορυφή βρέθηκε το συντηρητικό κόμμα CDU με το εντυπωσιακό 30% των ψήφων.


«Θέλουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο, γι' αυτό σταματήστε να στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και σταματήστε να έρχονται μετανάστες», λέει το νέο λαϊκιστικό ακροαριστερό κόμμα BSW με επικεφαλής την πρώην κομμουνίστρια Sahra Wagenknecht.

Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι και πολιτικοί πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της Μόσχας και του μεταναστευτικού δεν είναι τόσο απλή και η πλειοψηφία στη Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία. Αλλά σε περιόδους ανασφάλειας και αβεβαιότητας, τα απλά μηνύματα είναι σαγηνευτικά.
Απέδωσε καρπούς η στρατηγική της Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει εδραιώσει τη θέση της στην ιταλική πολιτική.

Χρησιμοποίησε τις ευρωεκλογές για να ενισχύσει τη δική της δημοτικότητα, βάζοντας το όνομά της στην κορυφή του ψηφοδελτίου του κόμματός της, και το εγχείρημα αποδείχθηκε επιτυχημένο: με 29%, αύξησε τις ψήφους που κερδίζει το κόμμα της στις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Υπάρχει όμως και μια άλλη ιστορία επιτυχίας στην Ιταλία. Το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι ήλπιζε, με 24% των ψήφων - το υψηλότερο αποτέλεσμά του από το 2014.
Το αποτέλεσμα θα ενισχύσει το PD και θα προσδώσει αξιοπιστία στην ηγέτη του, Έλι Σλέιν, η οποία φαίνεται ότι έχει καταφέρει να βρει τα πατήματά της μετά από μόλις ένα χρόνο στο τιμόνι του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας.


Τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα έχουν να σκεφτούν. Το Forza Italia - το κόμμα που ιδρύθηκε από τον εκλιπόντα μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι - κέρδισε ελαφρώς περισσότερες ψήφους από το άλλοτε πανίσχυρο και τώρα παραπαίον κόμμα της Λέγκας, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι.

Ακόμη και ο ιδρυτής της Λέγκας, Ουμπέρτο Μπόσι, δήλωσε ότι θα ψηφίσει Forza Italia για να δηλώσει τη δυσαρέσκειά του για την κατεύθυνση που έχει πάρει η Λέγκα. Δύο κεντρώα κόμματα - το ένα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι - απέτυχαν να πιάσουν το όριο που απαιτείται για να στείλουν ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κέρδη στην Ολλανδία για την Πράσινη Αριστερά και την Ακροδεξιά

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ηγέτης του αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) - και επί μακρόν σύμμαχος της Μαρίν Λεπέν - Γκερτ Βίλντερς πέτυχε μια νίκη-σοκ στις εθνικές εκλογές της Ολλανδίας.
Οι προβλέψεις για τις εκλογές της ΕΕ υποδηλώνουν ότι το κοινό αίσθημα δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε.

Τα πρωτοσέλιδα: Τα κόμματα της Πράσινης Αριστεράς εξασφάλισαν τις περισσότερες έδρες, ενώ το Κόμμα της Ελευθερίας σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη.



Οι αποχρώσεις: Τα κεντροδεξιά κόμματα είχαν ισχυρή παρουσία.

Ο Ολλανδός και βετεράνος πολιτικός της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Αυτό δείχνει ότι η πλειοψηφία στις Κάτω Χώρες θέλει να ενισχύσει την Ευρώπη και σίγουρα όχι να την καταστρέψει».
Ενώ ο Geert Wilders - ο οποίος μέχρι πρόσφατα υποσχόταν δημοψήφισμα για το Nexit (δηλαδή την έξοδο των Κάτω Χωρών από την ΕΕ) - δημοσίευσε πέντε κόκκινα emojis με ερωτική καρδιά στο X. «Εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος νικητής με πέντε επιπλέον έδρες».

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μεγαλύτεροι πανηγυρισμοί που είδα στο μπαρ του κοινοβουλίου χθες το βράδυ έγιναν από δύο σχετικά νεοεισερχόμενους, σε αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Οι υπέρ της ΕΕ Volt (από κανέναν έως δύο ευρωβουλευτές) ζητωκραύγαζαν και έκαναν πρόποση κάτω από μια αψίδα με μπλε και κίτρινα μπαλόνια.



Ενώ έξω από τις περιστρεφόμενες πόρτες, η επικεφαλής του Κινήματος Αγροτών Πολιτών Caroline van der Plas έπαιρνε καθαρό αέρα μαζί με τη νέα ευρωβουλευτή του κόμματος Jessika van Leeuwen.

Και οι δύο είχαν αρχικά προέβλεπαν ότι θα κερδίσουν δύο ευρωβουλευτές, αν και η τελευταία πρόβλεψη δείχνει ότι το BBB θα εκλέξει μόνο έναν.

Όμως, παρά τις εσωτερικές αυτές εξελίξεις, η Ιταλία, μάλλον ασυνήθιστα, βγήκε από τις ευρωεκλογές ως μια αρκετά σταθερή χώρα - πολύ περισσότερο, σε κάθε περίπτωση, από ό,τι ορισμένοι γείτονές της.
Στην Ουγγαρία εμφανίζεται μια νέα αντιπολίτευση

Στην Ουγγαρία, το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε τόσο τις ευρωεκλογές όσο και τις δημοτικές εκλογές.

Αλλά η πραγματική νίκη της βραδιάς πήγε στον Peter Magyar, έναν 43χρονο δικηγόρο, του οποίου το κεντροδεξιό κόμμα Tisza αντικατέστησε την παλιά αντιπολίτευση.

Το Fidesz έλαβε 44% και το Tisza 30%. Το Tisza δημιουργήθηκε μόλις πριν από τρεις μήνες. Θα έχει 7 ευρωβουλευτές, έναντι 11 του Fidesz, και θα υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Νικήσαμε την παλιά και τη νέα αντιπολίτευση», παρηγόρησε ο Βίκτορ Όρμπαν τους υποστηρικτές του.

Αλλά στην πράξη το πολιτικό σύστημα που έχτισε, στο οποίο το Fidesz λειτουργεί ως «κεντρικό πεδίο ισχύος» στο οποίο πρέπει να λειτουργούν πολλά άλλα μικρά, αναποτελεσματικά κόμματα, έχει τελειώσει.
Το ακροδεξιό κόμμα διεκδικεί «νέα εποχή» στην Αυστρία

Ο ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), Herbert Kickl, δήλωσε σε πλήθος υποστηρικτών που τον επευφημούσαν ότι η νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές σηματοδοτεί «μια νέα εποχή στην πολιτική».
Και το επόμενο βήμα, είπε, είναι η καγκελαρία.

Η Αυστρία θα πραγματοποιήσει βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο. Κανένας από τους δύο προηγούμενους ηγέτες του FPÖ, ο Χανς Κρίστιαν Στράχε ή ο Γιοργκ Χάιντερ, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση για το κόμμα τους. Τώρα όμως το κόμμα αισθάνεται αυτοπεποίθηση.

Γράφοντας στην κεντροαριστερή εφημερίδα Der Standard, ο αρχισυντάκτης Gerold Riedmann δήλωσε ότι το FPÖ έχει γίνει ένα χωνευτήρι ανθρώπων που «έχουν ανησυχίες για τη μετανάστευση- που δεν πιστεύουν ότι ο Πούτιν είναι τόσο κακός- που αισθάνθηκαν ταπεινωμένοι από τον εμβολιασμό και τον κορονοϊό- που πιστεύουν ότι η προστασία του κλίματος είναι περιττή- και που απλά θέλουν να δώσουν σε όλους ένα μάθημα».

Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων, το FPÖ κέρδισε το 25,7% των ψήφων, μόλις μπροστά από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 24,7%. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 23,3%, οι Πράσινοι 10,9%, οι φιλελεύθεροι Νέοι 10,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου