Κυριακή, Ιουνίου 09, 2024

Πέθανε ο αστροναύτης, Γουίλιαμ Άντερς - Τράβηξε την πιο εμβληματική φωτογραφία της Γης από το διάστημα «Η Γη για εμένα έμοιαζε με στολίδι χριστουγεννιάτικου δέντρου», είχε τονίσει ο αστροναύτης, Γουίλιαμ Άντερς.




AP | Manuel Balce Ceneta • AP | NASA | William Anders

 


Ο αστροναύτης που τράβηξε την περίφημη πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης από το διάστημα, πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στις ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό τα ξημερώματα του Σαββάτου (08/06, ώρα Ελλάδας).

Συγκεκριμένα, ο 90χρονος Γουίλιαμ Άντερς ήταν το μόνο άτομο που επέβαινε στο μικρό αεροσκάφος που πιλοτάριζε όταν αυτό κατέπεσε στα ανοικτά του νησιού Τζόουνς, κοντά στην πολιτεία Ουάσινγκτον. Μάλιστα, σύμφωνα με το Sky News, o γιος του, Γκρεγκ Άντερς, επιβεβαίωσε τον θάνατο, προσθέτοντας ότι η οικογένεια είναι «συντετριμμένη».



Η πορεία του Γουίλιαμ Άντερς στο διάστημα

Ο Γουίλιαμ Άντερς έκανε κύκλο γύρω από το φεγγάρι με το «Apollo 8», τον Δεκέμβριο του 1968, στην πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση που εγκατέλειψε την τροχιά της Γης. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Γουίλιαμ Άντερς τράβηξε μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες στην ιστορία, μια εικόνα της Γης να ανατέλλει πάνω από τον σεληνιακό ορίζοντα.


Ακόμα, ο ίδιος είχε πει σε μια συνέντευξη του στη NASA, το 1997, ότι πίστευε ότι υπήρχε περίπου μία στις τρεις πιθανότητες το πλήρωμα να μην καταφέρει να επιστρέψει στη Γη. Ωστόσο, δήλωσε ότι αισθάνεται ότι υπάρχουν σημαντικοί εθνικοί, πατριωτικοί και εξερευνητικοί λόγοι για να προχωρήσει η αποστολή στο διάστημα.

«Πηγαίναμε προς τα πίσω και ανάποδα, δεν βλέπαμε πραγματικά τη Γη ή τον Ήλιο, και όταν γυρίσαμε, είδαμε την πρώτη ανατολή της Γης», είχε αναφέρει ο Γουίλιαμ Άντερς, προσθέτοντας: «Αυτό ήταν σίγουρα, μακράν, το πιο εντυπωσιακό πράγμα. Το να βλέπεις αυτή την πολύ λεπτή, πολύχρωμη σφαίρα, που για εμένα έμοιαζε με στολίδι χριστουγεννιάτικου δέντρου να αναδύεται πάνω από αυτό το πολύ σκληρό, άσχημο σεληνιακό τοπίο, ήταν πραγματικά μια αντίθεση».


Εκείνη η φωτογραφία έδειξε πόσο «διακριτική» και «απομονωμένη» φαινόταν η Γη από το διάστημα. Η αποστολή τους, πάντως, άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη προσεδάφιση στο φεγγάρι από το «Apollo 11» επτά μήνες αργότερα, όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ πάτησε στο φεγγάρι.

Τέλος, η διαστημική αποστολή του «Apollo 8» χαιρετίστηκε για την ανύψωση του εθνικού πνεύματος στο τέλος μιας από τις πιο τραυματικές χρονιές των ΗΠΑ, κατά την οποία οι Αμερικανοί κλονίστηκαν από τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τις ταραχές και τις δολοφονίες στο εσωτερικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου