Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2024

Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο: «Θα γίνει μέρος του πολέμου αν συνεχίσει να βοηθάει το Ισραήλ» Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι θα πολεμήσει «χωρίς κανόνες» και «χωρίς ανώτατα όρια» σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος με το Ισραήλ.




AP | Hassan Ammar

 


Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
 

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, την Τετάρτη (19/06) απείλησε ότι αν το Ισραήλ ανοίξει «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον της οργάνωσης, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στον Λίβανο, τότε το εβραϊκό κράτος πρέπει να προετοιμαστεί για επιθέσεις από το έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα και ότι «η κατάσταση στη Μεσόγειο θα αλλάξει εντελώς».

«Κανένα μέρος» στο Ισραήλ δεν θα γλυτώσει από τα όπλα της οργάνωσης σε περίπτωση ενός ολοκληρωτικού πολέμου, προειδοποίησε ο Χασάν Νασράλα, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμήσει «χωρίς κανόνες» και «χωρίς ανώτατα όρια». Ακόμα, όπως αναφέρουν οι The Times of Israel, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ πρόσθεσε: «Ο εχθρός γνωρίζει καλά ότι έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο και ότι κανένα μέρος δεν θα γλυτώσει από τις ρουκέτες μας».
Απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου

Ο Χασάν Νασράλα απείλησε, επίσης, για πρώτη φορά την Κύπρο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει «μέρος του πολέμου» και να πλήξει στόχους εκεί αν επιτρέψει στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να χρησιμοποιήσουν υλικοτεχνικές υποδομές στη χώρα σε περίπτωση πολέμου.


Χαρακτηριστικά, ο ηγέτης Χεζμπολάχ ανέφερε: «ρέπει να επιστήσω την προσοχή της κυπριακής κυβέρνησης. Έχουμε πληροφορίες ότι οι Ισραηλινοί, ο στρατός του εχθρού, κάθε χρόνο πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο, σε μία ορεινή περιοχή παρόμοια με το έδαφος στον νότιο Λίβανο. Χρησιμοποιούν αεροδρόμια στην Κύπρο. Επίσης, έχουμε πληροφορίες ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στον Λίβανο, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο».

Ο Χασάν Νασράλα, επίσης, είπε: «Εμείς μεταφέραμε τις πληροφορίες μας στο επίσημο κράτος του Λιβάνου, ακόμη και όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν στον Λίβανο. Ο ίδιος τις αρνήθηκε, αλλά είναι αλήθεια. Οι Ισραηλινοί δείχνουν πλάνα από τις ασκήσεις τους στην Κύπρο. Εν συντομία, η κυβέρνηση της Κύπρου πρέπει να γνωρίζει ότι το άνοιγμα των αεροδρομίων και των βάσεων στην Κύπρο για τον ισραηλινό στρατό για να επιτεθεί στον Λίβανο σημαίνει ότι η κυβέρνησή της θα γίνει μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα την αντιμετωπίσει σαν να είναι μέρος του πολέμου».










Χασάν Νασράλα: «Είμαστε έτοιμοι για όλα»

Μιλώντας σε μια τελετή στη μνήμη του σκοτωμένου ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ, Ταλέμπ Αμπντουλάχ, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο, ο Χασάν Νασράλα ανέφερε: «Ο εχθρός θέλει να μας εκφοβίσει, αλλά αυτοί είναι που πρέπει να φοβούνται».

Στη συνέχεια, ο ίδιος συμπλήρωσε το εξής: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Γάζα και είμαστε έτοιμοι για όλα. Δεν φοβόμαστε. Το αίτημά μας είναι σαφές: Πλήρης και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα». Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη Χαμάς δεν προβλέπει ότι η διακοπή των μαχών θα πρέπει να είναι μόνιμη.


«Ωστόσο, κάθε μέρα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βγαίνει και λέει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι αδύνατη», σημείωσε ο Χασάν Νασράλα. Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά των ακροδεξιών εταίρων του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προβλέποντας ότι «θα σύρουν τον εχθρό [σ.σ. Ισραήλ] στην άβυσσο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου