Τρίτη, Ιουνίου 25, 2024
Γαλλία: Η ακροδεξιά θέλει να έχει λόγο στην επιλογή Επιτρόπου Ο Ζορντάν Μπαρντελά δηλώνει πως το κόμμα του «Εθνική Συσπείρωση» πρέπει να έχει λόγο για το ποιον θα στείλει η Γαλλία στην Κομισιόν.
AP Photo
Λίγες μέρες απομένουν για τις τελικές αποφάσεις για τα κορυφαία πόστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην εξίσωση όμως για την επιλογή του Επιτρόπου της Γαλλίας θέλει να μπει και το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN), το οποίο ήρθε πρώτο στις Ευρωεκλογές και προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών.
Εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν αληθείς, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) θα μπορούσε να εξασφαλίσει και πάλι μια συντριπτική νίκη, με την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση να είναι πλέον εφικτή.
Απαντώντας σε ερώτηση του POLITICO κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του RN Τζόρνταν Μπαρντέλα είπε ότι «διερευνά» την επιλογή να πιέσει για το ποιος θα γίνει ο επόμενος Γάλλος επίτροπος εάν το κόμμα του κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.
«Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την επιθυμία μας να υπερασπιστούμε έναν ορισμένο αριθμό γαλλικών συμφερόντων εντός της Κομισιόν», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα παραιτηθεί ακόμη και αν το RN αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Εάν η ακροδεξιά και οι σύμμαχοί της κερδίσουν την πλειοψηφία, ο πρόεδρος θα μπορούσε ωστόσο να αναγκαστεί να διορίσει τον Μπαρντέλα ως πρωθυπουργό - κάτι που θα ωθούσε τη Γαλλία σε μια περίοδο «ανώμαλης» συγκατοίκησης, αφού ο πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν θα αποτελούν μέρος του ίδιου πολιτικού στρατοπέδου.
Καθώς η Γαλλία έχει μόνο μία επιλογή για μια θέση επιτρόπου, «θα ήταν πραξικόπημα αν ο πρόεδρος έκανε το διορισμό πριν από τις εκλογές και χωρίς την έγκριση της μελλοντικής πλειοψηφίας», είπε ένα στέλεχος του RN κοντά στον Μπαρντέλα.
Κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων συμβιώσεων — δύο φορές με έναν σοσιαλιστή πρόεδρο και συντηρητικούς πρωθυπουργούς και μία με έναν δεξιό πρόεδρο και έναν αριστερό πρωθυπουργό — η Γαλλία είχε δύο επιλογές για επίτροπο, που της επέτρεψαν να αφήσει μία στον πρωθυπουργό και τον άλλο στον πρόεδρο.
Με έναν μόνο επίτροπο, δεν είναι σαφές ποιος θα έπαιρνε τον τελικό λόγο, αλλά ο Μπαρντέλα πιστεύει ξεκάθαρα ότι η επιλογή πρέπει να είναι δική του: «Η ευθύνη της υποβολής πρότασης ανήκει στην κυβέρνηση», είπε. «Θα είναι από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβουμε».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου