Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2024

Ο νέος χάρτης του ευρωκοινοβουλίου – Κυρίαρχο το ΕΛΚ, δεύτερη δύναμη η ενωμένη ακροδεξιά Οι νικητές και οι χαμένοι των ευρωεκλογών και ο ρόλος των ακροδεξιών «ανένταχτων».



 


Ενισχυμένο βγαίνει από τις ευρωεκλογές το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καθώς σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα (2:30 ώρα Ελλάδας) καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 191, δηλαδή 15 περισσότερες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αυξημένη είναι και η ακροδεξιά πτέρυγα, με τις δύο ακροδεξιές παρατάξεις τους «Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές» και την «Ταυτότητα και Δημοκρατία» να καταλαμβάνουν μαζί 128 έδρες.


Ωστόσο μαζί με άλλα ακροδεξιά κόμματα τα οποία βρίσκονται στους «ανένταχτους», όπως το Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν (9 έδρες) ή το Εναλλακτική για τη Γερμανία (16 έδρες), τα οποία ενδεχομένως να ενταχθούν σε μια από τις δύο παρατάξεις, η ενωμένη ακροδεξιά θα μπορούσε να εκτοπίσει τους σοσιαλδημοκράτες (S&D) από τη δεύτερη θέση στο ευρωκοινοβούλιο.

Τo S&D φαίνεται να καταλαμβάνει 135 έδρες (-4), ενώ το φιλελεύθερο Renew Europe είχε σημαντικές απώλειες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση χάνοντας 19 έδρες. Μεγάλη ήταν η πτώση και για τους Πράσινους που καταλαμβάνουν 53 έδρες, 18 λιγότερες από το 2019. 
ΑναλυτικότεραΚεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ΕΛΚ: 191 έδρες (+15)
Κεντροαριστερό Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών S&D: 135 έδρες (-4)
Φιλελεύθερο «Ανανεώστε την Ευρώπη» RE: 83 έδρες (-19)
Ακροδεξιό «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» ECR: 71 έδρες (+2)
Ακροδεξιό «Ταυτότητα και Δημοκρατία» ID: έδρες 57 (+8)
Πράσινοι – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία/EFA: 53 έδρες (-18)
Αριστερά: 35 έδρες (-2)
Ανένταχτοι: 95 (+33)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου