Πέμπτη, Ιουνίου 27, 2024

Από το «κρύο ντους» με τους βουλευτές στα θερμά μέτωπα με Καραμανλή - Σαμαρά Μετά την ΚΟ, ο Κ. Μητσοτάκης αντιμέτωπος με τα «Ιουλιανά» από τους δυο πρώην πρωθυπουργούς.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Ένα… κρύο ντους, το οποίο πλέον πολλοί προβλέπουν ότι θα μετατραπεί σε «καυτή σάουνα» την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα μιλήσουν στο Πολεμικό Μουσείο οι πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, επεφύλαξε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ήταν η πρώτη φορά από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ, που ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μία μαζική διαμαρτυρία γαλάζιων βουλευτών, όχι για ρουσφέτια, για την ακρίβεια ή για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αλλά για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 37 βουλευτές που πήραν τον λόγο, οι 32 ήταν έντονα επικριτικοί, θέτοντας στην αιχμή του προβληματισμού τους τη μετατόπιση της ΝΔ από τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.


Στην πραγματικότητα ήταν ένα ισχυρό «σήμα», το οποίο δόθηκε ταυτόχρονα τόσο από τους καραμανλικούς όσο και από τους σαμαρικούς βουλευτές, οι οποίοι ουσιαστικά διαμήνυσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι πλέον απέναντι σε κάθε επιλογή, πολιτικής ή προσώπων, που έρχεται σε σύγκρουση με το ιδεολογικό πλαίσιο του κόμματος. Που σημαίνει ότι είναι απέναντι τόσο στη διαρκή αξιοποίηση τόσων εξωκοινοβουλευτικών στελεχών εκ μεταγραφής από άλλους πολιτικούς χώρους, όσο όμως και στην πιθανότητα να επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας είτε η ανανέωση της θητείας της σημερινής προέδρου, είτε ένα νέο πρόσωπο, προερχόμενο από άλλον πολιτικό χώρο, πέραν της ΝΔ.

Οι παραπάνω ενστάσεις δεν είναι καινούργιες. Υπόβοσκαν εδώ και καιρό στο εσωτερικό της γαλάζιας ΚΟ. Το 41% των περσινών εκλογών, μοιραία, τις διατήρησαν στο παρασκήνιο. Μετά το 28,31% των Ευρωεκλογών, όμως, το «καπάκι της χύτρας» εκτινάχθηκε. Και δύσκολα θα ξαναμπεί στη θέση του, όπως λένε πολλοί. Κι ας διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του ότι πήρε το μήνυμα, τουλάχιστον όσον αφορά διαχειριστικά και «τεχνικά» ζητήματα.



Την ερχόμενη Δευτέρα, άλλωστε, ακολουθεί η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη στο Πολεμικό Μουσείο, στο οποίο θα μιλήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. άπαντες σχεδόν προεξοφλούν ότι θα υπάρξει αθρόα προσέλευση γαλάζιων βουλευτών -και όχι μόνο- και ότι τυχόν προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να …ανακόψει την ορμή των βουλευτών, θα προσκρούσει σε…τοίχο.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσουν δημόσια για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές, από την προεκλογική μάχη για τις οποίες, απείχαν αμφότεροι. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ανοιχτή σύγκρουση του Αντώνη Σαμαρά με τις επιλογές Μητσοτάκη έγινε τον Ιανουάριο για το θέμα της ρύθμισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου