Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024

Ο εκρηκτικός ινφλουένσερ της «βαθιάς Κύπρου»...








Η εκλογή του 24χρονου Κύπριου γιουτιούμπερ και τικτόκερ στις ευρωεκλογές με 71.000 ψήφους -ελάχιστα πίσω από το δεύτερο κόμμα ΑΚΕΛ- δεν μπορεί να θεωρείται κεραυνός εν αιθρία καθώς ένα τεράστιο κομμάτι της νεολαίας τον ακολουθεί εδώ και χρόνια πιστά..● Το ιδεολογικό του στίγμα είναι θολό -έχει εκφράσει μάλιστα συμπάθεια για το εθνικιστικό ΕΛΑΜ- και μένει να φανεί αν θα αντέξει την πίεση της πολιτικής
Yπάρχουν δύο ακραία αντίθετες περιπτώσεις στις εκπλήξεις των ευρωεκλογών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η μία είναι η περίπτωση της Γαλάτως (Γαλάτειας) Αλεξανδράκη της Ελληνικής Λύσης, που εξελέγη ευρωβουλεύτρια χωρίς να δώσει ούτε μια συνέντευξη ή να μοιράσει εκλογικό υλικό. Και προφανώς μοναδική εξήγηση της επιτυχίας της είναι ο Βελόπουλος και τα τρικ του. Η άλλη περίπτωση είναι του Φειδία Παναγιώτου, του μόλις 24χρονου Κύπριου ινφλουένσερ, γιουτιούμπερ, τικτόκερ που με την τεράστια επιτυχία του στις ευρωεκλογές έχει κάνει το κυπριακό κομματικό σύστημα να... παραμιλάει.




Η επιτυχία του μόνο απρόσμενη δεν πρέπει να θεωρηθεί, αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά την καμπάνια που ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του προκαλώντας τη θυμηδία και τις ειρωνείες του επίσημου πολιτικού συστήματος, το οποίο υπέθεσε ότι είναι ακόμη μία πλάκα του επιδέξιου χρήστη των νέων μέσων. Οι πλάκες του έχουν φέρει εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους στο ΤikTok, στο youtube, στο instagram. Kαι, φυσικά, τεράστια έσοδα. Ομως, επειδή πολλά ακούστηκαν για τον ρόλο των νέων μέσων στις εκλογικές καμπάνιες, η περίπτωση Φειδία αποδεικνύει ότι σημασία δεν έχει απλώς αν χρησιμοποιεί ένας πολιτικός τα σόσιαλ μίντια, αλλά και ποιος τα χρησιμοποιεί. Μεταξύ του τικτόκερ Μητσοτάκη και του γιουτιούμπερ Φειδία, προφανώς το παιχνίδι το κερδίζει ο δεύτερος. Διότι οι συστηματικοί χρήστες των σόσιαλ μίντια έχουν τους κώδικες να ξεχωρίσουν το αυθεντικό από το υπερβολικά σκηνοθετημένο (και ακριβοπληρωμένο, με βάση το θηριώδες επικοινωνιακό «τιμολόγιο» του κ. Γκρίνμπεργκ).


Ο Φειδίας κάθε άλλο παρά άγνωστος ήταν στο κυπριακό (και όχι μόνο) κοινό. Είναι διεθνώς γνωστά τα κατορθώματα που βιντεοσκοπούσε - η πολύμηνη αναμονή του έξω από τα γραφεία της SpaceX στις ΗΠΑ για να αγκαλιάσει τον Ελον Μασκ, ο πολυήμερος αυτο-ενταφιασμός του σε φέρετρο, ακόμη και το στόρι για τον χωρισμό του από την πρώην αγαπημένη του. Ολα ακολουθούσαν τη συνταγή άλλων επιτυχημένων γιουτιούμπερ για το πώς «χτίζεται» ένας πολυάριθμος «λαός» ακολούθων και συνδρομητών στα κανάλια του. Αναφέρεται ότι αυτός ο «λαός» φτάνει τα 2,5 εκατ. άτομα, αλλά ακόμη κι αν αυτό έχει κάποια υπερβολή, για τα δεδομένα της Κύπρου των 680.000 εκλογέων οι ακόλουθοι του Φειδία ήταν μια «μαγιά» πολύ πιο ενεργή από αυτήν των κουρασμένων παραδοσιακών κομμάτων. Ετσι, το γεγονός ότι ο Φειδίας εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με 71.000 ψήφους, έναντι 79.000 του δεύτερου ΑΚΕΛ και 91.000 του πρώτου ΔΗΣΥ, αφήνοντας πολύ πίσω το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, το κεντροδεξιό ΔΗΚΟ και τη σοσιαλιστική ΕΔΕΚ, έχει την εξήγησή του στην τεράστια απήχησή του στη νεολαία.




Στα ευρήματα των exit polls αυτή η απήχηση καταγράφεται με θηριώδη ποσοστά. Στις ηλικίες μέχρι 24 ετών ο Φειδίας πήρε πάνω από 40% και στους μέχρι 35 ετών ήταν μακράν πρώτος. Αλλωστε, δεν έκρυψε εξ αρχής τη στόχευσή του στους νέους ψηφοφόρους. «Είμαι 23 χρόνων και ποτέ δεν ψήφισα στη ζωή μου, όταν δεν ασχολούμαστε με τα κοινά πάντα θα βγαίνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Ο σκοπός δεν είναι να βγω εγώ, αλλά να ασχοληθούν περισσότεροι οι νέοι με την πολιτική», είπε τον περασμένο Ιανουάριο ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του. Κι συνεπής με αυτό, ξεκίνησε την καμπάνια του με έναν υπερμαραθώνιο 80 χιλιομέτρων από το Κάστρο της Κερύνειας στο Κάστρο της Λάρνακας για να παρακινηθούν οι νέοι να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους εντός της σχετικής προθεσμίας. Δεν ξέρουμε πόσο απέδωσε αυτή η εκστρατεία του, αλλά είναι δεδομένο πως η συμμετοχή στις ευρωεκλογές στην Κύπρο εκτοξεύθηκε από το 44% του 2019 στο 59%.




Τι «φρούτο» είναι ο Φειδίας; Είναι αυτό που έχει χτίσει ως δημόσια εικόνα του, ένας αυθόρμητος, αθυρόστομος, πλακατζής, που αποφάσισε, σύμφωνα με την πρώτη μετεκλογική διακήρυξή του, «να αλλάξει την έννοια του πολιτικού, γιατί ακούν πολιτικούς και φοβούνται ο κόσμος», έστω κι αν δεν ξέρει σχεδόν τίποτα από πολιτική; Είναι ένα προϊόν της λεγόμενης αντι-πολιτικής ή έκφραση της δυσφορίας των νέων για την εικόνα παρακμής του κομματικού συστήματος;




Ο Φειδίας είναι, όπως λένε γνώστες της κυπριακής πραγματικότητας, ένα παιδί της «βαθιάς Κύπρου». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μένοικο, χωριό στην ενδοχώρα της Λευκωσίας, όπου κέρδισε πάνω από το 50% των ψήφων. Παιδί συντηρητικής οικογένειας, γιος του ιερέα Κυπριανού, που λειτουργεί στο χωριό του και λέγεται πως είναι ειδικός στην αντιμετώπιση της… βασκανίας, και της καθηγήτριας νοσηλευτικής Ειρήνης, έχει άλλα πέντε αδέλφια. Οι γονείς του τον υποστήριξαν θερμά στην καμπάνια του (και με συνεντεύξεις στα κανάλια του Φειδία). Από τα άλλα του αδέλφια η αδελφή του τον στηρίζει στη μιντιακή του επιχείρηση, ένας άλλος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στις παράλληλες τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ενώ ο μεγάλος του αδελφός τού δήλωσε ορθά-κοφτά ότι δεν θα τον ψηφίσει, και δη σε podcast του ίδιου του Φειδία! Παρότι πρωτάρης στην πολιτική, φήμες λένε πως στο παρελθόν είχε κάποια συμπάθεια στο εθνικιστικό ΕΛΑΜ, ενώ το «παζάρι» του με τους Οικολόγους δεν τελεσφόρησε, καθώς ο διαδικτυακός «λαός» του αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία ότι πρέπει να κατέβει ανεξάρτητος.






Το ιδεολογικό του στίγμα είναι θολό, ο λόγος του, πάντα στην κυπριακή ντοπιολαλιά, ακατέργαστος, απλοϊκός. Ωστόσο, ο αυθορμητισμός του είναι αφοπλιστικός. «Να πάρετε (την εκλογή μου) ως καμπανάκι για να εκσυγχρονιστείτε, να αφήσετε τους τσακωμούς μεταξύ σας και να ακούσετε τον λαό που υπηρετείτε… Δεν παίζει κανέναν ρόλο αν με ψήφισες, αν δεν με ψήφισες, ακόμη κι αν με θεωρούσες καραγκιόζη. Θα είμαι ευρωβουλευτής για ούλον τον λαό της Κύπρου. Θα κάνω λάθη, αλλά θα τα αφήνω να γίνονται ο δάσκαλός μου. Στο χέρι μας να ανοίξουμε την πόρτα για να δροσιστούμε…», είπε στη (γραμμένη) επινίκια διακήρυξή του, διανθισμένη με θέσεις υπέρ «άμεσης δημοκρατίας» και με σχέδια για συγκρότηση δικής του πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!




Ο Φειδίας δεν φοβάται αυτούς που τον θεωρούσαν καραγκιόζη. Αλλά ο χρόνος θα δείξει αν θα αντέξει στις πιέσεις του βαθέος «συστήματος» οι οποίες μετατρέπουν ακόμη και αθώους καραγκιόζηδες σε κυνικούς γελωτοποιούς της εξουσίας.


Γιατί τoν επιλέξαμε


Γιατί η εκλογική επιτυχία του αιφνιδίασε το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, έφερε σε αμηχανία κόμματα και δημοσκόπους, αλλά -αποδεδειγμένα- συνάρπασε την πλειονότητα των νέων της μεγαλονήσου.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου