Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2024

«Παθιασμένο» μήνυμα Μακρόν: Δεν θέλω να παραδώσω στη Λεπέν τα κλειδιά της εξουσίας Ο Μακρόν εξήγησε γιατί αποφάσισε πρόωρες εκλογές. Ζήτησε συσπείρωση ενάντια στην ακροδεξιά και επιτέθηκε στην Αριστερά.





 


 

Το σκεπτικό πίσω από την υψηλού πολιτικού ρίσκου κίνηση της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, επιβεβαίωσε σε δημόσια ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν. Όπως είπε ήταν μια τελευταία προσπάθεια να κρατήσει την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της εθνοσυνέλευσης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λίγη ώρα μετά τη συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση».


Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν πέτυχε έναν εκλογικό θρίαμβο επικρατώντας με 31,4% έναντι 14,4% της παράταξης του Εμανουέλ Μακρόν και πλέον εδραιώνεται ως πρώτο κόμμα στη Γαλλία, αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο.

Πολλοί εκτιμούν πως η απόφαση του Μακρόν θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τον ίδιο και το κόμμα του, αλλά και ευεργετική για τη Μαρίν Λεπέν καθώς ενδέχεται να της ανοίξει το δρόμο προς την εξουσία στη Γαλλία.


Τις ανησυχίες αυτές επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πρώτη και με διαφορά την ακροδεξιά και τρίτο κόμμα τον Μακρόν, πίσω από το «Λαϊκό Μέτωπο», την συμμαχία που ανακοίνωσαν οι Σοσιαλιστές, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, οι Οικολόγοι και οι Κομμουνιστές ενόψει των εκλογών.
Κάλεσε σε συσπείρωση κατά της Λεπέν

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Εμανουέλ Μακρόν υπεραμυνόμενος της απόφασής του δήλωσε: «Όλοι βλέπουν ότι η ακροδεξιά ανεβαίνει. Όλοι λένε πως θα τους δώσω τα κλειδιά της εξουσίας. Δεν θέλω να τους δώσω τα κλειδιά της εξουσίας το 2027», είπε, αναφερόμενος στην ημερομηνία των επόμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και απορρίπτοντας έμμεσα το ενδεχόμενο να παραιτηθεί το προσεχές διάστημα.

«Τα δύο τρίτα των Γάλλων ήθελαν διάλυση της βουλής. Με το 50% του λαού να ψηφίζει υπέρ των άκρων, δεν θα μπορούσα να είχα κάνει τίποτα διαφορετικό. Ο κόσμος θα έλεγε “είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος”», είπε στη συνέντευξη Τύπου σηματοδοτεί και την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας.


Η εκτίμηση του Μακρόν, όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες αναλύσεις του iEidiseis.gr, είναι πως οι πολίτες όταν βρεθούν απέναντι στην προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης θα συσπειρωθούν εναντίον της Λεπέν και κατ΄επέκταση γύρω του.

Αυτήν την προσδοκία επιβεβαίωσε και στις δηλώσεις, καλώντας τους κεντρώους, τους δημοκράτες και τους φιλοευρωπαίους να συστρατευτούν ενάντια στην ακροδεξιά στις εκλογές.
Επίθεση κατά Ρεπουμπλικάνων

Επίσης εξαπέλυσε επίθεση στους Ρεπουμπλικάνους (Les Repblicains), το ιστορικό κόμμα της Δεξιάς στη Γαλλία, ο πρόεδρος του οποίου Ερίκ Σιότι τάχθηκε υπέρ μιας συμμαχίας με την Εθνική Συσπείρωση.

«Από το βράδυ της Κυριακής, οι μάσκες πέφτουν και υπάρχει μια μάχη μεταξύ εκείνων που αναζητούν εκλογικά κέρδη και εκείνων που αγωνίζονται για τη Γαλλία», είπε ο Μακρόν ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για τη συνέντευξη Τύπου.


«Η δεξιά συνάπτει συμμαχία με την ακροδεξιά… Οι συντηρητικοί γυρίζουν την πλάτη τους στην κληρονομιά των [πρώην προέδρων] Ντε Γκωλ, Σιράκ και Σαρκοζί», τόνισε ο Μακρόν.
Πυρά και κατά της συμμαχίας Κεντροαριστεράς - Αριστεράς

Συνεχίζοντας επιτέθηκε και στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς που αποφάσισαν να συνεργαστούν, δημιουργώντας στην πραγματικότητα και ένα μέτωπο εναντίον του.

Ο Μακρόν υπερασπίστηκε τη δράση του στο οικονομικό μέτωπο - συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος - και προειδοποίησε ότι τόσο η ακροδεξιά όσο και η Αριστερά θα φέρουν τη Γαλλία στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, καθώς, όπως είπε, οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση. «Τα δύο ακραία μπλοκ θα οδηγήσουν σε μια φτωχοποίηση της χώρας», ισχυρίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Όπως τόνισε η εφαρμογή του προγράμματος της «Εθνικής Συσπείρωσης» θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη γαλλική οικονομία, καθώς τα μέτρα που προτείνει θα κοστίσουν περίπου 100 δισεκατομμύρια ετησίως. Σημείωσε ακόμη πως η ακροδεξιά υπονομεύει τις πράσινες πολιτικές και αμφισβητεί τις μεταρρυθμίσεις που έκαναν τη Γαλλία ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.

Για την Αριστερά είπε πως αυτό που προτείνει είναι μια «παράλογη φορολόγηση» και πως δεν υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια, αλλά προτείνει «πράσινες πολιτικές» που δεν είναι «αξιόπιστες» και θα οδηγούσαν σε «αποδυνάμωση της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου