Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδειξε προς τη Χεζμπολάχ – «Τελειώνουν οι μάχες με τη Χαμάς στη Γάζα» «Έτοιμος για μερική συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους», δηλώνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.




AP | Abir Sultan

 
 


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε την Κυριακή (23/06) ότι η «έντονη φάση του πολέμου με τη Χαμάς (στη Γάζα) πρόκειται να τελειώσει» και ότι η εστίαση του στρατού θα μπορούσε στη συνέχεια να μετατοπιστεί στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου οι μάχες με την – υποστηριζόμενη από το Ιράν – οοργάνωση της Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιχειρεί στη Γάζα μέχρι να εξαλειφθεί η μαχητική οργάνωση της Χαμάς. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά ο πόλεμος στο σημερινό του στάδιο θα τελειώσει στη Ράφα, αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε ο Νετανιάχου στο τηλεοπτικό κανάλι 14, στην πρώτη του προσωπική συνέντευξη στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης από τις 7 Οκτωβρίου.


Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είχαν βρει καταφύγιο στη Ράφα πριν το Ισραήλ ξεκινήσει την αεροπορική και χερσαία επιχείρησή του στη νότια πόλη της Γάζας, αψηφώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να μην προχωρήσει. Επισημαίνετα ότι περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν έκτοτε εκτοπιστεί από τη Ράφα, όπου οι συνθήκες έχουν περιγραφεί από την υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ως «αποκαλυπτικές».

Το συνοριακό πέρασμα της πόλης με την Αίγυπτο – ένα ζωτικής σημασίας σημείο εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια – παραμένει κλειστό από τότε που ο ισραηλινός στρατός το κατέλαβε στις αρχές του περασμένου μήνα. Η διεθνής πίεση για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε την επιχείρησή του στη Ράφα. Τον περασμένο μήνα, το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την αμφιλεγόμενη στρατιωτική του επιχείρηση εκεί, χαρακτηρίζοντας την ανθρωπιστική κατάσταση ως «καταστροφική».






Στη συνέντευξή του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει «μια μερική συμφωνία» με τη Χαμάς σχετικά με την επιστροφή ορισμένων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα, αλλά επανέλαβε τη θέση του ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και μετά την κατάπαυση του πυρός «για να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης» της Χαμάς.
Πιέσεις στον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με πανεθνικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιστροφή όλων των ομήρων. Μάλιστα, το Σάββατο (22/06), οι οικογένειες των ομήρων συμμετείχαν στις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, στη Χερζλίγια, στην Καισάρεια, στη Ραανάνα, στην Μπε'ερ Σεβά, στο Κιριάτ Γκατ. Πολλοί διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων.

Ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, προτείνει «μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των άλλων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα».


Τα ρήγματα φαίνεται, επίσης, να βαθαίνουν μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού της. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις από μέλη της κυβέρνησής του και συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να καταστρώσει μια στρατηγική για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον καταστροφικό βομβαρδισμό του απομονωμένου θύλακα από το Ισραήλ.
Η απάντηση της Χαμάς

Σε απάντηση στα σχόλια του πρωθυπουργού, η Χαμάς δήλωσε ότι τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνουν ότι επιδιώκει μόνο μια μερική συμφωνία και όχι τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Οι θέσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτελούν «σαφή επιβεβαίωση της απόρριψης του πρόσφατου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και των προτάσεων του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της. Η Χαμάς συνεχίζει να επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει, «μια σαφή επιβεβαίωση της μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και της πλήρους αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας».

Στο Ισραήλ, η έδρα του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων καταδίκασε κάθε πρόταση αποχώρησης χωρίς να εξασφαλιστεί η επιστροφή όλων των ομήρων. «Ο τερματισμός των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων, αποτελεί μια άνευ προηγουμένου εθνική αποτυχία και μια αποτυχία στην επίτευξη των στόχων του πολέμου», ανέφερε το Φόρουμ σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα (24/06).
Μετατόπιση προς βορρά

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό κανάλι 14 ότι «μετά το τέλος της εντατικής φάσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να μετατοπίσουμε μέρος της εξουσίας προς τον βορρά και θα το κάνουμε».

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε: «Πρώτον, για λόγους προστασίας και δεύτερον, για να φέρουμε και τους κατοίκους μας στο σπίτι. Αν μπορούμε να το κάνουμε πολιτικά, αυτό θα ήταν υπέροχο. Αν όχι, θα το κάνουμε με άλλο τρόπο, αλλά θα τους φέρουμε όλους πίσω στην πατρίδα - όλους τους κατοίκους του βορρά και του νότου».



Η Χεζμπολάχ, ένα ισλαμιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν και διαθέτει μία από τις ισχυρότερες παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιεί φονικές επιθέσεις από τον νότιο Λίβανο με στόχο περιοχές στο βόρειο Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου, την επομένη των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει απαντήσει στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ με πλήγματα που έχουν σκοτώσει μαχητές της εν λόγω οργάνωσης, ανάμεσά τους και ανώτερους διοικητές. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Χωριά σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο έχουν επίσης αδειάσει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν πόρους από τη Γάζα στο βόρειο Ισραήλ, για να προετοιμάσουν μια πιθανή επίθεση εναντίον της οργάνωσης, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN πριν από μερικές ημέρες. Οι συνέπειες ενός ευρύτερου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, υποστήριξε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σοβαρές ανησυχίες ότι σε περίπτωση ενός ολοκληρωμένου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση θα μπορούσε να εξουδετερώσει την αεράμυνα του Ισραήλ στο βορρά – συμπεριλαμβανομένου του πολυδιαφημισμένου συστήματος αεράμυνας «Iron Dome».


Πάντως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ρωτήθηκε, επίσης, στη συνέντευξη αν η λύση του για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ είναι μέσω συμφωνίας ή πολέμου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε: «Κοιτάξτε, αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι μια συμφωνία με βάση τους δικούς μας όρους. Οι δικοί μας όροι δεν είναι να τελειώσει ο πόλεμος, να φύγουμε από τη Γάζα και να αφήσουμε άθικτη τη Χαμάς. Αρνούμαι να αφήσω τη Χαμάς άθικτη. Πρέπει να τους εξαλείψουμε».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου