Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2024

εκλογές στη Γαλλία: Το «ναυάγιο» Μακρόν και το στοίχημα μετά τον θρίαμβο της Λεπέν Ο Μακρόν «ποντάρει» πως οι ψηφοφόροι θα απορρίψουν τη Λεπέν όταν τους τεθεί το δίλημμα για την ανάληψη της εξουσίας στη Γαλλία από την ακροδεξιά.






 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Ο θρίαμβος της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν και η συντριβή του κόμματος «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν στις ευρωεκλογές πυροδότησαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία. Ο Μακρόν μετά τη συντριβή με 17 μονάδες διαφορά ανακοίνωσε τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Σε όλη την Ευρώπη η ακροδεξιά κατέγραψε μεγάλη άνοδο των ποσοστών της, αλλά πουθενά αλλού όσο στη Γαλλία η νίκη της δεν ήταν τόσο συντριπτική. Με 31,5% το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εδραιώθηκε στην πρώτη θέση με ποσοστό υπερδιπλάσιο του κόμματος του Γάλλου Προέδρου (14,7%).





Ο Εμανουέλ Μακρόν στη δήλωσή του για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είπε πως η ακροδεξιά το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να καθορίσει τ μέλλον όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης.

Πολλοί αναλυτές κάνουν πλέον λόγο για την αρχή του τέλους του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Μαρίν Λεπέν και ο επικεφαλής του κόμματος της, ο «εκλεκτός» της Τζόρνταν Μπαρντέλα, δήλωσαν πως η «Εθνική Συσπείρωση» είναι έτοιμη να αναλάβει την εξουσία στη Γαλλία.


Ο Μακρόν σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ευελπιστεί πως με τις πρόωρες εκλογές οι ψηφοφόροι θα λάβουν θέση κατά της ακροδεξιάς προέλασης και θα στείλουν μήνυμα στη Μαρίν Λεπέν πως δεν θα της επιτρέψουν να κερδίσει σε εθνικό επίπεδο.

«Η απόφαση αυτή είναι σοβαρή, βαριά, αλλά πρωτίστως είναι μια πράξη εμπιστοσύνης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας τις εκλογές και πρόσθεσε: «Εμπιστεύομαι την ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει τη σωστότερη επιλογή για τον ίδιο και για τις μελλοντικές γενιές. Ας δοθεί ο λόγος στον κυρίαρχο λαό. Τίποτε πιο δημοκρατικό».


Είναι γεγονός πως η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει όταν τίθεται αυτό το δίλημμα. Ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής της Ευρώπης στο Eurasia Group, μια εταιρεία συμβούλων κινδύνου, εκτίμησε, μιλώντας στο Politico, πως το στοίχημα θα μπορούσε και πάλι να αποδώσει και «να βάλει φρένο στη Λεπέν».

Ωστόσο άλλοι σχολιαστές δεν συμμερίζονται την άποψή του και σημειώνουν πως το κλίμα έχει αλλάξει. Εξάλλου το κύμα της ακροδεξιάς σάρωσε ολόκληρη την Ευρώπη και τα κόμματα του χώρου τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να παρουσιάζονται ως «mainstream», με τη συνδρομή και της κεντροδεξιάς που έχει υιοθετήσει μεγάλο μέρος της ατζέντας της.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών στις 30 Ιουνίου (πρώτος γύρος) και στις 7 Ιουλίου (δεύτερος γύρος) εκλαμβάνονται ήδη από πολλούς ως προμήνυμα για το εάν η Λεπέν, μπορεί τελικά να κερδίσει την προεδρία της Γαλλίας.


Γιορτάζοντας τη νίκη του κόμματός της στις ευρωεκλογές της Κυριακής, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα στέλνει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες και για «ένα τέλος σε αυτήν την οδυνηρή εποχή της παγκοσμιοποίησης».

Μακρόν και Λεπέν συμφωνούν σε ένα πράγμα: Η Γαλλία έχει φτάσει σε μια ιστορική καμπή. «Το αποψινό μήνυμα, συμπεριλαμβανομένου αυτού της διάλυσης του κοινοβουλίου, απευθύνεται επίσης στους ηγέτες των Βρυξελλών», είπε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς και πρόσθεσε: «Αυτή η μεγάλη νίκη των πατριωτικών κινημάτων είναι σύμφωνη με την κατεύθυνση της ιστορίας, η οποία βλέπει σε όλο τον κόσμο την επιστροφή των εθνών».

Η απότομη απόφαση του Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση αντιμετωπίστηκε με τεράστια επιφύλαξη από τους υποστηρικτές του. Στο εκλογικό κέντρο, όπως μεταδίδει το Politico, αρκετοί φώναξαν «Ωχ όχι!», όταν τον άκουσαν να ανακοινώσει τις πρόωρες κάλπες.

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της Εθνικής Συσπείρωσης ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Εξάλλου λίγη ώρα νωρίτερα ήταν ο Τζόρνταν Μπαρντέλα που είχε καλέσει τον Μακρόν «να μην κωφεύει και να ανακοινώσει εκλογές». «Διάλυση! Διάλυση!», φώναζαν οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς, ακούγοντας το διάγγελμα του ναυαγίου του Γάλλου Προέδρου, ενώ η Λεπέν ανέβαινε στη σκηνή εν μέσω αποθέωσης με τον Μπαρντέλα στο πλευρό της.


Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού κόμματος Ραφαέλ Γκλικσμάν ανέφερε ότι ο Μακρόν υπέκυψε στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς και ότι το παιχνίδι που παίζει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας θα δώσουν τη μάχη τους, διευκρινίζοντας ωστόσο πως εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν καλώς διέλυσε την Εθνοσυνέλευση στο βαθμό που δεν είχε πλέον καμία νομιμοποίηση να συνεχίζει να εφαρμόζει τις πολιτικές του επιλογές. Τέλος από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ ανακοίνωσε πως η παράταξη Μακρόν δεν θα κατεβάσει υποψήφιους στις εκλογικές περιφέρειες που θα κατέλθουν εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου