Κυριακή, Ιουνίου 30, 2024

Εκλογές στη Γαλλία: Επικράτηση της Λεπέν- Το «παιχνίδι» του δεύτερου γύρου στη Γαλλία - Μέτωπο κατά των βουλευτών της Λεπέν από Μελανσόν, Μακρονιστές, Κεντρώους




Ερώτημα η αυτοδυναμία -και οι συμμαχίες που θα χρειαστούν- η οποία θα κριθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου - Οι πρώτες δηλώσεις από Μακρόν και Λεπέν


Πρωτιά για την παράταξη της Μαρίν Λεπέν, όπως εξάλλου αναμενόταν, δίνουν τα πρώτα exit poll από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BFMTV σε συνεργασία με το Elabe δίνουν στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν 33%, ενώ στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τον συνασπισμό του Κέντρου και της Αριστεράς το 28,5%.


Τρίτη και από απόσταση είναι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 22%.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, οι Ρεπουμπλικανοί είναι στο 10,5%, ενώ από 0,5% έως 2% έχουν κόμματα της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς που κατέβηκαν στις εκλογές εκτός συνασπισμών.


Παραπλήσια είναι τα αποτελέσματα του exit poll του Le Monde, που δίνει στην Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν το 34%, στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο το 28,1% και το Μαζί του Μακρόν το 20,3%.

Η πρόβλεψη του TF1 δίνει 34,2% στον Εθνικό Συναγερμό, το 29,1% στο Μέτωπο και 21,5% στην παράταξη του Μακρόν.

Η κατανομή των εδρών


Το σημαντικό είναι το πώς μεταφράζονται αυτά τα αποτελέσματα σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Η παράταξη της Λεπέν έχει 260-310 έδρες ενώ χρειάζεται 289 για την αυτοδυναμία. Το Μέτωπο θα έχει περίπου 115-145 και η παράταξη του Μακρόν περίπου 90-120 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές.

Η προβολή των αποτελεσμάτων που μετέδωσε το BFMTV αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας για την παράταξη της Λεπέν και από τον πρώτο γύρο, ένα αποτέλεσμα που θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία και την Ευρώπη. Αντίθετα, πανωλεθρία είναι τα αποτελέσματα για την παράταξη του Μακρόν που από 245 έδρες που είχε σήμερα συρρικνώνεται μόλις στις 90-120 έδρες, κάτω και από το ένα τρίτο της δύναμης του.

Αντίθετα η Ipsos προέβλεψε εύρος 230-280 εδρών για το RN της Λεπέν και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Σημαντική παράμετρος που ίσως αποδέχτηκε καθοριστική για το αποτέλεσμα ήταν η υψηλή συμμετοχή που άγγιξε το 70%. Είναι ενδεικτικό ότι στις 5 το απόγευμα (ώρα Γαλλίας) ήταν περίπου στο 60% ή 20 και πλέον μονάδες πάνω από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για ποσοστό που είναι ρεκόρ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.



Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη ημέρα. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι αν θα έχει η παράταξη της Λεπέν τη δυνατότητα να κατακτήσει την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο ή άν το Μέτωπο μπορέσει να αποτελέσει πραγματικό ανάχωμα στην ακροδεξιά παράταξη. Και βέβαια, πώς θα εξελιχιθεί η συγκατοίκηση του Μακρόν με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό.

Μακρόν: «Μέτωπο κατά της Λεπέν»

Σε μια πρώτη αντίδραση στα αποτελέσματα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε γραπτή δήλωσή του είπε ότι η αυξημένη συμμετοχή δείχνει την θέληση «να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ένα «δημοκρατικό μέτωπο» έναντι του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν.

«Η δημοκρατική επιλογή τους μας υποχρεώνει», αναφέρει για τους ψηφοφόρους ενώ τόνισε ότι «απέναντι στον Συναγερμό, ήρθε η ώρα για μια ευρεία, καθαρά δημοκρατική συσπείρωση για τον δεύτερο γύρο».




Λεπέν: Θέλουμε καθαρή αυτοδυναμία

Μια «απόλυτη πλειοψηφία» ζητά από τον δεύτερο γύρο η επικεφαλής του RN, Μαρίν Λεπέν.


Την πρώτη της δήλωση μετά τα πρώτα αποτελέσματα που την δείχνουν θριαμβεύτρια στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, έκανε η Μαρίν Λεπέν , από το Henin-Beaumont, με τους υποστηρικτές της να πανηγυρίζουν ξέφρενα.

Η αρχηγός της «Εθνικής Συσπείρωσης» τόνισε ότι «η δημοκρατία μίλησε», ενώ άφησε αιχμές κατά του προέδρου Μακρόν, σημειώνοντας ότι το κόμμα της και οι σύμμαχοί του κατάφεραν να «εξολοθρεύσουν το στρατόπεδο του Μακρόν».



«Η δημοκρατία μίλησε και οι Γάλλοι έφεραν την Εθνική Συσπείρωση και τους συμμάχους της στην κορυφή, ουσιαστικά σβήνοντας εντελώς το στρατόπεδο του Μακρόν», δήλωσε. Πρόσθεσε δε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι πολίτες θέλουν «να γυρίσουν σελίδα μετά από εφτά χρόνια αδιάφορης και περιφρονητικής διακυβέρνησης», ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή και να ψηφίσουν Εθνική Συσπείρωση.

Αλλά επισήμανε ότι «τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του συνασπισμού μιας ακροαριστεράς με βίαιες τάσεις». «Χρειαζόμαστε την απόλυτη πλειοψηφία για να διοριστεί ο Ζορντάν Μπαρντελά πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες», πρόσθεσε.

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν ζητούν καταψήφιση της ακροδεξιάς στον β’ γύρο

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί .

Ζαν-Λυκ Μελανσόν: «Βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα»

 

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στην οποία η πλειοψηφία του στρατοπέδου του Γάλλου προέδρου, έγινε τρίτη πολιτική δύναμη, αποτελεί μια «βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα» για τον αρχηγό του κράτους Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν

«Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, (…) στο σενάριο όπου (σ.σ. η ακροδεξιά, Εθνικός Συναγερμός) αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, ενώ εμείς θα βρισκόμασταν μόλις στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας», δήλωσε ο Μελανσόν.

«Έχουμε επτά ημέρες για να σώσουμε τη Γαλλία από μια καταστροφή», δήλωσε ο αριστερός ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν.

Μπαρντελά: «Οι Γάλλοι έδωσαν την τελική τους ετυμηγορία»

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Μελανσόν: «Ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό»

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Τι έβγαλαν τα πρώτα exit polls

Νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν δείχνει το πρώτο Exit Poll από τις εκλογές στη Γαλλία, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς.

Οι εκλογές στη Γαλλία είχαν αρκετά μεγάλη συμμετοχή, κάτι που καταγράφηκε και σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά που είχαν καταγραφεί στην αντίστοιχη διαδικασία του 2022.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους επέλεξε το κόμμα της Λεπέν, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώθηκε και στα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βελγική ιστοσελίδα Le Libre, ο Εθνικός Συναγερμός συγκεντρώνει 33-34%, 29-30% το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και 21-23% το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας.

Σε μια συμμετοχή ρεκόρ, των τελευταίων δεκαετιών εκατομμύρια Γάλλοι προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το διακύβευμα είναι υψηλό, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα «πολιτικό big bang», όπως σχολίασε το Politicο.

Η εκλογική μάχη του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ολοκληρώθηκε σήμερα, 21.00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων.

Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι σε γενικές γραμμές εγγεγραμμένοι 100 με 120 χιλιάδες ψηφοφόροι.




Το «παιχνίδι» του δεύτερου γύρου στη Γαλλία - Μέτωπο κατά των βουλευτών της Λεπέν από Μελανσόν, Μακρονιστές, Κεντρώους

Ο Μελανσόν ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τους δικούς του βουλευτές σε όποια περιφέρεια έχουν έρθει τρίτοι, προκειμένου να υπάρξει μέτωπο κατά των βουλευτών της Λεπέν, ενώ αντίστοιχη κίνηση ανακοίνωσε και ο συνδυασμός του Μακρόν



Μέτωπο κατά των βουλευτών της Λεπέν στο δεύτερο γύρο σχηματίζουν το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και ο συνδυασμός του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψήφιους σε όποια περιφέρεια έχουν έρθει τρίτοι και υπάρχει κίνδυνος να εκλεγεί βουλευτής της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης».
Έτσι, ο κάθε συνδυασμός θα στηρίξει τον υποψήφιο του άλλου, απέναντι στον υποψήφιο της Λεπέν.


Σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό σύστημα, σε όποια περιφέρεια δεν έχει εκλεγεί βουλευτής με 50% και πάνω, περνάνε στον τρίτο γύρο όσοι υποψήφιοι πήραν 12,5% και πάνω στον πρώτο γύρο.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ανακοίνωσε αμέσως μετά τα έξιτ πολ, ότι θα αποσύρει τους δικούς του υποψηφίους στο δεύτερο γύρο, σε όποια περιφέρεια έχουν έρθει τρίτοι εάν υπάρχει κίνδυνος να εκλεγεί βουλευτής της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης».


"Θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας, όπου κι αν είναι, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες". Ούτε μία ψήφος παραπάνω, ούτε μία έδρα παραπάνω για το RN -τόνισε. Οι οδηγίες μας είναι σαφείς, οι οδηγίες μας είναι απλές».

Στην ίδια «γραμμή» και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, από το κόμμα του Μακρόν, ο οποίος δήλωσε: «Οι υποψήφιοί μας των οποίων η παραμονή θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκλογή του RN θα αποσυρθούν".

Το ίδιο είπε και ο Olivier Faure, ο Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε: "Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό σκορ που μας υποχρεώνει. Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ακροδεξιά μπορεί να κυβερνήσει". Για να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Rassemblement National, "η θέση των Σοσιαλιστών είναι εξαιρετικά σαφής: δεν θα διατηρηθεί κανένας υποψήφιος οπουδήποτε όπου υπάρχει κίνδυνος να εκλεγεί υποψήφιος της ακροδεξιάς. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις.



Αντίστοιχη απόφαση ανακοίνωσε και ο σύμμαχος του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης «Ορίζοντες», σηματοδοτώντας έτσι τη στήριξή του προς τους βουλευτές του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» προκειμένου να αποτραπεί η εκλογή ακροδεξιών υποψηφίων.

Τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο

Ο δεύτερος γύρος πραγματοποιείται την στις 7 Ιουλίου. Σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, εάν δεν εκλεγεί ένας υποψήφιος με ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο, περνούν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι που εξασφαλίζουν την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο δεύτερος γύρος είναι συχνά μια αναμέτρηση μεταξύ δύο κομμάτων - στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2022, υπήρξαν μόνο επτά περιπτώσεις με τρεις υποψηφίους.

Το σύστημα είναι ευάλωτο τόσο σε πολιτικούς ελιγμούς, με τους οποίους τα κόμματα αποσύρουν τους υποψηφίους τους για να συγκεντρώσουν υποστήριξη για έναν σύμμαχο και να κρατήσουν έναν αντίπαλο εκτός, όσο και σε ψηφοφορίες τακτικής.

Μετά τις εκλογές ο πρόεδρος διορίζει νέο πρωθυπουργό. Εν όψει ενδεχόμενης συγκυβέρνησης (όπου ο πρόεδρος και η κυβέρνηση είναι διαφορετικών πολιτικών τάσεων) και ιδίως ενός κοινοβουλίου χωρίς ψήφο, το σύνταγμα δεν ορίζει κανένα κριτήριο με το οποίο θα γίνει αυτό. Ο πρόεδρος θα μπορούσε να διορίσει έναν τεχνοκράτη ή πολιτικό, και μάλιστα κάποιον που μπορεί να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου