Κυριακή, Ιουνίου 30, 2024

Ο θρίαμβος της Λεπέν, το Βατερλώ του Μακρόν και η «επανίδρυση» της Αριστεράς: Άμεση ανάλυση Η Λεπέν θέλει «απόλυτη πλειοψηφία» την επόμενη Κυριακή. Τι θα κάνουν Μακρόν και Αριστερά.







 


Γράφει ο Γεώργιος Γάκης
 


Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο γαλλικό κοινοβούλιο μετά την ιστορικά υψηλή επίδοση στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) κέρδισε το 34% του εθνικού ποσοστού ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls των Ipsos, Ifop, OpinionWay και Elabe. Αποτελούμενο από 12 εκατομμύρια ψήφους, ήταν μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 18% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022.


Μιλώντας μετά το κλείσιμο της κάλπης, η Λεπέν δήλωσε ότι οι Γάλλοι «με μια ξεκάθαρη ψήφο έδειξαν την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα στα επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν».

Όπως είπε, το κόμμα της ελπίζει να πετύχει αυτό που θεωρείται ακόμη μεγάλη πρόκληση, να αυξήσει τις 88 έδρες που έχει στο κοινοβούλιο σε απόλυτη πλειοψηφία 289.


Εάν αυτό συμβεί στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κυριακής 7/7, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει κοινοβουλευτικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο, ο Μακρόν θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία.


Error loading embed...


Η πλειοψηφία επόμενος στόχος

Το RN θα μπορούσε να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, αλλά να μην έχει απόλυτη πλειοψηφία. Τότε ο Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί με ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο, το οποίο δεν θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει σταθερή πλειοψηφία για να κυβερνήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και την κορυφαία στρατιωτική της δύναμη.


Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, αριστερός συνασπισμός που σχηματίστηκε για να προσπαθήσει να συγκρατήσει την ακροδεξιά, πιστεύεται ότι έλαβε το 29% του ποσοστού των ψήφων.

«Έχουμε μία εβδομάδα για να εμποδίσουμε την άκρα δεξιά να έρθει στην εξουσία, όλοι οι προοδευτικοί και ανθρωπιστές ... πρέπει να κινητοποιηθούν πίσω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο», δήλωσε η Clémentine Autain του αριστερού κόμματος La France Insoumise εν όψει του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης την επόμενη εβδομάδα.

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν τα πήγε άσχημα, με τα exit polls να δείχνουν ότι κέρδισε μεταξύ 20,5% και 23% των ψήφων. Ήταν ο μεγαλύτερος σχηματισμός στο κοινοβούλιο, αλλά θα μπορούσε να χάσει περισσότερες από τις μισές έδρες του και να υποβιβαστεί στην τρίτη θέση.


Το εθνικό ποσοστό ψήφων δείχνει την ευρεία τάση της ψηφοφορίας, αλλά δεν προβλέπει την ακριβή σύνθεση του κοινοβουλίου των 577 εδρών, η οποία θα «βγει» στον τελικό γύρο στις 7 Ιουλίου.
Ο «εμφύλιος» και η «εθνική προτεραιότητα»

Οι περισσότερες εκλογικές περιφέρειες θα πάνε σε επαναληπτικές εκλογές. Το ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 69% ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών σε μια ολοένα και πιο πολωμένη χώρα, όπου ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι μια νίκη της ακροδεξιάς ή της σκληρής αριστεράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εμφύλιο πόλεμο».

Για δεκαετίες, το Εθνικό Μέτωπο, το κόμμα που συνίδρυσε ο πατέρας της Λεπέν, Ζαν-Μαρί Λεπέν, θεωρούνταν κίνδυνος για τη δημοκρατία, καθώς προωθούσε ρατσιστικές, αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις.

Κεντρώοι και αριστεροί πολιτικοί προσπάθησαν να υπενθυμίσουν στους ψηφοφόρους την ιστορία του 52 ετών κόμματος, το οποίο στην αρχή του περιελάμβανε στις τάξεις του πρώην μέλη μιας στρατιωτικής μονάδας της Waffen-SS υπό ναζιστική διοίκηση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κόμμα μετονομάστηκε και εκτοξεύτηκε μετά την πολυετή προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν για δημόσιες σχέσεις με στόχο την ομαλοποίηση των πολιτικών του και την αποτοξίνωση της εικόνας του.


Το αντιμεταναστευτικό κόμμα έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του δόγμα που κάποτε ήταν γνωστό ως "Γαλλία για τους Γάλλους" ή "εθνική προτίμηση", το οποίο έχει μετονομάσει σε "εθνική προτεραιότητα".

Αυτό σημαίνει ότι οι Γάλλοι πολίτες, αν το RN ήταν στην εξουσία, θα είχαν προτεραιότητα έναντι των αλλοδαπών για θέσεις εργασίας, κοινωνική πρόνοια και στέγαση.

Το κόμμα έχει δεσμευτεί να αποκλείσει τους διπλούς υπηκόους από ορισμένες στρατηγικές κρατικές θέσεις εργασίας στη Γαλλία, ενώ θέλει να καταργήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς.



Ο Μακρόν εξέπληξε και μπέρδεψε την ίδια του την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές του με την απόφασή του να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού η κεντρώα, φιλοευρωπαϊκή ομάδα του ηττήθηκε από το αντιμεταναστευτικό RN στις ευρωεκλογές.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, προκήρυξε την ψηφοφορία για να "ξεκαθαρίσει" το γαλλικό πολιτικό τοπίο.

Η αστυνομία στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις ήταν προετοιμασμένη για διαδηλώσεις στους δρόμους, καθώς τα αποτελέσματα έβγαιναν. Τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας επρόκειτο να συναντηθούν σε συγκέντρωση δρόμου στις 22:00 στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου