Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024

«Κηδεμονία» Πολάκη και Παππά στον Κασσελάκη για την Κεντροαριστερά Οι τοποθετήσεις των υποστηρικτών του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ οριοθετούν την μελλοντική στάση της Κουμουνδούρου






Σε ισχυρό πονοκέφαλο για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται η υπόθεση της «ενιαίας Κεντροαριστεράς», καθώς μπορεί ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης να έσπευσε να δηλώσει παρών για την ηγεσία της, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι επιδιώξεις του, ωστόσο, φαίνεται να προσκρούουν στα όρια που του θέτουν δημόσια οι πλέον στενοί του εσωκομματικοί σύμμαχοι.

Σε μια περίοδο, μάλιστα, που σειρά στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως οι: Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Βασιλειάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Διονύσης Καλαματιανός, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και πολλοί άλλοι έχουν υπογραμμίσει σταθερά την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, οι τοποθετήσεις των υποστηρικτών του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλου Πολάκη και Νίκου Παππά απέναντι στην ιδέα της «ενιαίας Κεντροαριστεράς» οριοθετούν την μελλοντική στάση της Κουμουνδούρου, η οποία πιέζεται από την αυτοτέλεια από τη μια και από τον κίνδυνο υπέρβασης από τα γεγονότα, από την άλλη.

Πολάκης: πραγματική ανάγκη, χωρίς… πλάτη


Έχοντας αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα του 14,9% ως μη ικανοποιητικό και αποστασιοποιημένος τις τελευταίες ημέρες από τα δρώμενα της Κουμουνδούρου, ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης έθεσε τα όριά του απέναντι σε μια δυνητική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όντας μεν ανοιχτός, αλλά εν κατακλείδι με πολλαπλούς και κυρίως αγεφύρωτους αστερίσκους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο libre.gr, ο κ. Πολάκης αναφέρει πως «η κουβέντα που γίνεται για πιθανή εκλογική συμπόρευση, πατά σε μια πραγματική ανάγκη. Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιτυχής συμπόρευση επειδή και μόνο “δεν βγαίνουν τα κουκιά"», για να προσθέσει πως «σε κάθε περίπτωση, η όποια διαδικασία δεν θα πρέπει να ξεπέσει σε μια πασαρέλα προσώπων, τα οποία αναζητούν εναγωνίως ρόλο, αλλά θα πρέπει να βασιστεί σε μια δημόσια δέσμευση που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητές, με τη μορφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανόδου του Αλέξη Τσίπρα, «αν θελήσει να ''μπει ξανά στο παιχνίδι'', αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι να μάθουμε τι άλλαξε και πήρε μια τέτοια απόφαση», σχολίασε ο κ. Πολακης, ενώ τόνισε για τα δύο κόμματα ότι «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ και το ΠΑΣΟΚ έχει χρέη που πλησιάζουν το μισό δισεκατομμύριο. Το νέο σχήμα θα βγάλει τρίτο ΑΦΜ ή θα μοιραστούμε τη χασούρα;».


Παρά την «πραγματική ανάγκη» για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, όπως παρατήρησε, ωστόσο, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε ότι «είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως η κουβέντα για την όποια συνεργασία των δυο μεγαλύτερων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου δεν πηγάζει από την ηγεσία των δυο κομμάτων», καταλήγοντας πως «κάποια κέντρα εξουσίας φιλοδοξούν να ποδηγετήσουν τη συζήτηση και τις εξελίξεις με σκοπό να διαμορφώσουν έναν ελεγχόμενο από τη διαπλοκή, δεύτερο πολιτικό πόλο. Σε αυτή την προσπάθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη».

Την ίδια ώρα, να προλάβει τις εξελίξεις επιχείρησε από την πρώτη στιγμή και ο πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς, ενώ η θέση που διατύπωσε για την προοπτική της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων αιφνιδίασε αρχικά την Κουμουνδούρου. Για αρκετούς συντρόφους του, ο κ. Παππάς «έσυρε τον Κασσελάκη στη συζήτηση», όπως σχολιάζουν, αντιπροτείνοντας την κοινοβουλευτική συμπόρευση αντί ενός ενιαίου σχήματος, για το οποίο ο κ. Κασσελάκης έχει ήδη εκδηλώσει την επιθυμία του να ηγηθεί αυτού.

Παππάς: Προοδευτικός πόλος, χωρίς… διάλυση


Μιλώντας στην «Αυγή», «η πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων δεν βοηθά στην ενίσχυση και στην έκφραση μιας δυναμικής που έρχεται από τα κάτω. Και απογοητεύει τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο, ο οποίος ζητά «να κάνετε κάτι» ανέφερε ο κ. Παππάς, προτάσσοντας από πλευράς του το μοντέλο της Γαλλίας.

Όπως είπε, «στη δεδομένη χρονική στιγμή, το μήνυμα είναι σαφές και προς τα δύο κόμματα. Συμπόρευση κοινοβουλευτική και κοινωνική, σύγκλιση προγραμματική και εκλογική για να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος, ο οποίος θα έχει ισχυρές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Οι εξελίξεις στη Γαλλία, με την κοινή εκλογική κάθοδο των σοσιαλιστών, των κομμουνιστών, των πράσινων και του κόμματος του Μελανσόν δείχνουν τον δρόμο».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «το μείζον ζητούμενο είναι η απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής εντός πλειοψηφικού συστήματος πρέπει να πάρουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για να το πετύχουμε. Και οι πρωτοβουλίες αυτές θέλουν τη σύγκλιση των συγκροτημένων προοδευτικών κομμάτων». Ωστόσο, «προφανώς και δεν μιλάμε για διάλυση και μετέπειτα συγχώνευση των κομμάτων» εξήγησε, διαβλέποντας πως «τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένας πιθανός οδικός χάρτης για τη σύγκλιση». Στο πλαίσιο αυτό, «ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να δημιουργήσουν πολιτικό γεγονός και να πυροδοτήσουν τις εξελίξεις», απαντώντας για τον επικεφαλής του νέου σχήματος πως «η παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, τόσο κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας όσο και σε μετέπειτα συνέντευξή του, δείχνει τον δρόμο για τις ενδεδειγμένες διαδικασίες».

Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενιαία πολιτική ομάδα ομοσπονδιακού χαρακτήρα σοσιαλιστών-αριστεράς-πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Παππάς απάντησε πως «οι ευρωομάδες σοσιαλιστών, αριστεράς και πρασίνων έχουν αναπτύξει μία συνεννόηση και συνεργασία σε βασικά ζητήματα. Προφανώς, πρέπει να ενταθεί αυτή η σύμπλευση και συνεργασία. Οι κοινές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, η αύξηση της δυναμικής και της ισχύος αυτής της «πλευράς» θα τρομάξει τη σύμπλευση της ευρωπαϊκής δεξιάς και ακροδεξιάς». «Τα γεγονότα, οι συνθήκες και τα αιτήματα από τη βάση θα ορίσουν και το επίπεδο και τον χαρακτήρα της συνεργασίας», κατέληξε.

Διαψεύδεται το μορατόριουμ με Ανδρουλάκη

Εκτός, όμως, από τους αστερίσκους που θέτουν οι εσωκομματικοί υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, νέα αναταραχή προκάλεσε χθες στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πληροφορία που ήθελε τον Διευθυντή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μανώλη Καπνισάκη να έχει συναντηθεί με τη Διευθύντρια του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Έλενα Αναστασίου, με φόντο την κινητικότητα στους δύο πολιτικούς χώρους.

Από πλευράς της, η Κουμουνδούρου διέψευσε κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα, λέγοντας πως «το μόνο πράγμα που επιδιώκουν όσοι διακινούν τέτοια fake news, όπως το παραπάνω, είναι αποκλειστικά η εξυπηρέτηση των ιδιοτελών τους σχεδιασμών. Και, εντέλει, ο μόνος ωφελημένος από τέτοιες κινήσεις είναι ο κ. Μητσοτάκης και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου