Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2024

«Χαίρε Κυριάκο, οι... μελλοθάνατοι σε χαιρετούν» - Τελευταίο υπουργικό πριν από τον ανασχηματισμό Εν αναμονή του ανασχηματισμού, η φήμη του οποίου ξεκίνησε τη Δευτέρα, μετά την ήττα της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, αλλά ακόμα αναμένεται.





ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Με την… ψυχή στα δόντια θα προσέλθουν αρκετοί από τους υπουργούς στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, αφού τα τελευταία 24ωρα άπαντες χορεύουν στον ρυθμό του επικείμενου ανασχηματισμού, με τα ΜΜΕ να «πλημμυρίζουν» καθημερινά από ρεπορτάζ για «έτοιμους προς καρατόμηση» και «πιθανούς διαδόχους».

Έναν ανασχηματισμό, η φήμη του οποίου ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν στη σκιά της ήττας της ΝΔ στις ευρωεκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης ακύρωσε το ταξίδι του στην Ιορδανία, αλλά ακόμα αναμένεται.


Παρ ότι στο παρασκήνιο επικρατεί εύλογη νευρικότητα, ιδιαίτερα στα υπουργεία που ο επικεφαλής έχει ήδη… κρεμαστεί στα μανταλάκια από τα ΜΜΕ, το υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί κανονικά σήμερα και οι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα σχέδια νόμου που δρομολογούν προς κατάθεση και ψήφιση στη βουλή, ωσάν να μην υπάρχει αύριο. Για την ιστορία, οι υπουργοί που θα τοποθετηθούν στη σημερινή συνεδρίαση είναι οι κ. κ. Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βορίδης, Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης και Θ. Σκυλλακάκης.

«Φαντάζομαι ότι δεν θα μας φωνάξει για να μας αποχαιρετίσει», εκμυστηρευόταν χθες υπουργός, προσπαθώντας να κατανοήσει τί νόημα έχει η σημερινή συνεδρίαση, όταν πιθανότατα πολλά από τα μέλη του δεν θα υπάρχουν στο σχήμα την επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος, αλλά και πολλοί άλλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αποδίδουν την αναβολή του ανασχηματισμού στα διάφορα εμπόδια που συναντά ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός. Εμπόδια που έχουν να κάνουν τόσο με αυτές καθαυτές τις μετακινήσεις ή αντικαταστάσεις υπουργών όσο και με τις δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και φυσικά με το σχέδιο ενίσχυσης ή αναδιοργάνωσης του Μεγάρου Μαξίμου.


Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός αναχωρεί το Σάββατο για την Ελβετία, για να λάβει μέρος το Σάββατο σε δείπνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία και από εκεί θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, οι όποιες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται από την Τρίτη και μετά.

Τα ερωτήματα είναι αν θα δρομολογηθούν και ποιες από τις τρεις δομικές αλλαγές που μελετά στη δομή της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, αν και ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στο Μέγαρο Μαξίμου και φυσικά ποιοι θα απομακρυνθούν και με ποιους θα αντικατασταθούν. Ως προς το πρώτο, οι περισσότεροι θεωρούν πιο υλοποιήσιμο το σχέδιο συγχώνευσης των υπουργείων Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Αντιθέτως, κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι δύσκολα θα υλοποιηθεί η ιδέα συγχώνευσης των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, διότι τα προβλήματα που πιθανόν να προκληθούν, ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερα από εκείνα που θα επιχειρηθεί να λυθούν, όπως και αυτή της συγχώνευσης ( ή μεταφοράς αρμοδιοτήτων ) του υπουργείου Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Ως προς τη σύνθεση του Μεγάρου Μαξίμου, οι μέχρι σήμερα βολιδοσκοπήσεις δεν φαίνεται να οδηγούν σε δραστικές αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία του, αν οι τυχόν αλλαγές είναι αλληλένδετες με τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο μια σειρά από υπουργούς, όπως ο Κ. Σκρέκας, ο Δημ. Καιρίδης, ο Χρ. Σταϊκούρας, ο Γ. Φλωρίδης και ο Λευτ. Αυγενάκης φέρονται ως οι επικρατέστεροι για αποχώρηση από τα πόστα τους. Αντιστοίχως, πολύ πιθανοί για υπουργική αξιοποίηση φέρονται γαλάζιοι που βρέθηκαν εκτός, όπως ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Θάνος Πλεύρης ενώ στα ονόματα που μπορεί να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, έχουν προστεθεί εσχάτως ν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Άγγελος Συρίγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου